Δυστυχέστεροι όσοι ζούν μόνοι;

Δυστυχέστεροι όσοι ζούν μόνοι; Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου 

Mπορεί μόνοι τους να  προτιμούν να ζουν πολλοί  με την πεποίθηση ότι η  ανεξαρτησία είναι ευτυχία. Μπορεί οι δεσμευμένοι (νυμφευμένοι, οικογενειάρχες) να ζηλεύουν τους εργένηδες και την περιζήτητη ιδιωτικότητά τους. Το single living όμως δεν έφερε τελικά την προσδοκώμενη ευτυχία σε εργένηδες και εργένισσες τις τελευταίες δεκαετίες , όσο κι αν οι ίδιοι χρειάστηκε να αγωνιστούν για να το διεκδικήσουν.

Μελέτες Φινλανδών επιστημόνων  που παρακολούθησαν την εργένικη ζωή σε άνδρες και γυναίκες επί σειρά ετών, κατέγραψαν  ότι ως κοινωνική κατηγορία οι άνθρωποι που ζουν μόνοι  κάνουν σχεδόν διπλάσια χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε σχέση  με εκείνους που συζούν ή έχουν οικογένεια. Το ποσοστό της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής στη ζωή των εργένηδων είναι αυξημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους κατά 81%.



Ειδικοί της κοινωνικής ψυχολογίας συνέδεσαν, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, την μοναχική ζωή με πολλαπλάσια ποσοστά κατάθλιψης, αλλά οι ψυχίατροι τονίζουν πως δεν ξέρουμε αν το ένα προηγείται ή οδηγεί στο άλλο και αντίστροφα. Οι επιρρεπείς στην κατάθλιψη χαρακτήρες ίσως δυσκολεύονται τελικά να μοιραστούν την ζωή τους με κάποιον σύντροφο ή να σχηματίσουν οικογένεια, ίσως όμως - και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί – η συνήθεια του να μένει κανείς μόνος να οδηγεί σε καταθλιπτική ψυχολογία και  κατατονική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την Φινλανδή επικεφαλής της μελέτης,  η κοινωνική  απομόνωση είναι παράγοντας κατάθλιψης, αποτελεί όμως και σύμπτωμα των καταθλιπτικών ατόμων. Αυτό που  παρουσιάζει ενδιαφέρον από το ψυχολογικό προφίλ όσων επιλέγουν να ζουν μόνοι, έτσι όπως καταγράφηκε στην μελέτη, είναι πως τα άτομα που ζούσαν μόνα εμφάνιζαν ως κοινό χαρακτηριστικό, κυνισμό στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά τους.

“Ο κυνισμός σε συνδυασμό  με τη μοναχική  ζωή,” υπογραμμίζει η Φινλανδέζα ειδικός, οδηγούν αναπόφευκτα  σε μια μορφή απελπισίας  ή στο “κούρεμα” της ελπίδας στην καθημερινότητα του ατόμου, και στην εγκατάσταση της  αρνητικής στάσης ζωής. Με μαθηματική ακρίβεια όλοι οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν σε κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά τα κυνικά άτομα δυσκολεύονται να μοιραστούν την ζωή τους αρμονικά, συνεργάσιμα ή ειρηνικά.




Στην καθημερινότητα των εργένηδων πάντως, κάθε φύλου, αιτίας ή ηλικίας, αυτό που αποδεικνύεται επιστημονικά είναι ότι πως όντως με τον καιρό παραξενεύουν.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών, η διαπιστωμένη ή άρχουσα κατάθλιψη, και η ζωή  χωρίς ταίρι, σύμφωνα με τον John Newcomer, ψυχίατρο στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Miami, φέρνουν σταδιακά και το αίσθημα και το αποτέλεσμα της απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο. 

Ξαφνικά, προσθέτει ο Αμερικανός ψυχίατρος, χάνεται το κίνητρο των ατόμων αυτών να βγουν ακόμη και από το σπίτι. Αποθαρρύνεται μέρα με τη μέρα η  πρόθεση της συντροφικότητας, η διάθεση της κοινωνικότητας, ίσως τελικά και του πιο ιδανικού ζευγαρώματος!  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ γιατί νιώθω τρισευτυχισμένη που είμαι μόνη??? Να αρχίσω να ανησυχώ δλδ τώρα????? Προτείνω στους ερευνητές να έρθουν να με γνωρίσουν-θα αναιρέσουν κάθε θεωρία τους περί καταθλιψης :)