Αλεξάντερ Πέιν: “Αλλάξαμε το όνομα μας για να γλυτώσουμε από το ανθελληνικό μένος στις ΗΠΑ”

Αλεξάντερ Πέιν: “Αλλάξαμε το όνομα μας για να γλυτώσουμε από το ανθελληνικό μένος στις ΗΠΑ” Facebook Twitter
9

 

Tην αποκάλυψη ότι ο παππούς του αναγκάστηκε να αλλάξει το ελληνικό επώνυμό του προκειμένου να γλιτώσει από το ανθελληνικό μένος που υπήρχε στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα, έκανε ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν.


Μιλώντας στην εκπομπή ενός άλλου ομογενούς, του Τζορτζ Στρουμπουλόπουλος, στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Πέιν είπε: «Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος...Είχε γίνει μια αντιελληνική διαδήλωση το 1909, γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων μεταναστών και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε “Πούλος” ή "Πάπας", κόβοντάς το, όπως πολλοί Ελληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως...Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά».


Μιλώντας για την ελληνική ταυτότητα του, ο διάσημος σκηνοθέτης σημείωσε ότι “Οι Έλληνες, σε αντίθεση με πολλές άλλες εθνικότητες, προσκολλώνται στην ταυτότητά τους. Όχι πλέον ως Έλληνες αλλά ως Ελληνοαμερικανοί ή Ελληνοκαναδοί.”


«Νιώθω Αμερικανός, νιώθω Ελληνας, νιώθω γήινος», είπε και αποκάλυψε ότι δεν μιλά πολύ καλά τα ελληνικά. 

Culture
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Άνθελληνικό μένος... δηλώνει μια καποια ασχετοσύνη αυτό. Τι ανθέλληνες είναι που ξέρουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, μυθολογία, κ'αρχαία γλώσσα από εμας; Η καλύτερη έκδοση των κλασικών, η Loeb clαssics, είναι του Χαρβαρντ.
Μιλάμε για την Αμερική των αρχών του εικοστού αιώνα, για προτεστάντες, για εργατικές συνοικίες, 1909 Όμαχα, όπως επίσης και 1919 Toronto, (Anti-Greek Riots) δεν σε παρεξηγώ που δεν τα γνωρίζεις, όμως είναι προκλητικό να αποκαλείς τους υπολοίπους άσχετους. Η φήμη του (Νέο)Έλληνα στην Αμερική αποκαταστάθηκε μετά τον Έπος του Σαράντα, άλλωστε τότε άρχισαν όλοι να τρώνε Greek Salad!
υπάρχει και η εκδοχή που λέει πως εκείνη την εποχή οι ανθελληνικές διαδηλώσεις γίνονταν επειδή στο οργανωμένο έγκλημα οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική ήταν κορυφαίοι. Στο Σικάγο η ελληνική μαφία ήταν πολύ ισχυρή. Το έχω δει σε εκπομπή στην ΝΕΤ νομίζω αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος για τη χρονολογία. Θα το ψάξω και θα επανέλθω.
Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτό:"Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η μεγαλύτερη βρισιά στην Αμερική ήταν η λέξη έλληνας. Γιατί η ελληνική μαφία (ναι υπήρχε τέτοια), εν αντιθέσει με τις άλλες μαφίες, δεν εμπορευόταν λαθραία ποτά και τσιγάρα, αλλά παιδιά. Οι έλληνες κουβαλούσαν από την ελληνική επαρχία παιδιά στην Αμερική, τα οποία στοίβαζαν σε μικρά δωμάτια και στη συνέχεια τα έβαζαν να δουλεύουν ως λούστροι. Ναι είναι αυτοί που εφηύραν τα «παιδιά των φαναριών» της εποχής."από εδώ: http://www.koutipandoras.gr/495/%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83.html
Αυτα να τα βλεπουν οι εδω μεταναστες και οι αυτοαποκαλουμενοι αριστεροι, διεθνιστες, ανθρωπιστες.Οτι και καλα οι Ελληνες ειμαστε ρατσιστες κλπ κλπ.Η Ελλαδα αλλαξε προσωπο τα τελευταια 20 χρονια. Τοσο μεγαλη ηταν η παρανομη εισβολη των ξενων στη χωρα. Και τι εγινε? Τιποτα. Τους αποροφησαμε ολους, οσους θελουν τουλαχιστον. Στην Αλβανια ομως βριζουν και ενιοτε πατανε με το αυτοκινητο ομοεθνεις τους απλα και μονο επειδη μιλανε Ελληνικα!Δε μιλαμε για το πως περνανε οι μεταναστες στη Ρωσια και πολυ περισσοτερο στο Πακισταν ή το Αυγανισταν
<<Στην Αλβανια ομως βριζουν και ενιοτε πατανε με το αυτοκινητο ομοεθνεις τους απλα και μονο επειδη μιλανε Ελληνικα!>> Ώχ,Θάνε,σε έχουνε ήδη χαρακτηρίσει Χρυσαυγίτη...!!!
Μου αρέσει πως το χειρίστηκε το θέμα με το όνομα αυτός ο δημοσιογράφος, που δεν έχει αλλάξει ούτε γράμμα από το δύσκολο επίθετό του... Παρακολουθώ τον Στρόμπο χρόνια και νομίζω ότι είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Καλά διαβασμένος, διακριτικός και με ωραίες ερωτήσεις, μακριά από τα τετριμμένα.