Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Πάσχου Μανδραβέλη

Facebook Twitter
0

Κάποτε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε πει μια μεγάλη κουβέντα: «Όταν πάω σινεμά θέλω να διασκεδάζω. Αν είναι να προβληματιστώ, διαβάζω ένα βιβλίο».  Ή κάπως έτσι...

 

photo Πάνος Μιχαήλ

 

 

Γι’ αυτό και οι αγαπημένες μου ταινίες είναι κατά κανόνα κωμωδίες. Μπορεί αυτό να επιβεβαιώνει το έλλειμμα κουλτούρας, που διάφοροι φίλοι μου προσάπτουν, αλλά νομίζω ότι το γέλιο θέλει ιδιαίτερη τέχνη για να προκληθεί. Όπως και να έχει το πράγμα, δύο πράγματα δεν κατάλαβα ποτέ στην ζωή μου. Το ένα είναι η κριτική κινηματογράφου· είτε αυτή είναι δημοσιευμένη, είτε μετά, στο μπαρ...

 

 

Οι 10 αγαπημένες μου λοιπόν ταινίες είναι:

 

 

Life of Brian του Terry Jones

 

 

Έξοχη παρωδία των χριστιανικών μύθων και θρύλων για την ζωή του Ιησού από την Ναζαρέτ. Η ιδιοφυϊα των δημιουργών (Monty Pythons) κατάφερε να μην προσβάλει τα αισθήματα εκατομμυρίων θρησκευόμενων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφηγείται την ζωή του Μπράιαν, ενός συνομήλικου του Ιησού ο οποίος σταυρώνεται κατά λάθος.

 

 

 

 

 The Odd Couple του Gene Saks

 


 

Όταν ένας υποχονδριακός, μανιώδης με την καθαριότητα, νοικοκύρης (Τζακ Λέμον) αποφασίζει να μοιραστεί το μεγάλο διαμέρισμα με τον φίλο του (Γουόλτερ Ματάου), ο οποίος είναι γυναικάς, ρεμάλι, ανοικονόμητος, όλα μπορούν να συμβούν. Και με την πένα του Νιλ Σάιμον  όλα συμβαίνουν. 

 

 

 

 

The Front Page του Billy Wilder

 


 

 

Το ίδιο δίδυμο ηθοποιών αναβιώνουν ένα παλιό αριστούργημα του 1931. Ένας δαιμόνιος ρεπόρτερ (Τζακ Λέμον) έχει μπουχτίσει από την δημοσιογραφία και αποφασίζει να νυμφευθεί και να εγκαταλείψει το Σικάγο. Ο αρχισυντάκτης του όμως  και οι περιστάσεις (Γουόλτερ Ματάου) τον πείθουν για ένα τελευταίο ρεπορτάζ. 

 

 

 

 

Amici Miei (οι Εντιμότατοι Φίλοι μου) του Mario Monicelli

 


 

Η ιδανική αντροπαρέα. Ένας δημοσιογράφος, ένας αρχιτέκτονας, ένας μπάρμαν, ένας χειρούργος και ένας φτωχός και  κόμης, κάνουν χοντρές φάρσες, προσπαθώντας πιθανότατα να συντηρήσουν την νιότη τους. Εξίσου καλές είναι και  οι 2 συνέχειες που ακολούθησαν.

 

 

 

 

Arthur του Steve Gordon

 

 

Ο Ντάντλεϊ Μουρ στα καλύτερά του. Ο μπεκρής γόνος μιας καλής οικογένειας ζει για να κάνει φάρσες. Οι δικοί του θέλουν να τον παντρέψουν με την κόρη ενός άλλου μεγαλοεπιχειρηματία. Αυτός όμως γνωρίζει την Λίζα Μινέλι. Χαζοκωμωδία, θα πουν πολλοί, με το απαραίτητο happy end, αλλά το γέλιο που προσφέρει πολύτιμο.

 

 

 

 

 

 

«Κάτι κουρασμένα παλικάρια» του Ντίνου Δημόπουλου

 


 

Η ιστορική ατάκα του Διονύση Παπαγιανόπουλου στον μπερμπάντη φίλο του Δημήτρη Κωνσταντάρα, «Την χούφτωσες; Την χούφτωσες;» είναι η πιο γνωστή. Αλλά ολόκληρη η ταινία είναι ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας και προσφέρει άφθονο γέλιο. 

 

 

 

 

 

 «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου

 


 

Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για την περιπέτεια του υπουργού Μαυρογιαλούρου (επονομαζόμενου και «Ντάντι»). Τότε υπήρχε φιλότιμο και παραιτήσεις. Το εκπληκτικό είναι πως κάθε φορά που την βλέπω υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση, δηλαδή νέες ευκαιρίες να γελάσω.

 

 

 

 

Matrix των Andy Wachowski, Lana Wachowski

 


 

Δεν είναι κωμωδία, αλλά είναι η πιο ιδιοφυής ιδέα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι των μηχανών και η τελευταία πηγή ενέργειάς τους. Είναι ναρκωμένοι και συνδεδεμένοι με ένα τεράστιο πρόγραμμα που αναπαριστά την καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν όμως και αντιστασιακοί που μπαινοβγαίνουν στο πρόγραμμα και προσπαθούν να το καταστρέψουν.

 


 

Αυτές οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας -όπως και οι καλές κωμωδίες- είναι κάτι σαν τις μη-ευκλείδειες γεωμετρίες. Χτίζουν σε «παράλογα» αξιώματα συνεκτικά οικοδομήματα. Φτιάχνουν άλλους κόσμους που μπορεί να είναι παράλογοι, αλλά έχουν εσωτερική λογική.

 


 

Κι αυτή είναι η διαφορά του ιδιοφυούς από τον παράφρονα καλλιτέχνη ή τον δήθεν καλλιτέχνη. Και οι δυο χτίζουν «παράλογους κόσμους», αλλά ο κόσμος του πρώτου έχει πειραγμένο μόνο το πλαίσιο των αξιωμάτων, ενώ από τον κόσμο του δεύτερου λείπει η εσωτερική συνοχή. 

 

 

 

 

 2001 Space Odyssey του Stanley Kubrick

 


 

Η επική δημιουργία του Στανλεϊ Κιούμπρικ που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστημονική φαντασία. Η περιπέτεια της γνώσης από την προϊστορική εποχή μέχρι την εποχή του διαστήματος. Εντυπωσιακή είναι η μεταφορά δια του μονόλιθου της προόδου της γνώσης.

 

 

 

 

All that Jazz του Bob Fosse

 


 

«Sex, drugs and Musical» θα μπορούσε να είναι ένας πιασάρικος τίτλος.

 


 

Πιο κουλτουριάρικος θα ήταν «Ξορκίζοντας τον θάνατο».

 


 

Το τέλος ενός ιδιοφυούς και αυτοκαταστροφικού σκηνοθέτη του Μπρόντγουεϊ δίνεται από τον Μπομπ Φόσι σαν ένα απίστευτο μιούζικαλ. Και ο θάνατος σαν ο τελευταίος ξέφρενος χορός (μας).

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ