Η ΕΕ δίνει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία για πετρέλαιο και αέριο, παρά στην Ουκρανία για βοήθεια

Η ΕΕ ξοδεύει περισσότερα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από Ρωσία παρά για βοήθεια στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ο αγωγός Turkstream / φωτ.: İHA
0

Η ΕΕ ξοδεύει περισσότερα χρήματα για ρωσικά ορυκτά καύσιμα παρά για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση για την τρίτη επέτειο της εισβολής του στρατού του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική επικράτεια.

Η ΕΕ αγόρασε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον τρίτο χρόνο του πολέμου από τη Ρωσία, η αξία των οποίων έφτασε τα 21,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea), παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει η εξάρτηση της ηπείρου από τα καύσιμα που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ποσό είναι κατά 1/6 μεγαλύτερο από τα 18,7 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ ως οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου (IfW Kiel).

Ο Βαϊμπχάβ Ραγκουναντάν, αναλυτής στο Crea και συγγραφέας της έκθεσης, είπε: «Το να αγοράζεις ορυκτά καύσιμα είναι ξεκάθαρα συνώνυμο με το να στέλνεις οικονομική βοήθεια στο Κρεμλίνο και να διευκολύνεις τη Ρωσία να εισβάλει. [Είναι] μια πρακτική που πρέπει να σταματήσει αμέσως για να διασφαλιστεί όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν εμπορικά δεδομένα για να εκτιμήσουν την αξία των ρωσικών καυσίμων που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το τρίτο έτος της εισβολής. Προβλέπουν στοιχεία για τον Φεβρουάριο του 2025, τα οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, με βάση τις εισαγωγές του Ιανουαρίου.

Το ημερολογιακό έτος 2024, η ΕΕ δαπάνησε 39% περισσότερο για εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ό,τι διέθεσε για την Ουκρανία. Το ποσό της βοήθειας δεν περιλαμβάνει στρατιωτικές ή ανθρωπιστικές συνεισφορές.

Ο Κρίστοφ Τρέμπες, οικονομολόγος στο IfW Kiel, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση, είπε ότι υπήρχε ένα εντυπωσιακό χάσμα μεταξύ του ποσού της βοήθειας που είχαν κινητοποιήσει οι χορηγοί για την Ουκρανία σε σύγκριση με προηγούμενους πολέμους, με τους Ευρωπαίους χορηγούς να δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ ετησίως. Είπε: «Πολλές χώρες ήταν πιο γενναιόδωρες σε προηγούμενες συγκρούσεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, κινητοποίησε πολύ περισσότερη βοήθεια, πιο γρήγορα για την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1990/91 από ό,τι για την Ουκρανία σε αντίστοιχη χρονική περίοδο».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Ρωσία κέρδισε 242 δισεκατομμύρια ευρώ από παγκόσμιες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά το τρίτο έτος της εισβολής της στην Ουκρανία, με τα έσοδα από την έναρξη του πολέμου «πλέον να πλησιάζουν σε τρισεκατομμύρια» καθώς η χώρα προσαρμόζεται στις κυρώσεις.

Η Ρωσία λαμβάνει έως και το ήμισυ των φορολογικών της εσόδων από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έχει προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις μεταφέροντας καύσιμα σε έναν «σκιώδη στόλο» από παλιά και υποασφαλισμένα δεξαμενόπλοια. Τα πλοία αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά περίπου του ενός τρίτου των εσόδων της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Crea.

Την Τετάρτη, οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα μέτρα για να στοχεύσουν τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας στον 16ο γύρο κυρώσεων από την έναρξη του πολέμου.

Οι ερευνητές του Crea υπολόγισαν ότι τα ρωσικά έσοδα από ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% ενισχύοντας τις υπάρχουσες κυρώσεις και καλύπτοντας τα κενά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ενός «παραθύρου διύλισης» μέσω του οποίου η Ευρώπη μπορεί να αγοράσει ρωσικό αργό που έχει υποστεί επεξεργασία σε άλλη χώρα και τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream.

Η έκθεση ζητούσε επίσης καταστολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Ευρώπη έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται με αγωγούς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά έχει χορτάσει μέρος της πείνας της για ενέργεια με αποστολές εξαιρετικά ψυχθέντος αερίου, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία.

Ο Γιαν Έρικ Φένριχ, αναλυτής για το φυσικό αέριο στη Rystad Energy, είπε ότι ο ρόλος του LNG στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί δραματικά από την αρχή του πολέμου, εκτοξευόμενος από το προπολεμικό υψηλό των 81,3 τόνων το 2019 σε 119 τόνους το 2022. Είπε: «Η Ρωσία κατέκτησε πέρυσι τη θέση του Νο.2 εξαγωγέα LNG προς την Ευρώπη».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Διεθνή / Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν στόλο εκατοντάδων πλοίων για να μεταφέρει κρυφά το πετρέλαιο της, αλλά όντας τόσα πολλά, ίσως είναι ελκυστικό για το Κρεμλίνο να χρησιμοποιηθούν μερικά για να προκαλέσουν χάος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM