ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Εντάξει,...

Εντάξει,... Facebook Twitter
0
...λίγες στροφές παραπάνω αλλά έτσι είναι αυτά. Δε σε νοιάζει όμως. Με την καλή παρέα και τις υπέροχες μουσικές στο mp3 δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα φτάνεις στο πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, το τότε σύνορο του ελληνικού και τουρκικού κράτους (έως το 1913). Ένα ιστορικό γεφύρι που κτίστηκε το 1866 και άντεξε όχι μόνο τις άγριες διαθέσεις του ποταμού Αράχθου αλλά και τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, με αποτέλεσμα να αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι όλων των Βαλκανίων, με μήκος 40 μ. και ύψος 20 μ. Εκεί δίπλα στέκεται και το τότε τελωνείο, όπου στις 4 Φλεβάρη 1944 υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΑΜ των Ζέρβα και Βελουχιώτη. Συνεχίζεις κάτω από την σκιά των Τζουμέρκων, προσπερνάς τα Άγναντα και μέσα από το κέντρο της Πράμαντα στρίβεις αριστερά. Λίγο πιο κάτω, κοιτάς ψηλά στο βράχο και νομίζεις ότι βλέπεις μια αετοφωλιά. Φτάνεις ως εκεί, από τα πέτρινα σκαλιά και συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ένα σπήλαιο-μοναστήρι. Είναι η  μονή Κηπίνας, η οποία ιδρύθηκε τον 13Ο αιώνα και πήρε το όνομά της από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι τότε μοναχοί στις όχθες του Καλαρρύτικου ποταμού, ο οποίος διαρρέει τη χαράδρα. Από τα μικρά παράθυρα της μονής αγναντεύεις το επιβλητικό τοπίο και ακολουθείς το φως του   ήλιου που λαμποκοπά στις άσπρες ράχες των χιονισμένων κορυφών .Η διαδρομή στριφογυρνά ανάμεσα στα δάση και τα βραχοτόπια και μετά από λίγη ώρα καταλήγεις στο χωριό Καλαρρύτες. Σε υψόμετρο 1.200 μ, ένας οικισμός προσαρμοσμένος στον ηπειρώτικο χώρο και κλίμα, με απλές γεωμετρικές γραμμές, όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού,  ο ηλικιωμένος άνθρωπος που συναντάς στην ταβέρνα του Ναπολέων, σε πληροφορεί ότι για να πας στο απέναντι χωριό, το Συρράκο, υπάρχει και ένα μονοπάτι που εκείνος το κάνει μιάμιση ώρα, εσύ όμως  θα το κάνεις μία. Και πράγματι, το ακολουθείς και κατεβαίνεις στη χαράδρα, ο ήλιος τόσο ζεστός, καταλαβαίνεις ότι σε αυτά τα μέρη η άνοιξη μαθαίνεται από το τραγούδι των πουλιών και το σύρσιμο των ερπετών. Κάπου ψηλά, παρατηρείς ένα γεράκι και η συζήτηση στρέφεται στον Κώστα Κρυστάλλη  και στο Σταυραητό του. Έχεις να κάνεις με φιλόλογους, βλέπεις. Όσο περπατάς, οι κουβέντες λιγοστεύουν. Δεν υπάρχουν πλέον λέξεις. Αυτές κρέμονται στα φύλλα των πλατανιών και πέφτουν  στο Χρούσια ποταμό, που σχηματίζεται από τους άφθονους καταρράκτες, παντού τριγύρω. Είσαι στον πάτο της χαράδρας και μπροστά σου υπάρχει μόνο ανηφόρα. Στην πλατεία του Συρράκου, ο ελληνικός καφές θα φέρει το γλυκό του κουταλιού μήλου και πορτοκαλιού και αυτό με τη σειρά του, τις χορτόπιτες, τους γίγαντες στο φούρνο, τα χόρτα και τα άλλα νηστίσιμα και ασφαλώς το κόκκινο κρασί. Με μέτρο όμως, έχεις άλλη μία ώρα, το μονοπάτι της επιστροφής. Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα, οι πιστοί κατεβαίνουν σιγά-σιγά, στις εκκλησίες των χωριών. Πίσω στους Καλαρρύτες, στον περίβολο του Αγ. Νικολάου, ο ακέφαλος καβαλάρης περιμένει να φορέσει τα καλά του και σε προσκαλεί…Ας πενθήσουμε παιδιά…
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ