Όταν ο Έλον συνάντησε την Αλίκη: Με γελάκια, ειλικρινή συμφωνία και διάχυτη αμοιβαία εκτίμηση, η συνάντηση του Έλον Μασκ και της Άλις Βάιντελ, ξεκίνησε σαν ένα πολλά υποσχόμενο ραντεβού μεταξύ δύο νευρικών εφήβων, καθώς «εκείνη» τον συγχώρεσε ακόμη και όταν έκανε λάθος το όνομά της.
Αλλά, μέχρι το τέλος της νύχτας, η live συνομιλία του Έλον Μασκ με την ακροδεξιά Γερμανίδα πολιτικό Άλις Βάιντελ είχε εκτροχιαστεί εντελώς - ακόμα και έξω από τον πλανήτη, όπως σημειώνει το Politico - ενώ περιελάμβανε έναν περίεργο διάλογο για τον Χίτλερ, την ύπαρξη του Θεού και γιατί «οι μελλοντικοί Αρειανοί» μια μέρα θα σώσουν τη Γη.
Η απόφαση του Μασκ τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει το κόμμα της Άλις Βάιντελ, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από Ευρωπαίους πολιτικούς. Το δικό του αυτί δεν ίδρωσε, ως συνήθως και μάλιστα πρόσφερε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, το X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), ώστε να μπορεί εκείνη να μιλήσει στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου.
Το AfD της Βάιντελ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20% στις δημοσκοπήσεις. Στη Γερμανία και στην Ευρώπη, θεωρείται ακροδεξιό κόμμα, στα όρια της νομιμότητας, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε συνάντηση στελεχών του με νεοναζί στην Ελβετία.
Οι εννιά περίεργες στιγμές Μασκ - Βάιντελ
Στη συνομιλία που διήρκεσε 85 λεπτά, που ήταν στα όρια του σουρεαλισμού, πολλές φορές, ο αγαπημένος επιχειρηματίας του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι το αφεντικό της Tesla, λάτρης των διαστημικών ταξιδιών και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επανέλαβε την ειλικρινή υποστήριξή του στη Βάιντελ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της ήταν η καλύτερη ελπίδα για τη σωτηρία της Γερμανίας.
Από εκεί και κάτω, ήταν μια περίεργη συζήτηση και τα παρακάτω είναι τα πιο περίεργα σημεία της:
1. «Καλώς ήρθατε στη συνομιλία με την Άλις Βιντλ»
«Καλώς ήρθατε στη συνομιλία με την Άλις Βιντλ, η οποία είναι επί του παρόντος η κορυφαία υποψήφια για να κυβερνήσει τη Γερμανία, νομίζω», δήλωσε ο Μασκ όταν άνοιξε η συνομιλία στο X. Δυστυχώς, πρόφερε το όνομά της λανθασμένα ως «Βιντλ».
2. Ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής
Ο Μασκ αποφάσισε να επιδείξει τις γνώσεις του για τη γερμανική ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του «Χίτλερ και οτιδήποτε άλλο». Ζήτησε από την Βάιντελ να σχολιάσει τις αιτιάσεις των μέσων ενημέρωσης που παρουσιάζουν το AfD ως «κάπως συνδεδεμένο με τον ναζισμό ή κάτι τέτοιο». «Χμ, χμ», απάντησε εκείνη. «Σας ευχαριστώ για αυτήν την ερώτηση».
«Ήταν κομμουνιστής και θεωρούσε τον εαυτό του σοσιαλιστή», είπε για τον Χίτλερ η Βάιντελ. Και συνέχισε: «Η μεγαλύτερη επιτυχία μετά από εκείνη την τρομερή εποχή στην ιστορία μας ήταν να χαρακτηρίσουμε τον Αδόλφο Χίτλερ ως δεξιό και συντηρητικό. Ήταν ακριβώς το αντίθετο. Δεν ήταν συντηρητικός. Δεν ήταν ελευθεριακός. Ήταν ένας κομμουνιστής σοσιαλιστής. Τελεία. Όχι άλλο σχόλιο για αυτό. Και είμαστε ακριβώς το αντίθετο».
3. Ο Χίτλερ λογόκρινε τα ΜΜΕ για να πετύχει
Η Βάιντελ διατύπωσε το μάλλον περίεργο επιχείρημα ότι ο Χίτλερ «δεν θα ήταν ποτέ επιτυχημένος» αν δεν είχε πρώτα «απενεργοποιήσει την ελευθερία του λόγου». Στην πραγματικότητα, το κόμμα του Χίτλερ κέρδισε τις γερμανικές εκλογές του 1933 και μετά άρχισε να λογοκρίνει τα πάντα.
4. Σώστε τη Γερμανία, ψηφίστε AfD
Η Βάιντελ ανέφερε το ρεπορτάζ του POLITICO που αποκαλύπτει πώς 150 αξιωματούχοι της ΕΕ θα παρακολουθούν τη συνομιλία τους για να δουν αν ο Μασκ παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, δίνοντας πλεονέκτημα στο κόμμα της. Ο Μασκ σαφώς δεν ανησύχησε. «Ο αμερικανικός λαός απαιτεί αλλαγή», είπε. «Η σύστασή μου στους πολίτες στη Γερμανία είναι να κάνουν το ίδιο… Συνιστώ πραγματικά ανεπιφύλακτα στον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του AfD».
Σε περίπτωση που αυτοί οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν είχαν καταλάβει καλά το νόημα, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η Άλις Βάιντελ είναι πολύ λογικό άτομο. Και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν μόνο από αυτή τη συζήτηση, σαν να μην προτείνεται τίποτα εξωφρενικό, απλώς η κοινή λογική. Οπότε, στην πραγματικότητα, όπως είπα δημόσια, νομίζω ότι μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία».
5. Όλοι θα πεθάνουμε
Η Βάιντελ βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει τον εγκέφαλο της SpaceX γιατί εστιάζει τόσα χρήματα και προσοχή στην ανάπτυξη σχεδίων για να ταξιδέψει στον Άρη. Αρκετά έτη φωτός αργότερα, έφτασε σε μια απάντηση, κατά κάποιο τρόπο: Επειδή οι δεινόσαυροι «δεν είχαν διαστημόπλοια».
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά δεν έχω δει κανένα στοιχείο για εξωγήινους», εξήγησε ο Μασκ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ένα συμβάν που θα απειλήσει ότι θα τελειώσει την ανθρωπότητα - όπως ένας «γιγάντιος μετεωρίτης» που θα πέσει στη Γη όπως αυτός που συνέβη για τους δεινόσαυρους ή ένας πυρηνικός πόλεμος. «Υπάρχει κάποιο ρίσκο».
«Για να είμαστε ξεκάθαροι, αν είμαστε ένα είδος πλανήτη, είναι απλώς θέμα χρόνου να αφανιστούμε».
Αυτό είναι το είδος του απογοητευτικού σχολίου που μπορεί να «σκοτώσει» τη
διάθεση σε ένα ραντεβού. Η Βάιντελ άκουγε σιωπηλή. Γρήγορα, όμως, ο Μασκ προσπάθησε να επανορθώσει με κάποια πιο μακροπρόθεσμη θετικότητα. «Νομίζω ότι μπορούμε να στείλουμε διαστημόπλοια στον Άρη σε περίπου δύο χρόνια».
6. Α, και χρειαζόμαστε έναν άλλο πλανήτη
Έχουμε πολλή δουλειά, ωστόσο, αν πρόκειται να σώσουμε την ανθρώπινη φυλή, είπε ο Μασκ. Εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι υλικού και 1 εκατομμύριο άνθρωποι για να γίνει η ζωή αυτοσυντηρούμενη στον κόκκινο πλανήτη. Αλλά μόλις ξεπεραστεί αυτό το μικρό εμπόδιο, η ανθρωπότητα θα γελάσει - σχεδόν όσο η Βάιντελ και ο Μασκ.
«Η εικασία μου είναι ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι μελλοντικοί Αρειανοί θα έρθουν πραγματικά και θα μας βοηθήσουν και θα μας σώσουν όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως η Αμερική βοήθησε στη διάσωση του υπόλοιπου κόσμου στον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ψυχρό Πόλεμο», είπε.
«Όσο για την ανθρωπότητα, δεν θέλουμε να είμαστε ένας από αυτούς τους χωλούς πολιτισμούς με έναν πλανήτη. Κάθε πολιτισμός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο πλανήτες».
7. Πιστεύεις στον Θεό;
Η Βάιντελ ακολούθησε το ξεκάθαρο riff για το τέλος της ανθρωπότητας με μια κλασική, βαθιά και ουσιαστική ερώτηση στο τέλος της νύχτας. «Πιστεύεις στον Θεό;» ρώτησε εκείνη.
«Είμαι ανοιχτός στο να πιστεύω σε πράγματα που είναι ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνω», απάντησε, δείχνοντας ότι ήταν «ανοιχτός στην ιδέα» του Θεού. «Προσπαθώ να σχηματίζω τις απόψεις μου με βάση αυτά που μαθαίνω. Και καθώς μαθαίνω περισσότερα, φιλοδοξώ να αλλάζω τις απόψεις μου».
Και πάλι, δεν ήταν ίσως η βαθιά ποίηση που άξιζε η ερώτηση της Βάιντελ. Αλλά δεν την πείραξε. «Ναι, το ίδιο και εγώ», είπε. «Για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα σε αναζήτηση».
8. Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα
Ο Μασκ είχε να πει περισσότερα για το θέμα του υπαρξισμού. «Είμαι περίεργος για τη φύση του σύμπαντος. Θα έλεγα ότι είμαι συνδρομητής στη Φιλοσοφική Σχολή Ντάγκλας Άνταμς που περιγράφηκε στο "Ο Οδηγός Οτοστόπ στον Γαλαξία". Σε εκείνο το βιβλίο, η Γη ήταν κάπως ένας γιγάντιος υπολογιστής που προσπαθούσε να απαντήσει στην ερώτηση "ποιο είναι το νόημα της ζωής;" Και αυτό πάει πίσω με το 42 και τι σημαίνει το 42; Και στην πραγματικότητα η απάντηση είναι το εύκολο κομμάτι και η ερώτηση είναι το δύσκολο. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ διαφωτιστικό για μένα, γιατί είχα ένα είδος υπαρξιακής κρίσης όταν ήμουν 12 ή 13 ετών σχετικά με το νόημα της ζωής. Διάβαζα τα θρησκευτικά κείμενα και τη φιλοσοφία του βιβλιοπωλείου. Διάβαζα Σοπενχάουερ», είπε, «πράγμα που είναι λίγο καταθλιπτικό αν θέλεις να το διαβάσεις ως παιδί».
9. Ο Τραμπ θα τελειώσει τον πόλεμο
Δεν ήταν όλα αφρός και επιπολαιότητα. Ο Μασκ και η Βάιντελ συζήτησαν επίσης τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. «Θέλω να έχω ισχυρούς ηγέτες στη Γερμανία», είπε. «Αυτή είναι επίσης η ελπίδα μου στον Ντόναλντ Τραμπ και στην κυβέρνησή σας να τερματίσετε αυτόν τον τρομερό πόλεμο [στην Ουκρανία], αυτόν τον άχρηστο θάνατο νέων ανθρώπων κάθε μέρα, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν», είπε η Βάιντελ.
Ο Μασκ την καθησύχασε: «Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα λύσει αυτή τη σύγκρουση πολύ γρήγορα. Όπως επισημαίνετε, βρίσκεται πλέον σε κάπως αδιέξοδο εδώ και μερικά χρόνια. Και το μόνο που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι να πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά χωρίς κανένα κέρδος. Και όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση, τόσο περισσότερο η Ουκρανία αποδυναμώνεται σε σχέση με τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι μια πολύ μικρότερη χώρα. Απλώς δεν μπορεί να αντέξει τις απώλειες σε σχέση με τη Ρωσία... όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο χειρότερα είναι για την Ουκρανία».
Άλις Βάιντελ: Η ακροδεξιά Γερμανίδα που διεκδικεί την Καγκελαρία
Η Άλις Βάιντελ μαζί με τον Τίνο Κρούπαλα, είναι η ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη γυναίκα που ηγείται κόμματος, το οποίο ωστόσο αντιτίθεται στους γάμους των ομοφυλόφιλων.
Το 2012 η Βάιντελ εντάχθηκε στο AfD και όπως έχει δηλώσει, ένιωσε για πρώτη φορά έλξη για αυτό το κόμμα εξαιτίας της αντίθεσής του προς το νόμισμα του ευρώ.
Η Βάιντελ υποστηρίζει τη συνέχιση της ένταξης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο έχει ζητήσει να φύγουν τα οικονομικά αδύναμα κράτη όπως η Ελλάδα. Παρόλο που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να αποσυρθεί από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ.
Η Βάιντελ έχει δηλώσει την αντίθεσή της για τη συζήτηση περί σεξουαλικότητας πριν την εφηβεία λέγοντας ότι δεν θέλει κανέναν με ιδιαιτερότητες στο φύλο ή με μαθήματα περί σεξουαλικότητας να έρχεται κοντά στα παιδιά μου. Επίσης, είναι αντίθετη στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την προστασία της «παραδοσιακής οικογένειας» καθώς και άλλους τρόπους ζωής. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη συγκατοίκηση για τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά ζευγάρια και λέει ότι και για την ίδια ισχύει κάτι τέτοιο.
Με πληροφορίες από Politico.eu