Εκλογές ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Χάρις σε δημοσκόπηση της WSJ

Οριακό προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Χάρις σε δημοσκόπηση της WSJ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει προβάδισμα στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν υιοθετήσει μια πιο θετική άποψη για την ατζέντα και τις προηγούμενες επιδόσεις του και μια πιο αρνητική άποψη για την Καμάλα Χάρις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση

Η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η ως την 22η Οκτωβρίου. Πάντως καταγράφει αλλαγή τάσης, καθώς η κυρία Χάρις προηγείτο με διαφορά δύο μονάδων τον Αύγουστο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της WSJ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αντίθετα θέλει την κυρία Χάρις να προηγείται, επίσης με οριακή διαφορά (46-43%).

Τραμπ - Χάρις: Εκατοντάδες εκατομμύρια για διαφημίσεις

Η δημοσκόπηση της WSJ έρχεται καθώς οι εκστρατείες έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα σε διαφημίσεις για να διαμορφώσουν την εικόνα των υποψηφίων, ιδίως της Χάρις, η οποία είναι πιο «άγνωστη» στους ψηφοφόρους. 

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν ξοδέψει περισσότερα από 378 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις από τότε που τελείωσαν τα συνέδρια των κομμάτων στα τέλη Αυγούστου, αναφέρει η εταιρεία παρακολούθησης διαφημίσεων AdImpact.

Από την άλλη πλευρά, η Χάρις και οι σύμμαχοί της έχουν δαπανήσει περισσότερα από 625 εκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων αποσκοπεί στο να την παρουσιάσουν με πιο φιλική εικόνα στους ψηφοφόρους. «Οι ψηφοφόροι επιτέλους την γνωρίζουν», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος David Lee, ο οποίος διεξήγαγε την δημοσκόπηση της WSJ μαζί με έναν Δημοκρατικό, τον Michael Bocian. «Η μάχη φτάνει στο τέλος της και περισσότεροι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με αυτά που έχουν μάθει γι' αυτήν παρά με αυτά που γνωρίζουν για τον Τραμπ» υποστήριξε.

Ο Bocian επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι της έρευνας θεωρούσαν  τον Τραμπ  ως «πολύ ακραίο» και ότι η Χάρις διατηρεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα ως η υποψήφια που μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις αμβλώσεις -ένα σημαντικό θέμα για πολλούς ψηφοφόρους. Διατηρεί επίσης ελαφρύ προβάδισμα όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται ποιος μπορεί να φροντίσει καλύτερα τη μεσαία τάξη. 

«Αν καταφέρει να κάνει αυτή την εκστρατεία να αφορά αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα συνεχίσει να προβάλλει το ποιος είναι ο καλύτερος μαχητής για τη μεσαία τάξη, μπορεί να κερδίσει την μάχη», δήλωσε ο Bocian.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM