Στα ποντίκια η ανθρωπιά

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

  

        

Τα γενναιόδωρα χάμστερς κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων του πειράματος απαρνιόταν κατ’επανάληψη τον αγαπημένο τους μεζέ που είναι η σοκολάτα, για να απελευθερώσουν το καθένα τον φίλο του ποντικάκι που το πείραμα το είχε παγιδεύσει στο διπλανό κλουβί. Μετά απ' αυτό μοιραζόταν  την σοκολάτα τους.

Τέτοιου βαθμού "υπερπροσφορά" για τους ανθρώπους είναι τουλάχιστον αγαθός ρομαντισμός. 

Η ποντικίσια αλληλεγγύη όμως, το αίσθημα προστασίας προς το συμπόντικο, η γενναιόδωρή τους φροντίδα και ο αλτρουισμός, τα αναγάγουν σε αξίες προερχόμενες απο το αρχέγονο ένστικτο της φύσης, και όχι ανθρώπινες, όπως η Κοινωνιολογία των ανθρώπων έχει ισχυριστεί. 

 

Τα ποντίκια έχουν αποδείξει σε σειρά παλαιότερων ερευνών ότι έχουν έντονη την ιδιότητα της συναίσθησης. Παθαίνουν κατάθλιψη όταν βρίσκονται μαζί με άλλα καταθλιπτικά ποντικάκια. Εκδηλώνουν συμπτώματα πόνου όταν βρίσκονται δίπλα σε άλλο ποντικάκι που πονάει.

Έτσι στο συγκεκριμένο πείραμα τα ποντίκια για να απελευθερώσουν το παγιδευμένο συμποντικάκι τους πέρασαν στην αρχή κι αυτά την αγωνία της παγίδας συμπάσχοντας μαζί τον φίλο τους. 

  • Είχαν το εμπόδιο της πόρτας της παγίδας, που στην προσπάθειά τους να την ανοίξουν, κινδύνευαν κι αυτά να παγιδευτούν ή να τραυματιστούν.
  • Είχαν επίσης την επιλογή να μην ασχοληθουν με τίποτε από τα παραπάνω, κι αντίθετα ν’ απολαμβάνουν την ελευθερία τους βλέποντας τον συμπόντικο να υποφέρει, ενώ θα το 'ριχναν στις λιχουδιές που το πείραμα τους επεφύλασσε ως εναλλακτική .

Και όμως .

Είτε το κλουβί ήταν τέτοιο που θα μπορούσαν να παίζουν στον ίδιο χώρο μαζί μετά, είτε το κλουβί με την παγίδα είχε άλλο διαχωριστικό, και δεν μπορούσαν να είναι σε ενιαίο χώρο μετά, οι ήρωες παρέμειναν ήρωες. Δεν έτρωγαν τίποτε μέχρι να ολοκληρώσουν την επιχείρηση σωτηρίας του συμπόντικου, και ως περίσσεια φροντίδα, τον τάιζαν με την σοκολάτα τους μετά.

Το πείραμα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και κατέληξε στο ότι η αλληλοβοήθεια και η συμπόνοια είναι στοιχεία όχι επίκτητα της κάθε προσωπικότητας, αλλά στοιχεία κληρονομικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους .

Μήπως είναι από εκείνα που, κι αν τα κληρονομήσαμε, εκφυλίζονται ως ιδιότητες κατα την εξέλιξη του είδους .... 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ