Ρωσία: «Fake news» απαντά η Μόσχα για τις «μυστικές συνομιλίες Πούτιν με Μασκ από το 2022»

Ρωσία: «Fake news» απαντά η Μόσχα για τις «μυστικές συνομιλίες Πούτιν με Μασκ από το 2022» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η Ρωσία απάντησε στη Wall Streel Journal μετά από δημοσίευμά της, στο οποίο υποστήριζε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλον Μασκ έχουν μυστικές συνομιλίες από το 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δεν είχαν παρά μόνο μία τηλεφωνική συνομιλία, η οποία έγινε πριν από το 2022 και είχε ως θέμα «τις εχνολογίες», υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς της Wall Street Journal.

«Όχι, όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, πρόκειται για μια ψευδή πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επικεφαλής των εταιρειών Tesla και SpaceX, είχαν μιλήσει για «τεχνολογίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τη «μοναδική επαφή» μεταξύ των δύο ανδρών.

Ρωσία: Τι έγραψε η Wall Street Journal για Πούτιν και Μασκ

«Ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τα τέλη του 2022» σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που στηρίζεται σε πληροφορίες από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, «κάποια στιγμή, ο Πούτιν ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink μέσω της Ταϊβάν ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ», σχολιάζοντας πως ο Μασκ «αναδείχθηκε φέτος ως κρίσιμος υποστηρικτής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και θα μπορούσε να βρει έναν ρόλο σε μια κυβέρνηση Τραμπ εάν κερδίσει. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια, ο διάλογος του Μασκ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εκ νέου εμπλοκή με τον Ρώσο ηγέτη και να ενισχύσει την επιθυμία του Τραμπ να συνάψει συμφωνία για μεγάλα ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, οι επαφές εγείρουν πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεδομένου του ρόλου του Πούτιν, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής. Η είδηση για την «επικοινωνία» του Μασκ με τον Πούτιν ήρθε δύο εβδομάδες, αφότου ο Μπομπ Γούντγουορντ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε παραμείνει σε επαφή με τον ηγέτη της Ρωσίας από τότε που έφυγε από την εξουσία το 2021, αν και η πλευρά Τραμπ αρνήθηκε τον παραπάνω ισχυρισμό, ο οποίος διατυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «War».

Πάντως, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ακριβής φύση της σχέσης του Μασκ με τον Πούτιν παραμένει ασαφής. «Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης της αυξανόμενης συμμετοχής του Μασκ στην εκστρατεία του Τραμπ και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν στις ΗΠΑ, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες» αναφέρεται, με τον Έλον Μασκ να μην απαντά σε αιτήματα της εφημερίδας για σχολιασμό, με τη WSJ να υπενθυμίζει πως ο δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει πως οι εταιρείες του «έκαναν περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε: «Δεν σχολιάζουμε τέτοια θέματα» ενώ ένα άτομο που γνωρίζει για τις συνομιλίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα επειδή «εξαρτάται τόσο πολύ από τις τεχνολογίες του δισεκατομμυριούχου. Η SpaceX εκτοξεύει ζωτικούς δορυφόρους εθνικής ασφάλειας σε τροχιά και είναι η εταιρεία στην οποία βασίζεται η NASA για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», σχολιάζοντας ωστόσο, πως αυτές οι επαφές «είναι κάτι που δεν αρέσει».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Η ομιλία του Κάρολου στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας - Πίεση για οικονομικές αποζημιώσεις από χώρες της Καραϊβικής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικου κόμματος DEM στην Άγκυρα

Διεθνή / Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην Άγκυρα

Μετά από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, την οποία οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ και ενώ άνοιξε ξανά το θέμα των Κουρδων και του Οτσαλάν, άγνωστοι έσπασαν την είσοδο των γραφείων του DEM Parti στην Άγκυρα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ