Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης.
Την Κυριακή, ο ποντίφικας χαιρέτησε τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και φορώντας ρινικό σωλήνα οξυγόνου.
Ο 88χρονος Φραγκίσκος πέρασε πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο με πνευμονία, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιοκαι σύμφωνα με τους γιατρούς του, έφτασε κοντά στο θάνατο.
Σήμερα, «ο πάπας φάνηκε να κινεί τα χέρια του με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες», γράφει το CNN. «Η φωνή του ακούγεται ακόμη αδύναμη, αλλά πιο δυνατή από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες», προσθέτει.
Pope Francis made a brief but moving appearance at the end of the Mass for the Jubilee of the Sick and Health Care Workers in St. Peter’s Square this morning. Arriving in a wheelchair, the Pope was assisted to the altar, where he gave his blessing and greeted the faithful,… pic.twitter.com/wi7Eu6wRYD
— EWTN Vatican (@EWTNVatican) April 6, 2025
Το μήνυμά του
Στο σημερινό μήνυμά του, ο πάπας απευθύνθηκε στους αρρώστους και υπογράμμισε:
«Μαζί με εσάς, αγαπητοί και αγαπητές αδελφές που νοσείτε, στη φάση αυτή της ζωής μου μοιράζομαι πολλά: την εμπειρία της ασθένειας, το ότι νιώθουμε αδύναμοι, το ότι εξαρτιόμαστε από τους άλλους για τόσα πράγματα, το ότι χρειαζόμαστε στήριξη. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ένα σχολείο στο οποίο κάθε μέρα μαθαίνουμε να αγαπάμε και να αφήνουμε να μας αγαπούν, χωρίς να απαιτούμε και να απομακρύνουμε κανέναν, χωρίς να απελπιζόμαστε και χωρίς να απαρνιόμαστε το παρελθόν. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για το καλό που εισπράττουμε, παραδομένοι στον Κύριο με πίστη, για τα όσα μέλλουν να συμβούν».
To the joy of everyone in St. Peter’s Square, this morning Pope Francis made a surprise appearance for the Jubilee of the Sick and Healthcare Workers. Visibly frail, connected to an oxygen tank, with his voice still very weak, he wished everyone a good Sunday. pic.twitter.com/ZlRo00Bp2L
— Catholic Sat (@CatholicSat) April 6, 2025
Η ιστοσελίδα Vatican News γράφει:
«Στο κήρυγμά του, το οποίο διάβασε δυνατά ο Αρχιεπίσκοπος, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν την κατάσταση των εξόριστων Ισραηλιτών: "φαινόταν ότι όλα είχαν χαθεί", είπε. Ωστόσο, συνέχισε, ακριβώς τη στιγμή της δοκιμασίας τους γεννήθηκε ένα νέο έθνος. Συνέκρινε αυτή την εμπειρία με τη γυναίκα στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, η οποία είχε καταδικαστεί για τις αμαρτίες της. Οι κατήγοροί της, έτοιμοι να ρίξουν τον πρώτο λίθο, σταμάτησαν από την ήρεμη παρέμβαση του Ιησού που της είπε: "Πήγαινε στο δρόμο σου. Είσαι ελεύθερη". Συγκρίνοντας τις ιστορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι ο Θεός δεν περιμένει να είναι τέλεια η ζωή μας για να παρέμβει σε αυτήν. Αντίθετα, είπε "μπαίνει στις πληγές μας. Χτυπάει την πόρτα μας, όχι παρά τον πόνο μας, αλλά εξαιτίας του". Απευθυνόμενος στη συνέχεια στους ασθενείς και σε όλους εκείνους που τους βοηθούν, αναγνώρισε τη βαθιά οδύνη που μπορεί να προκαλέσουν οι ασθένειες. "Μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε όπως οι άνθρωποι στην εξορία... ή όπως η γυναίκα στο Ευαγγέλιο", είπε. Αλλά, συνέχισε, μπορεί επίσης να είναι ένας τόπος συνάντησης, ένα "σχολείο" στο οποίο μαθαίνουμε να αγαπάμε και να μας αγαπούν με ταπεινότητα και χάρη. Ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέχεια αναλογίστηκε τη δική του ασθένεια και τη συνακόλουθη εξάρτηση από τους άλλους, περιγράφοντάς την όχι ως βάρος, αλλά ως μάθημα εμπιστοσύνης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας. Στη συνέχεια, ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε στους επαγγελματίες υγείας, τους ευχαρίστησε για το έργο τους και τους ενθάρρυνε να δέχονται κάθε ασθενή ως μια ευκαιρία να ανανεώσουν την αίσθηση της ανθρωπιάς τους. "Το κρεβάτι του ασθενούς μπορεί να γίνει ένας ιερός τόπος", είπε, "όπου η φιλανθρωπία καίει την αδιαφορία και η ευγνωμοσύνη τρέφει την ελπίδα"» συνεχίζει το δημοσίευα.