Τα άγνωστα έργα της Ελέν ντε Μποβουάρ σε μια έκθεση στο Λονδίνο

Τα άγνωστα έργα της Ελέν ντε Μποβουάρ σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
Η Ελέν ντε Μποβουάρ δήλωνε φεμινίστρια πριν από την αδελφή της.
0

Το Λονδίνο υποδέχεται την Ελέν ντε Μποβουάρ, τη λιγότερο διάσημη αδελφή της Σιμόν, και παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στη βρετανική πρωτεύουσα με τίτλο «Hélène de Beauvoir: The Woman Destroyed» στην γκαλερί Amar.

Ο ιδρυτής της γκαλερί, Amar Singh, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την εφημερίδα «The Telegraph» ως «ένας προνοητικός έμπορος τέχνης» για το γεγονός ότι συνεχώς ανακαλύπτει παραμελημένους καλλιτέχνες.

Η έκθεση παρουσιάζει πίνακες και έργα σε χαρτί της Ελέν ντε Μποβουάρ από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980. 

Προετοιμάζοντας την έκθεση, επί τρία χρόνια ο γκαλερίστας συναντούσε πρόσωπα σε όλο τον κόσμο που τον έκαναν να ανακαλύψει πόσο σημαντική ήταν η Ελέν για την αδελφή της και για το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα. Ήταν το ίδιο ριζοσπαστική και παραγωγική με τη Σιμόν, τόσο ως φεμινίστρια όσο και ως ζωγράφος. 

Η στενή φίλη των αδελφών ντε Μποβουάρ, Κλοντίν Μοντέιγ, που έχει γράψει έξι βιβλία γι' αυτές, γράφει ότι η Ελέν ζωγράφισε πίνακες για τη φοιτητική εξέγερση του 1968, για το γυναικείο ζήτημα τη δεκαετία του ’70, για γυναίκες μετανάστριες που έχασαν τα πάντα, για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος και την καταπίεση ζώων και γυναικών.

Ο Πικάσο μίλησε με θερμά λόγια για εκείνη όταν είδε την πρώτη έκθεσή της στο Παρίσι το 1936, ωστόσο έμεινε για δεκαετίες αφανής. Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, υπήρξε πρόεδρος ενός καταφυγίου για γυναίκες και υπέγραψε το 1971 το περίφημο, ιστορικό Μανιφέστο των 343 Γυναικών, στο οποίο οι υπογράφουσες παραδέχονταν ότι είχαν κάνει παράνομα άμβλωση. 

Η Ελέν ντε Μποβουάρ δήλωνε φεμινίστρια πριν από την αδελφή της και με τη Σιμόν είχαν μια στενή σχέση με πολλές διακυμάνσεις. Υποστήριζε η μια την άλλη, αλλά δεν έλειπαν οι διαφωνίες, οι καβγάδες και οι ζήλιες. Μάλιστα, ο γκαλερίστας της λέει πως, όταν ο Σαρτρ αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι παπαράτσι τον κυνηγούσαν παντού, το σπίτι της Ελέν στην Αλσατία έγινε το καταφύγιό του.

Τα άγνωστα έργα της Ελέν τε Μποβουάρ σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
Η Σιμόν πάντα προστάτευε την Ελέν και όταν άρχισε να κερδίζει έναν μικρό μισθό από τη διδασκαλία στα 20 της, ξόδεψε τον μισό νοικιάζοντας ένα μικρό στούντιο για να ζωγραφίζει η αδελφή της.  Courtesy Amar Gallery

Οι δυο αδελφές συνεργάστηκαν μία και μοναδική φορά, το 1967 στο βιβλίο της Μποβουάρ «The Woman Destroyed» («La femme rompue»), που στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τίτλο «Η προδομένη γυναίκα» από τις εκδόσεις Γλάρος (1977). Πρόκειται για τρεις ιστορίες για τη φθορά του πάθους, στις οποίες η Σιμόν ντε Μποβουάρ μάς παρασύρει στη ζωή τριών γυναικών, που είναι όλες πέρα ​​από την πρώτη τους νεότητα, όλες αντιμέτωπες με απροσδόκητες κρίσεις.

Η Ελέν δημιούργησε για την έκδοση μια σειρά χαρακτικών για να αποδώσει τα συναισθήματα μιας από τις ηρωίδες, της οποίας ο σύζυγος παραδέχεται ότι την απατά. Τα έργα εκτέθηκαν στο Παρίσι εκείνη την εποχή και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Elle». Μια σπάνια πρώτη έκδοση του βιβλίου θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης, μαζί με 13 ελαιογραφίες και 9 υδατογραφίες που καλύπτουν την καλλιτεχνική πορεία της Ελέν – το ταξίδι της από το φορμαλιστικό προς το αφηρημένο, συχνά με φεμινιστικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τα άγνωστα έργα της Ελέν τε Μποβουάρ σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
Hélène de Beauvoir, Château en Alsace, 1960s. Φωτ.: Hélène de Beauvoir, courtesy Amar Gallery

Η στενή φίλη των αδελφών ντε Μποβουάρ, Κλοντίν Μοντέιγ, που έχει γράψει έξι βιβλία γι' αυτές, γράφει ότι η Ελέν ζωγράφισε πίνακες για τη φοιτητική εξέγερση του 1968, για το γυναικείο ζήτημα τη δεκαετία του ’70, για γυναίκες μετανάστριες που έχασαν τα πάντα, για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος και την καταπίεση ζώων και γυναικών.

Η Κλοντίν Μοντέιγ ήταν μια απογοητευμένη ακτιβίστρια όταν πρωτογνώρισε τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, που ήταν 42 χρόνια μεγαλύτερή της, ενώ το 1970, όταν ήταν 20 ετών, μαζί με άλλες γυναίκες «άφησαν το φοιτητικό κίνημα και ίδρυσαν το κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών». Η Σιμόν ήταν τότε από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, ενώ η αδελφή της, Ελέν, ήταν παντρεμένη με έναν διπλωμάτη και ζούσε κοντά στο Στρασβούργο. 

Η Σιμόν πάντα προστάτευε την Ελέν και όταν άρχισε να κερδίζει έναν μικρό μισθό από τη διδασκαλία στα 20 της, ξόδεψε τον μισό νοικιάζοντας ένα μικρό στούντιο για να ζωγραφίζει η αδελφή της. Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελέν στο Παρίσι το 1936 –προτού εκδοθούν τα βιβλία της Σιμόν– έγινε στην Galerie Jacques Bonjean, συνιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο Κριστιάν Ντιορ πριν ασχοληθεί με τη μόδα. Εκεί ο Πικάσο είπε ότι το έργο της ήταν πρωτότυπο, γιατί είχε βαρεθεί τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να τον μιμηθούν. 

Τα άγνωστα έργα της Ελέν τε Μποβουάρ σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
Hélène de Beauvoir, Les Faneurs II (The Haymakers II), 1957. Φωτ.: Hélène de Beauvoir, courtesy Amar Gallery

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ στο αυτοβιογραφικό της έργο «Όσα είπαμε κι όσα κάναμε» («Tout compte fait», 1972) γράφει ότι η συνεργασία της με την Ελέν ήταν κάτι που επιθυμούσε από καιρό. Η Ελέν έγραψε για την αδελφή της στο βιβλίο της «Αναμνήσεις» («Souvenirs»), όπου ανακαλεί πως τα πρώτα χρόνια διάλεξε τον επαγγελματικό δρόμο της ζωγράφου, ενώ η μεγαλύτερη αδελφή της προτίμησε να γράφει: «Ήμουν η πρώτη της αναγνώστρια… και εγώ έκανα σχέδια».

Η Κλοντίν Μοντέιγ στο βιβλίο της «The Beauvoir Sisters» τονίζει πως αυτές οι δύο εξαιρετικές γυναίκες συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν στην εκκίνηση του σύγχρονου γυναικείου κινήματος και να αφήσουν το σημάδι τους στον κόσμο. 

 Με πληροφορίες από Amar Gallery, Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM