Τη «θεμελιώδη διαφωνία» της με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε λάθος συνταγή, εξέφρασε η Κομισιόν σήμερα.
Το ΔΝΤ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» με αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ.
Βεβαίως, επί της ουσίας δεν διαφωνεί με το ΔΝΤ ο κ. Ο’ Κόνορ αφού και εκείνος είπε, ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο-κούρεμα το 2010-δηλαδή, «θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης».
Αυτό λέει και το ΔΝΤ στην έκθεση του, ότι με το πρόγραμμα της Ελλάδας αγοράστηκε χρόνος για να σωθεί η Ευρωζώνη.
«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο' Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση.
Υπενθύμισε δε ότι η Τρόικα δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και συστάθηκε εκ του μηδενός ενώ επέμεινε ότι παρά τις διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις «ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις».
Μάλιστα ο Ο’ Κόνορ αποκαλύπτοντας την κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων στο θέμα του χειρισμού της ελληνικής κρίσης χρέους, τόνισε ότι και η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, το ΔΝΤ προχωρά σε αυτοκριτική για λανθασμένους χειρισμούς για την κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έγγραφο που συντάχθηκε εσωτερικά αλλά που αρκετοί αναλυτές δεν θεωρούν καθόλου άσχετη τη δημοσιοποίηση του με τις αμερικανικές αντιρρήσεις ως προς την ευρωπαϊκή ασκούμενη πολιτική και ειδικότερα την πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία.
σχόλια