Η ΕΕ απαντά στους δασμούς Τραμπ: Στοχεύει αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ

Η ΕΕ απαντά στους δασμούς Τραμπ: Στοχεύει αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: EPA
0

Οι τελωνειακοί δασμοί 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο, τους οποίους αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, τέθηκαν σε ισχύ σήμερα ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον, 06:01 ώρα Ελλάδας), σηματοδοτώντας ένα νέο σταθμό στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους κύριους εμπορικούς εταίρους τους.

Ως απάντηση στους εν λόγω αμερικανικούς δασμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι θα επιβάλει από την 1η Απριλίου «ισχυρούς, αλλά αναλογικούς» τελωνειακούς δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Η ΕΕ «εκφράζει βαθιά λύπη» για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι τελωνειακοί δασμοί είναι φόροι. Είναι κακοί για τις επιχειρήσεις και ακόμα χειρότεροι για τους καταναλωτές. Διακυβεύονται θέσεις εργασίας. Οι τιμές θα αυξηθούν. Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα αμερικανικά μέτρα αφορούν προϊόντα 28 δισ. δολαρίων, δηλαδή 26 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα αφορά αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. Πρόκειται για ένα νέο σταθμό στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους κύριους εμπορικούς εταίρους τους.

Οι δασμοί αυτοί αφορούν τον Καναδά, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ή ακόμα την Αυστραλία, την ώρα που ο δεδηλωμένος στόχος του Τραμπ είναι να προστατεύσει την αμερικανική χαλυβουργία, η παραγωγή της οποίας μειώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς αντιμετωπίζει έναν όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό, προερχόμενο κυρίως από την Ασία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ήδη κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), όμως αυτοί οι νέοι δασμοί είναι «χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς απαλλαγές», όπως διαβεβαίωσε όταν τους ανακοίνωσε, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε δύο φάσεις η ευρωπαϊκή απάντηση

Η ευρωπαϊκή απάντηση θα δοθεί σε δύο χρόνους. Την 1η Απριλίου, τα αντίμετρα της ΕΕ που είχαν τεθεί σε εφαρμογή το 2018 και το 2020 ως απάντηση στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ θα αποκατασταθούν αυτομάτως, μετά τη λήξη της αναστολής τους στις 31 Μαρτίου.

«Για πρώτη φορά, αυτά τα μέτρα εξισορρόπησης θα εφαρμοσθούν στην ολότητά τους. Τελωνειακοί δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα που κυμαίνονται από πλοία μέχρι το μπέρμπον, περνώντας από τις μοτοσικλέτες», εξήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όμως οι νέοι τελωνειακοί δασμοί, που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, προχωρούν πολύ μακρύτερα απ' αυτούς της πρώτης θητείας του Τραμπ.

Κατά συνέπεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σήμερα διαδικασία για να επιβάλει επιπλέον αντίμετρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τα αμερικανικά μέτρα.

Ο πρώτος σταθμός αυτής της διαδικασίας είναι μια φάση «διαβούλευσης δύο εβδομάδων με τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ» ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα στοχοθετηθούν «τα σωστά προϊόντα» και θα «διασφαλισθεί μια αποτελεσματική απάντηση (...) μειώνοντας στο ελάχιστο τις αναταράξεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους ευρωπαίους καταναλωτές». Αυτά τα πρόσθετα μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ