Δεν υπάρχει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων για τη Μέρκελ

1

Με λίγες λέξεις η Άνκελα Μέρκελ προσπάθησε να κλείσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα από τη γερμανική Κατοχή, σε σχετική ερώτηση που της έγινε σήμερα στο Βερολίνο. «Η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική» επί του θέματος και «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις», είπε η κ. Μέρκελ μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε για το θέμα το οποίο του τέθηκε από δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα.

 «Πρέπει να δούμε τι έγινε τότε στην Ελλάδα. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε μια συνεχιζόμενη ευθύνη για την περίοδο της δικτατορίας των ναζί του Χίτλερ. Το ζήτημα των επανορθώσεων έχει λήξει με τις συμφωνίες 2 και 4 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που διαδέχονται τη συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου. Και η χώρα σας έχει συμφωνήσει».

Η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το θέμα του κατοχικού δανείου, κάτι που επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος σε δήλωση του. «Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί έστω ότι υπάρχει το θέμα της εξόφλησης του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Προηγουμένως, στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, η οποία είχε προηγηθεί πολλές ώρες πριν, είχε αρνηθεί τα πάντα», αναφέρει ο Μ. Γλέζος, προσθέτοντας:

«Καταβάλλεται μια δόλια προσπάθεια, αυτό που τελικά υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ο κ. Σόιμπλε ή να αφανιστεί ή να διαστρεβλωθεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να χαρακτηριστεί απλώς ως ανοιχτό παράθυρο».

«Υπάρχει επίσης ένα αναμφισβήτητο και ανεπίτρεπτο γεγονός: η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ θα έπρεπε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιώντας τη δήλωση του προκατόχου του στη Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Απριλίου 2013, να θέσει το θέμα στον κ. Σόιμπλε, το άφησε να το διαχειρίζονται οι δημοσιογράφοι», καταλήγει στην γραπτή δήλωσή του, ο Μανώλης Γλέζος.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε μαθητές ΕΠΑΛ: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους μαθητές να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση γιατί «μπορεί να ανοίξει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεωφόρους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου»
LIFO NEWSROOM
Υπ. Εξωτερικών κατά Μπαχτσελί: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στην άμυνα, πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli), απαντά η Ελλάδα στον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν
LIFO NEWSROOM
Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για τους αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Όπως υποσηρίζει, η δίωξη που έχει ασκηθεί, δεν αφορά το πόθεν έσχες αλλά τη συμμετοχή του στην εταιρεία που είχε δανείσει χρήματα πριν τα Χριστούγεννα 2023 για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

Πολιτική / Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

«Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την αλ-Ούλα - Τι συζητήθηκε στο συμβούλιο συνεργασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
> Το ζήτημα των επανορθώσεων έχει λήξει με τις συμφωνίες 2 και 4 μετά την πτώση του τείχους του ΒερολίνουΜία είναι η συμφωνία και ονομάζεται «2+4» από τον αριθμό των συμβαλλόμενων μελών. 2: η ΟΔΓ και η ΛΔΓ. 4: οι τέσσερις νικήτριες Δυνάμεις του Β′ ΠΠ, δηλαδή η ΕΣΣΔ, το ΗΒ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.