WSJ: Πότε ο Σινουάρ απέρριψε πρόταση να διαφύγει από τη Γάζα - Πώς προετοίμαζε τη διαδοχή του

WSJ: Ο Γιαχία Σινουάρ απέρριψε πρόταση διαμεσολαβητών να διαφύγει από τη Γάζα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Γάζα από τακτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, είχε την ευκαιρία να διαφύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. 

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν στόχος του Ισραήλ πολύ την 7η Οκτωβρίου 2023, ωστόσο δεν δόθηκε ποτέ το «πράσινο φως» για μια επιχείρηση εναντίον του λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, τη δολοφονία σχεδόν 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή 255 ομήρων δεν υπήρχε πλέον διαφωνία. Το Ισραήλ ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις του, υπό την ηγεσία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας -Σιν Μπετ- και την οποία διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν πρόκληση για τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δεδομένου ότι χρησιμοποιούσε υποτυπώδεις, μη ανιχνεύσιμες επικοινωνίες και εμπιστευόταν μόνο τους κοντινούς του ανθρώπους, ενώ διέθετε χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων. 

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Άραβες διαπραγματευτές πρόσφεραν στον Γιαχία Σινουάρ απόδραση με αντάλλαγμα να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων εκ μέρους της Χαμάς, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ο Σινουάρ ήλπιζε ότι η σύγκρουση που πυροδότησε ως «αρχιτέκτονας» της 7ης Οκρωβρίου θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και τον πληρεξούσιό του στον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ, πυροδοτώντας έναν περιφερειακό πόλεμο κατά του Ισραήλ - μια πιθανότητα που παραμένει.

«Δεν είμαι υπό πολιορκία, βρίσκομαι σε παλαιστινιακό έδαφος» είπε ο Σινουάρ στους Άραβες διαμεσολαβητές αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η WSJ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τον Σεπτέμβριο, ο Σινουάρ παρέδωσε ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς έξω από τη Γάζα, στο οποίο ζητούσε αδιάλλακτη στάση στις διεθνείς πιέσεις για συμβιβασμό. Άρχισε επίσης να προετοιμάζεται για το θάνατό του, συμβουλεύοντας τα μέλη της Χαμάς ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προσέφερε παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος μετά το θάνατό του.

Ο Γιαχία Σινουάρ συνέστησε από τότε στη Χαμάς να διορίσει ένα συμβούλιο ηγετών για να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τη μετάβαση μετά το θάνατό του, όπως δήλωσαν οι Άραβες διαμεσολαβητές στη WSJ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Διεθνή / Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για ενέργεια κάποιου χάκερ ή για εσωτερική διαρροή, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι τα σχέδια για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Διεθνή / Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Ο Πέιν είχε στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση της διασημότητας
LIFO NEWSROOM
Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις - Η στήριξη στον Τραμπ έρχεται κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρικτές ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ
LIFO NEWSROOM