Η Meta αντιδρά στην απόφαση της Αυστραλίας για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Η Meta τα «βάζει» με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την απαγόρευση social media στους εφήβους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Αυστραλία απεφάνθη για τη νομοθεσία γύρω από τη χρήση των social media σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Η κυβέρνηση «πέρασε» το νόμο που απαγορεύει στους εφήβους, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, να διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με την απαγόρευση μιας και αν παραβιάσουν όσα ορίζει ο νόμος, θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατ. δολαρίων.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δέχονται όλοι την απόφαση. 

Η αντίδραση της Meta, που βρίσκεται πίσω από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές social media, ήταν άμεση και ξεκάθαρη.

«Ανησυχούμε για τη διαδικασία που έφερε εσπευσμένα τη νομοθεσία, ενώ δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία, του τι κάνει ήδη η βιομηχανία για να διασφαλίσει εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία και τις φωνές των νέων», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στον Guardian. Ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ,δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

Αντιθέτως, ο Έλον Μασκ, που εκτός από τα νέα πολιτικά καθήκοντα που αναλαμβάνει είναι και ιδιοκτήτης του πρώην Twitter και νυν X, έχει ήδη επικρίνει την απαγόρευση στην Αυστραλία. Ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι πρόκειται για «έναν παρασκηνιακό τρόπο ελέγχου της πρόσβασης όλων των Αυστραλών στο Διαδίκτυο».

Η νέα νομοθεσία για τα social media στην Αυστραλία

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, η Γερουσία ενέκρινε την - μέχρι τώρα - αυστηρότερη νομοθεσία του κόσμου σχετικά με τα social media. Η απαγόρευση - η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ για τους επόμενους τουλάχιστον 12 μήνες - θα μπορούσε να επιβάλει στις εταιρείες τεχνολογίας πρόστιμο έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας ($ 32,5 εκατομμύρια) εάν δεν συμμορφωθούν.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε έχει δηλώσει ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία των νέων από τις «βλάβες» των social media, κάτι που έχουν ζητήσει πολλοί γονείς. «Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και θέλουμε οι νέοι Αυστραλοί ουσιαστικά να έχουν παιδική ηλικία», είπε ο Αλμπανέζε όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή την περασμένη εβδομάδα. «Θέλουμε οι γονείς να έχουν ηρεμία».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ