Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλο το Λος Άντζελες, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή, το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στις δημοσιονομικές επιλογές της πόλης.
Η πρόσφατη κριτική για περικοπές στον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες (LAFD) φέρνει στην επιφάνεια τη δυσκολία της διαχείρισης πόρων σε μια εποχή που οι πόλεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.
Los Angeles, California, New York alev alev!
— Misvak Caps (@misvakcaps) January 10, 2025
Hollywood yapımı filmlerinde dünyayı kurtaran kahramanları olan Amerika’nın reelde kendini kurtaramadığı ortaya çıktı.
HELP USA ! pic.twitter.com/DES2xgifse
Πολλά δημοσιεύματα κατηγόρησαν τη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, για περικοπή 23 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τα χρήματα να διοχετεύονται στην αστυνομία. Ωστόσο, αυτή η αφήγηση είναι ελλιπής, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Fast Company. Αν και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2024-25 έδειξε έλλειμμα, ένα Μνημόνιο Κατανόησης που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο πρόσθεσε 76 εκατομμύρια δολάρια στο LAFD, καταλήγοντας σε καθαρή αύξηση 53 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση της LAFD παραμένει ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης. Πολύ πριν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι η πόλη είχε ξεπεράσει τη δυναμική της πυροσβεστικής της υπηρεσίας. Οι επιχειρησιακές δυσκολίες, όπως οι περικοπές στις υπερωρίες και οι κενές θέσεις εργασίας, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, μια απλή αύξηση προϋπολογισμού χωρίς κατάλληλη κατανομή των πόρων μπορεί να μην αντιμετωπίσει τις βαθύτερες ανάγκες.
Ένα δίκτυο δικαιοδοσιών και ευθυνών
Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες περιπλέκεται από τη γεωγραφική του θέση και τη γειτνίαση με άλλες πόλεις. Γειτονικές περιοχές, όπως το Μάλιμπου και η Σάντα Μόνικα, διαθέτουν τις δικές τους υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ενώ βασίζονται σε συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας για κοινή χρήση πόρων. Αυτές οι συμφωνίες αναδεικνύουν την υποχρηματοδότηση τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών.
Η αυξανόμενη εξάρτηση από την ομοσπονδιακή βοήθεια αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα. Καθώς οι καταστροφές γίνονται όλο και μεγαλύτερες, οι τοπικές και νομαρχιακές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν, στρέφοντας την προσοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, όπως φάνηκε κατά τις πυρκαγιές του 2018 στην Καλιφόρνια, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να παρακρατήσει βοήθεια.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επικέντρωση μόνο στις αυξήσεις ή στις περικοπές προϋπολογισμού δεν δίνει την πλήρη εικόνα. Ο Τζέισον Γκραντ, διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει τη σημασία της κατανόησης τι χρηματοδοτείται. «Η απλή αύξηση ή περικοπή του προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει το σωστό αποτέλεσμα», αναφέρει. Το κλειδί είναι η σωστή κατανομή των πόρων στις σωστές προτεραιότητες, όπως η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες των υποδομών της πόλης και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, δείχνουν τα όρια ακόμη και μιας καλά χρηματοδοτημένης υπηρεσίας. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και την απρόβλεπτη φύση αυτών των καταστροφών, απαιτώντας πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές.
Προετοιμασία για τη νέα πραγματικότητα
Η αύξηση των προϋπολογισμών από μόνη της δεν μπορεί να προετοιμάσει το Λος Άντζελες - ή οποιαδήποτε άλλη πόλη - για το επόμενο καταστροφικό γεγονός. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμες. Έρευνες δείχνουν ότι κάθε δολάριο που επενδύεται σε μέτρα μετριασμού καταστροφών μπορεί να εξοικονομήσει έως και 13 δολάρια από μελλοντικές ζημιές.
Ο Κάρλος Μαρτίν, ειδικός στην προετοιμασία για καταστροφές, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας: «Αυτό που παλιότερα θεωρούσαμε μεμονωμένες κρίσεις, τώρα είναι χρόνιες καταστάσεις». Αυτό απαιτεί μια ευρύτερη προσέγγιση που περιλαμβάνει την πολιτική στέγασης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κλιματική ανθεκτικότητα.
Οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες θυμίζουν καταστροφές όπως η Μεγάλη Πυρκαγιά του Σικάγο το 1871, που οδήγησε σε σύγχρονους οικοδομικούς κανονισμούς και ασφαλιστικά πρότυπα. Θα πρέπει να αποτελέσουν ορόσημο για αλλαγές που αφορούν όχι μόνο τον προϋπολογισμό της πυροσβεστικής αλλά και τους κανονισμούς δόμησης, τις κλιματικές πολιτικές και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Καθώς το Λος Άντζελες ανακάμπτει, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μια πόλη μπορεί να προσαρμοστεί, να ανακάμψει και να προετοιμαστεί για το μέλλον. Η τραγωδία μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο μάθημα, καθοδηγώντας την πόλη και άλλες περιοχές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις μιας μεταβαλλόμενης κλιματικής πραγματικότητας.