Εντός του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ, αξιωματούχοι «βράζουν από οργή» για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο κατηγορούν για το φιάσκο στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι πίεσε για εγγυήσεις ασφαλείας, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι ήθελαν να το διαπραγματευτούν αργότερα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι αξιωματούχοι είχαν πει στους Ουκρανούς ομολόγους τους πριν από τη συνάντηση ότι ο Τραμπ ήθελε να υπογράψει μια οικονομική εταιρική σχέση αυτή την εβδομάδα σε υπουργικό επίπεδο, καθώς αξιωματούχοι επεξεργάζονταν τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Τραμπ είδε τη συμφωνία για τα ορυκτά ως την πρώτη φάση μιας ευρύτερης οικονομικής εταιρικής σχέσης και είπε στους βοηθούς του ότι έδειχνε ότι οι ΗΠΑ αναλάμβαναν ουσιαστικά μια δέσμευση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, επειδή η συμφωνία θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ είχαν έννομο συμφέρον στην οικονομική ευημερία της Ουκρανίας.
Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι όλα αυτά είχαν κοινοποιηθεί στην Ουκρανία, όπως και η συμβουλή που έδωσαν οι γερουσιαστές στον Ζελένσκι το πρωί της Παρασκευής να επαινέσει τον Τραμπ και να μη διεκδικήσει ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας κατά πρόσωπο.
Για τους συνεργάτες του Τραμπ, ο Ζελένσκι δεν τήρησε αυτή τη συμβουλή όταν εξέφρασε σκεπτικισμό για την άποψη του Τζ.Ντ. Βανς περί ειρήνευσης με τη Ρωσία και, κατά την άποψή τους, «έκανε μάθημα» στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ιστορία της επιθετικότητας της Ρωσίας προς την Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Αυτό προκάλεσε το φιάσκο στο Οβάλ Γραφείο, καθώς ο Βανς διαφώνησε με την ερώτηση σχετικά με την περιγραφή του για τη διπλωματία και ανταπέδωσε στον Ζελένσκι: «Μιλάω για το είδος της διπλωματίας που θα τερματίσει την καταστροφή της χώρας σας». Ο Βανς τα έβαλε με τον Ζελένσκι με βρισιές που αντικειμενικά θα ήταν σκληρές για έναν αντίπαλο, πόσο μάλλον για έναν υποτιθέμενο σύμμαχο. Φάνηκε να ερμηνεύει τα σχόλια του Ζελένσκι προς αυτόν ως προσβολή προς τις ΗΠΑ.
Αλλά η μανία με την οποία ο Βανς κατακεραύνωσε τον Ζελένσκι για αχαριστία φαίνεται ότι ήταν η στιγμή που ήρθαν στο προσκήνιο οι προσωπικές απόψεις του Βανς και της ομάδας του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, όταν η προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα ορυκτά θεωρούνταν περισσότερο πιθανή, ο Τραμπ είχε υποβαθμίσει το σχόλιό του που αποκάλεσε τον Ζελένσκι δικτάτορα την περασμένη εβδομάδα. «Το είπα αυτό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το είπα αυτό. Επόμενη ερώτηση», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Αυτή η σύντομη στιγμή ελαφρότητας κάλυπτε την πραγματικότητα ότι ο Τραμπ είχε επεξεργαστεί την ανάρτηση περί «δικτάτορα» στο Truth Social με τον Βανς πριν τη στείλει την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο άτομα που είχαν ενημερωθεί για το θέμα. Ο Βανς είχε καταλήξει στην προσβολή με βάση το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είχε αναστείλει τις εκλογές, είπαν οι δύο άνθρωποι, αγνοώντας προφανώς το γεγονός ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρατιωτικού νόμου, όπως αυτή που κήρυξε ο Ζελένσκι όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της το 2022.
Ενώ άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επαίνεσαν με ενθουσιασμό τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση και ίσως εν αγνοία του έπεσε με τα μούτρα στον προσωπικό σκεπτικισμό του Βανς απέναντί του.
Αξιωματούχοι του Τραμπ δήλωσαν κατ' ιδίαν το Σάββατο ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να θέλει να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά, αλλά μια άμεση επαναφορά φαινόταν απίθανη με τον Τραμπ να έχει προγραμματίσει να παραστεί σε ένα δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων για την επιτροπή πολιτικής δράσης Maga Inc super στο Παλμ Μπιτς και την αναχώρηση του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπήρξε μια προσπάθεια από την Ουκρανία να σώσει τη συμφωνία μετά την έκρηξη της συνάντησης, όταν οι συνεργάτες του Ζελένσκι πρότειναν στον Τραμπ να συναντηθεί με τον Ζελένσκι κατ' ιδίαν για να κατευνάσουν τις εντάσεις. Αλλά οι αξιωματούχοι του Τραμπ απέρριψαν την προσφορά, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η άποψη του Τραμπ αμέσως μετά τη συνάντηση ήταν ότι ήταν αντιπαραγωγικό να εμπλακούν σε περαιτέρω συνομιλίες επειδή, κατά την άποψή του ο Ζελένσκι δεν είχε διάθεση να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Τελικά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ενημέρωσαν τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που περίμεναν στην αίθουσα Ρούσβελτ, ότι έπρεπε να αποχωρήσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ζελένσκι μπήκε σε ένα μαύρο SUV που έφυγε από το χώρο του Λευκού Οίκου.
Εμφανιζόμενος στο Fox News εκείνο το βράδυ, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη ρήση του Ρόναλντ Ρίγκαν ότι «η ειρήνη είναι κάτι περισσότερο από την απουσία πολέμου» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή ο Πούτιν έχει ήδη παραβιάσει δεκάδες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί «μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη». Ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος όταν επιβιβάστηκε στο Marine One καθ' οδόν προς το Παλμ Μπιτς, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο Ζελένσκι έπρεπε να πει δημόσια ότι ήθελε να κάνει ειρήνη και να σταματήσει να λέει «αρνητικά πράγματα» για τον Πούτιν.
Με πληροφορίες από Guardian