Το Netflix εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής «Παλαιστινιακές ιστορίες» από την πλατφόρμα

Το Netflix εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής «Παλαιστινιακές ιστορίες» από την πλατφόρμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το 2021 το Netflix προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας συλλογής ταινιών με «Παλαιστινιακές ιστορίες» για τους θεατές του, η οποία όμως σήμερα είναι...λειψή.

Το Netflix είχε δημιουργήσει τη συλλογή «Palestinian Stories», με σκοπό να παρουσιάσει ταινίες μερικών από τους καλύτερους κινηματογραφιστές του αραβικού κόσμου. Στη συλλογή είχαν προγραμματιστεί να συμπεριληφθούν 32 ταινίες, ενώ θα υπήρχαν και άλλες προσθήκες μελλοντικά.

Ωστόσο η πλατφόρμα προχώρησε σε μία «εκκαθάριση» τουλάχιστον 24 ταινιών από τη συλλογή. Μάλιστα για τους streamers στις ΗΠΑ, η συλλογή περιέχει μόνο μια ταινία, το ντοκιμαντέρ «Ibrahim: A Fate to Define». Για όσους έχουν πρόσβαση στη σελίδα από ισραηλινή διεύθυνση IP, η συλλογή δεν υπάρχει καθόλου, καθώς η διεύθυνση URL για τη σελίδα προορισμού οδηγεί σε σελίδα που λέει ότι ο ιστότοπος δεν μπορεί να βρεθεί.

Η «εξαφάνιση» των ταινιών, έρχεται ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ενός πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων, τις ιστορίες των οποίων το Netflix προσπάθησε να αναδείξει με τη συλλογή του. «Αυτή η διαγραφή των παλαιστινιακών φωνών από το Netflix ακολουθεί πολλές άσχημες δεκαετίες καταπίεσης των παλαιστινιακών απόψεων και αφηγήσεων από τις δυτικές εταιρείες ειδήσεων και μέσων ψυχαγωγίας», αναφέρεται σε επιστολή που ζητά την επαναφορά των ταινιών από 30 φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

Το Netflix, προχώρησε από την πλευρά του σε μία λακωνική απάντηση σχετικά με το γιατί οι ταινίες εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Απαντώντας σε ερώτημα του The Intercept, η εκπρόσωπος του Netflix, Rachel Racusen, δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας αδειοδότησης για αυτές τις ταινίες, η περίοδος αδειοδότησης θα λήξει τον Οκτώβριο του 2024 και για αυτό οι ταινίες αυτές δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες στην υπηρεσία».

Στις σελίδες βοήθειας, το Netflix αναφέρει ότι οι εκπομπές και οι ταινίες αφαιρούνται από την πλατφόρμα με βάση τις συμφωνίες αδειοδότησης. Όταν η άδεια μιας συγκεκριμένης ταινίας λήγει, το Netflix αξιολογεί αν τα δικαιώματα είναι ακόμη διαθέσιμα, πόσο δημοφιλής είναι η ταινία στην εν λόγω περιοχή και το αντίστοιχο κόστος για την ανανέωση της άδειας.  

Αφού οι ταινίες εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, το Intercept προσπάθησε να δει αν εμφανίζονται στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες.  Στην Κορέα, όπως και στο Ισραήλ, η σελίδα προορισμού για τη συλλογή δεν υπήρχε καθόλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος. Σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία, η σελίδα περιλαμβάνει το «Ibrahim: A Fate to Define» - την ταινία που είναι διαθέσιμη στους Αμερικανούς θεατές - καθώς και μια δεύτερη ταινία, το “200 μέτρα” του Ameen Nayfeh.

Με πληροφορίες από theintercept.com

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νικόλ Κίντμαν και Σάλμα Χάγεκ «παρεξηγήθηκαν» στο κόκκινο χαλί

TV & Media / Νικόλ Κίντμαν και Σάλμα Χάγιεκ «παρεξηγήθηκαν» στο κόκκινο χαλί

Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Κίντμαν φάνηκε να απομακρύνει απότομα και με αυστηρό ύφος το χέρι της Χάγεκ, που προσπαθούσε να την τραβήξει για φωτογραφία
LIFO NEWSROOM