Την παραίτηση του Προέδρου, της Διευθύντριας και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή άρθρο του περιοδικού «Βημαγκαζίνο», στο οποίο γινόταν λόγος για σκάνδαλο στην επιλογή βιβλίων της Φιλαναγνωσίας. Ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση και της Επιτροπής που είχε την ευθύνη του συγκεκριμένου προγράμματος.
Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ είναι ο γνωστός συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός και διευθύντρια του η κ. Κατρίν Βελισσάρη. Ο κ. Τζαβάρας προανήγγειλε μάλιστα και έλεγχο για το κατά πόσο αδιάβλητη είναι και η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Βιβλίων για Παιδιά .
Μικρότεροι εκδότες είχαν καταγγείλει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Επιτροπή ευνοούσε στην επιλογή βιβλίων «σκανδαλωδώς» τις εκδόσεις Πατάκη, οι οποίες είχαν το ¼ περίπου του συνόλου των βιβλίων που θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, από την επιτροπή είχαν επιλεγεί συνολικά 498 βιβλία εκ των οποίων τα 33 ανήκουν σε τέσσερα μέλη της επιτροπής. Κατά το σάιτ, τη μερίδα του λέοντος στα επιλεγμένα βιβλία έχουν οι δύο συγγραφείς μέλη της επιτροπής , Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, που συνδέονται και οι δυο με τον προαναφερθέντα εκδοτικό οίκο.
Εκτός του Θανάση Βαλτινού που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος και της Διευθύντριας κ. Βελισσάρη, αντιπρόεδρος είναι η κυρία Άντα Γκίβαλου-Κατσίκη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γραμματέας ο εκδότης, Αργύρης Καστανιώτης και μέλη οι:
Αθανάσιος Μαράντος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΘΡ.ΠΟΛ.ΑΘΛ.
Κλαίτη Σωτηριάδου, εκπρόσωπος των συγγραφέων (μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων)
Βασίλειος Βιτσαξής, εκπρόσωπος των μεταφραστών (μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας)
Μαρία Αλεξανδράκη, εκπρόσωπος των βιβλιοθηκονόμων (μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων)
Το Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών», είναι τριετές και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 3.124.000€. Μέσω αυτού, το υπουργείο, επιχειρεί να εντάξει με παρεμβάσεις σε 1000 Δημοτικά Σχολεία, μια καινούργια ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών: την ώρα της Φιλαναγνωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως αναφέρεται στο σάιτ του ΕΚΕΒΙ, μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις σε 1000 Δημοτικά Σχολεία, που περιλαμβάνουν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, αγορά και διανομή βιβλίων, συναντήσεις των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, δημιουργία ψηφιακών φακέλων, ενίσχυση δημιουργίας λεσχών ανάγνωσης στα σχολεία κ.ά.
σχόλια