Ποδόσφαιρο: παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος;

Ποδόσφαιρο: παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος; Facebook Twitter
1

Tην Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, σημαντικοί έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί συζητούν με το κοινό για την αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Για πολλούς, η ταυτότητα του οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί θεμελιώδους σημασίας στοιχείο για τον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τους άλλους, αλλά λειτουργεί επίσης ως «οργανωτικό» στοιχείο πολλών διαστάσεων της ψυχικής ζωής. Όπως συμβαίνει με όλες τις ταυτότητες, η ιδιότητα του οπαδού βασίζεται στη διαφοροποίηση από τους άλλους ή και στην αντιπαράθεση μαζί τους, κάτι που εκδηλώνεται μέσω αντίστοιχων συμπεριφορών. Στη συζήτησή μας θα εξετάσουμε τη συγγένεια μεταξύ των συμπεριφορών αυτών και εκείνων που χαρακτηρίζουν άλλες ισχυρές και αποκλειστικές ταυτότητες (φύλου, σεξουαλικότητας, καταγωγής, κόμματος), σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο της πολιτικοποίησης του αθλητισμού και της ενίσχυσης του ρόλου του στη δημόσια σφαίρα.

Προσεγγίζοντας το ποδόσφαιρο από τη σκοπιά αυτή, θα μιλήσουμε για πολιτικές στάσεις και συμπεριφορές που εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, και μάλιστα μέσα από αδημοσίευτο ερευνητικό υλικό. Επίσης, θα εστιάσουμε σε άλλα θέματα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι ο ρόλος του «ανδρισμού» στην οπαδική ταυτότητα και η σημασία της ταυτότητας αυτής για την σεξιστική συμπεριφορά γενικότερα, το ζήτημα του μίσους και πώς αυτό καλλιεργείται, ο ακραίος εθνικισμός όπως εκφράζεται στο ποδόσφαιρο (βλ. αγώνες Ελλάδας-Αλβανίας και όχι μόνο).

Τέλος, θα μιλήσουμε για τη συγκρότηση μιας ιδιότυπης κανονικότητας στην ιδιωτική ζωή μέσα από το φίλτρο και το «ημερολόγιο» ενός οπαδού.

Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο «The far side», που εξετάζει την αθέατη όψη των πραγμάτων – αυτή, η υποφωτισμένη, πάνω στην οποία το δικό μας βλέμμα επιμένει να μην πέφτει, όσο και αν αυτή είναι δίπλα μας και απαιτεί την προσοχή μας.

 

Ομιλητές:

 

Κώστας Γιαννακόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιάννης Ζαϊμάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Χριστίνα Κουλούρη: Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου

Παντελής Κυπριανός: Καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Γεράσιμος Στεφανάτος: Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrième Groupe

Συντονιστής

 

Χρίστος Χαραλαμπόπουλος: Αθλητικογράφος

Ώρα έναρξης: 19:00

Μικρή Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

 

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ενδιαφέρουσα συζήτηση. "Το φαινόμενο της πολιτικοποίησης του αθλητισμού";Καλύτερα ταιριάζει "Από τον χουλιγκανισμό, στους κουκουλοφόρους και στην Χρυσή Αυγή. Εκεί που το παιχνίδι δεν μπορεί να τελειώσει σε ισοπαλία αλλά μόνο σε ήττα". Στο γήπεδο, περισσότερο από την καθαριότητα στις δημόσιες τουαλέτες μπορεί κάποιος να δει την πολιτισμική ανάπτυξη ενός λαού. Στο γήπεδο περισσότερο, γιατί η βρωμιά και το σκουπίδι εκεί δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί ή να καθαρισθεί.Άλλο σημείο που περνάει απαρατήρητο από πολλούς ή το θεωρούν ασήμαντο.Είδατε ποτέ φίλαθλο σε γήπεδο (οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος) να κρατάει την σημαία της Ε.Ε. σε αγώνες εθνικών ομάδων χωρών που ανήκουν στην Ε.Ε.; Ούτε καν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν το κάνουν! Τα σύμβολα και οι στάσεις των ηγετών είναι σημαντικά όμως για τον μέσο άνθρωπο. Η αλλαγή πρέπει να φαίνεται.Δείγμα του πόσο επιφανειακή και μονοδιάστατη (μόνο οικονομική;) έχει παραμείνει και είναι πραγματικά η σχέση των λαών της Ε.Ε.Η ίδια εντύπωση δίνεται όταν ακούγονται συνθήματα προσβλητικά και ο ξυλοδαρμός μεταξύ "φιλάθλων" διαφορετικών κρατών της Ε.Ε. ή και χειρότερα μεταξύ ομάδων στο ίδιο κράτος. Η εντύπωση εχθρών και όχι φίλων.Υπάρχουν βέβαια οι χώρες που δεν υπάρχει τέτοιος φανατισμός, που οι φίλαθλοι είναι πιο πολιτισμένοι ώστε αυτοί και οι οικογένειες τους απολαμβάνουν το θέαμα ειρηνικά χωρίς να ματώσει μύτη εκτός αγωνιστικού χώρου.