Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι, ζήτησε από το Ισραήλ να «αποσύρει αμέσως» τις δυνάμεις του από τη νεκρή ζώνη με τη Συρία που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά την είσοδο ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή που ακολούθηκε της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό μαζί με τον νέο ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο σεΐχης επέκρινε τις κινήσεις του Ισραήλ να καταλάβει την περιοχή κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν στη νότια Συρία. «Η κατάληψη της νεκρής ζώνης από την ισραηλινή κατοχή είναι μια απερίσκεπτη πράξη, το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Ισραήλ ανέπτυξε στρατιωτικές μονάδες τον περασμένο μήνα στη νεκρή ζώνη, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των Υψιπέδων του Γκολάν και χωρίζει τη Συρία από το Ισραήλ, μετά την ανατροπή του Άσαντ. Η περιοχή έχει οριστεί επισήμως ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο πλαίσιο της εκεχειρίας του 1974 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Καθώς τα στρατεύματά του εισέβαλαν στην περιοχή, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη Συρία υπό τη ρητορική ότι αποτελούσαν μέρος μιας εκστρατείας για να σταματήσει την προσγείωση όπλων στα χέρια «εξτρεμιστών».
Από την πλευρά του, ο Αλ Σαράα δήλωσε Τύπου ότι η Συρία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις δυνάμεις του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη. «Η προέλαση του Ισραήλ στην περιοχή οφείλεται στην παρουσία των ιρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολάχ. Μετά την απελευθέρωση της Δαμασκού, πιστεύω ότι δεν έχουν καθόλου παρουσία. Υπάρχουν προσχήματα που χρησιμοποιεί σήμερα το Ισραήλ για να προχωρήσει στις συριακές περιοχές, στη νεκρή ζώνη», είπε.
«Το Κατάρ αναμφίβολα παίζει μεγάλο ρόλο. ... Θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο να συνεχίσουν να ασκούν πίεση (σ.σ. στο Ισραήλ να αποσυρθεί» μαζί με τα δυτικά και ευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ» δήλωσε νέος ηγέτης της Συρίας στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
Ο σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι υποσχέθηκε επίσης να στηρίξει τη νέα διοίκηση και την αποκατάσταση των υποδομών της Συρίας, που έχουν καταστραφεί από σχεδόν 14 χρόνια εμφύλιου πολέμου. «Θα παράσχουμε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για να καταστήσουμε τις υποδομές και πάλι λειτουργικές και θα στηρίξουμε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» είπε, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «τείνει το χέρι του στους Σύρους αδελφούς μας για μελλοντικές συνεργασίες».
Ζήτησε επίσης την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας και τόνισε ότι «οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη στήριξη που παρέχεται στη Συρία και τον συριακό λαό». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στον Άσαντ και την διακυβέρνησή του για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε γενική άδεια διάρκειας έξι μηνών που επιτρέπει ορισμένες συναλλαγές με τη συριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πωλήσεων ενέργειας και περιστασιακών συναλλαγών.
Η ΕΕ συμφώνησε να συναντηθεί στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.