Την ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που προστατεύονται από την Unesco, πέτυχε το νησί της Λέσβου. Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα μετά από συνεδρίαση της, η αρμόδια επιτροπή του διεθνή οργανισμού.
Ο φάκελος της υποψηφιότητας κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέχρι σήμερα από την Unesco, μόνον η περιοχή των απολιθωμένων δένδρων στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα της νήσου.
«Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν, που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα» επισημαίνει, στην ανακοίνωση του δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.
Ως Γεωπάρκο χαρακτηρίζεται από την UNESCO, μια περιοχή που διαθέτει ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που εκφράζεται μέσω σημαντικού αριθμού γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, σπανιότητα, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία τους και την αισθητική έλξη που προκαλούν. Οι θέσεις που παρουσιάζονται σε ένα γεωπάρκο πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό , οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον
(1η φωτό: "Μόλυβος", φωτογράφος: Δημήτρης Τίλης)