Δίκη Πελικό: Ο λόγος στη Ζιζέλ - Θα σχολιάσει τη δίκη μέχρι στιγμής

Δίκη Πελικό: Ο λόγος στη Ζιζέλ - Θα σχολιάσει τη δίκη μέχρι στιγμής Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Τον λόγο στη Ζιζέλ Πελικό δίνει σήμερα το δικαστήριο στη Γαλλία, καλώντας την να σχολιάσει τα όσα έχουν ειπωθεί στη δίκη μέχρι στιγμής. 

Η Ζιζέλ Πελικό, η Γαλλίδα που έχει εξελιχθεί σε ηρωίδα του φεμινισμού επειδή επέμενε ότι η δίκη του πρώην συζύγου της και άλλων 50 ανδρών να γίνει δημόσια, θα λάβει θέση την Τετάρτη για να σχολιάσει τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Η 72χρονη, πρώην διευθύντρια logistics, ναρκώθηκε και βιάστηκε εν αγνοία της από τον τότε σύζυγό της, Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, ο οποίος έβαζε υπνωτικά δισκία και φάρμακα κατά του άγχους στα φαγητά και τα ποτά της και καλούσε άνδρες να τη βιάσουν σε μία περίοδο από το 2011 έως το 2020 στη Μαζάν της Προβηγκίας.

Ο Ντομινίκ Πελικό παραδέχτηκε τις κατηγορίες εναντίον του και είπε ότι για σχεδόν μια δεκαετία βρισκόταν σε επαφή με άντρες σε ένα διαδικτυακό chatroom με τίτλο «χωρίς τη γνώση της», όπου οργάνωνε αγνώστους να έρθουν στο σπίτι του ζευγαριού στη Μαζάν για να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ εκείνη βρισκόταν σε κώμα στο κρεβάτι της. Είπε ότι της χορηγούσε ναρκωτικά στα γεύματα ή σε ένα μπολ με παγωτό που της έφερνε καθώς έβλεπε τηλεόραση μετά το δείπνο.

«Είμαι βιαστής, όπως και οι άλλοι σε αυτό το δωμάτιο», είπε ο Πελικό στο δικαστήριο, λέγοντας ότι οι άλλοι άνδρες που δικάζονταν γνώριζαν ότι είχαν προσκληθεί να βιάσουν τη γυναίκα του. 

Ζιζέλ Πελικό: Νιώθω ταπεινωμένη σε αυτό το δικαστήριο

«Ποτέ, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου στον κ. Πελικό ή σε αυτούς τους άλλους άνδρες», είπε η Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα, όταν και πάλι είχε κληθεί να σχολιάσει τη δίκη, λέγοντας ότι είχε «θυσιαστεί στο βωμό της κακίας».

Σε σχεδόν δύο μήνες κατάθεσης, το δικαστήριο άκουσε δεκάδες κατηγορούμενους. Στην πλειονότητά τους, αρνήθηκαν τον βιασμό. Κάποιοι είπαν ότι νόμιζαν ότι η Πελικό προσποιούταν ότι κοιμόταν ή έπαιζε ένα παιχνίδι ή ένιωσαν ότι το γεγονός ότι ο σύζυγός της είχε συναινέσει, ήταν αρκετό.

Συνολικά 50 άνδρες αναγνωρίστηκαν από την αστυνομία από ταινίες που είχε επιμεληθεί ο Πελικό. Οι άνδρες που δικάζονται μαζί του, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών. Συνολικά, 49 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό, ένας για απόπειρα βιασμού και ένας για σεξουαλική επίθεση. Άλλοι πέντε κατηγορούνται επίσης για κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.

Ηλικίας μεταξύ 26 και 74 ετών, οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν έναν νοσοκόμο, έναν δημοσιογράφο, έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, έναν τοπικό σύμβουλο, έναν στρατιώτη, οδηγούς φορτηγών και εργάτες φάρμας.

Η Πελικό είπε ότι ένιωθε ταπεινωμένη όταν ρωτήθηκε από δικηγόρους υπεράσπισης που είχαν υποστηρίξει ότι οι άνδρες μπορεί να έκαναν λάθος κρίση ή να πίστευαν ότι ήταν μεθυσμένη ή ότι προσποιούνταν ότι κοιμόταν και άρα είναι συνένοχη.

«Έχω αισθανθεί ταπεινωμένος όσο ήμουν σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου. Με έχουν αποκαλέσει αλκοολική, συνωμότη του κ. Πελικό», είπε στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι η ζωή της είχε «καταστραφεί» για 10 χρόνια. «Στην κατάσταση που ήμουν, δεν μπορούσα να απαντήσω. Ήμουν σε κωματώδη κατάσταση – τα βίντεο το δείχνουν αυτό».

Η Πελικό προσκλήθηκε και πάλι σήμερα να μιλήσει από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, καθώς η δίκη πλησιάζει στα μισά του δρόμου. Ο δικηγόρος της Πελικό, Αντουάν Καμύ, είπε ότι δεν ήθελε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών γιατί «αυτό θα ήθελαν οι βιαστές της». Ήθελε η δίκη να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών σε σεξουαλική επίθεση.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Το προφίλ των επτά από τους 50 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο αυτή την εβδομάδα - Η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν στηρίζει τη Ζιζέλ έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί περιγράφει σε βιβλίο τους εκατοντάδες βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της

Διεθνή / Η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί περιγράφει σε βιβλίο τους εκατοντάδες βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της

«Αυτό το βιβλίο είναι για όλα τα παιδιά του χθες, για όλα τα παιδιά του σήμερα, για τον γιο μου, για να μην γίνει θύμα ή θύτης», δήλωσε η πρώην τενίστρια
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
κιμ

Διεθνή / Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει «κακά σκυλιά των ΗΠΑ» την Ουκρανία και τη Νότια Κορέα

Η οργισμένη αντίδραση της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν έρχεται μετά τις αναφορές από το Κίεβο και τη Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατιώτες της να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
 Ειδικοί σε θέματα ύπνου καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

Διεθνή / Αλλαγή ώρας: Γιατί ειδικοί σε θέματα ύπνου ζητούν από την Βρετανία να την καταργήσει

Σύμφωνα με τους ερευνητές η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο
LIFO NEWSROOM