Η Ινδία αναπτύσσει στρατεύματα μετά τις αιματηρές διαμαρτυρίες στη Δυτική Βεγγάλη

Η Ινδία αναπτύσσει στρατεύματα μετά τις αιματηρές διαμαρτυρίες στη Δυτική Βεγγάλη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Οι αρχές της Ινδίας έχουν αναπτύξει στρατεύματα για να καταστείλουν τις αιματηρές διαμαρτυρίες στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης για ένα πρόσφατα ψηφισμένο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων να διαχειρίζονται θρησκευτικά κληροδοτήματα αξίας άνω των 14 δισ. δολαρίων.

Οι διαμαρτυρίες για το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο τροποποίησης του λεγόμενου «Waqf» στην περιοχή Murshidabad της Δυτικής Βεγγάλης, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, κλιμακώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και τη σύλληψη περισσότερων από 150 ατόμων, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of India.

Οι Times of India μετέδωσαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλκούτας διέταξε την «άμεση» ανάπτυξη των παραστρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας των συνόρων (BSF) στην περιοχή. Ο Κάρνι Σινγκ, γενικός επιθεωρητής του συνοριακού τμήματος της Νότιας Βεγγάλης της BSF, δήλωσε ότι οι δυνάμεις στάλθηκαν για να «βοηθήσουν» την τοπική αστυνομία και όχι για «ανεξάρτητη δράση».

Το νομοσχέδιο, το οποίο τροποποίησε νόμο του 1995 σχετικά με τη διαχείριση κληροδοτημάτων που δωρίζονται για θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από έντονες συζητήσεις και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Ο όρος Waqf αναφέρεται στην προσωπική περιουσία -κινητή ή ακίνητη- που δωρίζεται μόνιμα από τους μουσουλμάνους για θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Το εθνικιστικό κόμμα BJP του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ισχυρίζεται ότι οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στη διακυβέρνηση των Waqf. Όμως οι μουσουλμάνοι φοβούνται ότι οι αλλαγές στο νόμο του 1995 θα μπορούσαν να αφήσουν τις περιουσίες των waqf, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τζαμιών, καταστημάτων, ιερών, νεκροταφείων και χιλιάδων στρεμμάτων γης, ευάλωτες σε κατασχέσεις, αμφισβητήσεις και κατεδαφίσεις.

Η αντιπολίτευση λέει ότι πρόκειται για επίθεση στη μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας, η οποία αποτελεί περίπου το 15% του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας, που κατοχυρώνεται στο κοσμικό σύνταγμα της Ινδίας.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Times of India

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ