Το «όπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones: Η νέα τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου

Το «όπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones: Η νέα τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου Facebook Twitter
Το όπλο «RapidDestroyer» / Φωτ: United Kingdom Ministry of Defence
0

Ένα νέο όπλο που χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής ισχύος για να καταρρίπτει σμήνη drones παρουσίασε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, σε μια εξέλιξη που φέρνει την τεχνολογία του φούρνου μικροκυμάτων στο πεδίο της μάχης.

Το «RapidDestroyer» είναι σχεδιασμένο από κοινοπραξία με επικεφαλής τον γαλλικό αμυντικό κολοσσό Thales και λειτουργεί εκπέμποντας δέσμες μικροκυμάτων που καίνε ή απενεργοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από απόσταση. Σε δοκιμές, εξουδετέρωσε δύο σμήνη από οκτώ drones το καθένα, ενώ συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς κατά περισσότερων από 100 στόχων, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επί του παρόντος, το σύστημα μεταφέρεται στο πίσω μέρος φορτηγού και απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει.

Το «όπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones: Η νέα τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου Facebook Twitter
Φωτ: Financial Times / United Kingdom Ministry of Defence

Ανάλογες τεχνολογίες αναπτύσσονται και στις ΗΠΑ, όπως το THOR της Πολεμικής Αεροπορίας και το Leonidas της εταιρείας Epirus, σχεδιασμένο για πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, τα drones έχουν αναδειχθεί σε κρίσιμη απειλή, με ορισμένες εκτιμήσεις να τα συνδέουν με έως και το 80% των απωλειών μάχης.

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα αντίμετρα, που καταρρίπτουν ένα στόχο κάθε φορά, τα όπλα μικροκυμάτων μπορούν να πλήξουν ολόκληρα σμήνη με μία «βολή». Αν και το ευρύ πεδίο δράσης τους τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα για αστικό περιβάλλον ή κρίσιμες υποδομές, θεωρούνται ιδανικά για χρήση σε ανοιχτά πεδία ή στη θάλασσα.

«Σε βάσεις στην έρημο ή σε γραμμές μετώπου, όπου δεν υπάρχουν ανησυχείς για παράπλευρες απώλειες, τα όπλα μικροκυμάτων προσφέρουν σαφή ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας», δήλωσε ο Justin Bronk του Royal United Services Institute.

Η τεχνολογία προορίζεται και για αντιπυραυλική χρήση: το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να δοκιμάσει το Project Meteor το 2026, με στόχο την αναχαίτιση ταχέως κινούμενων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων.

Με πληροφορίες από Financial Times


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

«Ήταν διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν» ανέφερε με τη σειρά του και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνοδεύοντας την ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ με μία φωτογραφία τους
LIFO NEWSROOM