Σαν σήμερα το 1933, γεννιέται στο Στάλινγκραντ ο ρώσος σκηνοθέτης Έλεμ Κλίμοφ

Σαν σήμερα το 1933, γεννιέται στο Στάλινγκραντ ο ρώσος σκηνοθέτης Έλεμ Κλίμοφ Facebook Twitter
1

Τρέιλερ από την ταινία του Elem Klimov "Καλωσήλθατε, ή Η είσοδος απαγορεύεται στους ξένους" (1964), που σατιρίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στις ρωσικές κατασκηνώσεις.

Εργάστηκε για ένα διάστημα σαν μηχανικός αεροπλάνων πριν βγάλει το 1964 το Μοσχοβίτικο Ινστιτούτο Κινηματογραφικών Σπουδών με το ανώτερο δίπλωμα σκηνοθεσίας. Οι πρώτες του σατιρικές ταινίες δεν ενθουσίασαν τους γραφειοκράτες της κινηματογραφικής ιεραρχίας και ο Elem Klimov αναγκάστηκε να στραφεί στο ντοκιμαντέρ, όπου κι εκεί συνάντησε δυσκολίες. Η ταινία του για τη ζωή του Ρασπούτιν και το τέλος της δυναστείας των Romanoff που συνδυάζει ντοκουμέντα εποχής και σκηνές με ηθοποιούς, βγήκε στις οθόνες ύστερα από επτά χρόνια. Ανάλογα προβλήματα με τη ρωσική λογοκρισία θα συναντήσει και με την ταινία του "Έλα να δεις", που θεωρείται ως το ρωσικό "Apocalypse now''. Σ ' αυτήν την ταινία, ο Klimov βασίστηκε σε πλήθος μαρτυριών μεταφέροντας και δίκα του προσωπικά βιώματα από την πολιορκία της πόλης του Stalingrad, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε ηλικία 9 ετών μαζί με τη μητέρα του, διασχίζοντας έναν φλεγόμενο Βόλγα. Τα εξουθενωτοικά γυρίσματα κράτησαν 9 μήνες σε ακραίες συνθήκες. Για περισσότερη "αυθεντικότητα" έλαβαν μέρος "κομπάρσοι" που είχαν γλιτώσει από γερμανικές εκτελέσεις και χρησιμοποιηθήκαν αληθινά πυρά. Ο αρχικός τίτλος του σεναρίου ήταν "Σκοτώστε τον Hitler που υπάρχει μέσα σας", αλλά δεν εγκρίθηκε, και χρειάστηκαν άλλα 7 χρόνια για να δοθεί στον Klimov η άδεια γυρίσματος χάρη στην επιμονή του σεναριογράφου Ales Adamovich που απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε άλλον σκηνοθέτη. Ο Elem Klimov πέθανε το 2003 στη Μόσχα.

 Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ "Rasputin : The Agony" (1981).

Αφίσα της περίφημης αντιπολεμικής ταινίας του Elem Klimov "'Ελα να δείς" (1985).

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Αριστούργημα το "come and see"! Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών! Ανώτερο κι από το "Αποκάλυψη Τώρα",ως προς το αντιπολεμικό του μήνυμα. Στα υπέρ του(εκτός της ανυπέρβλητης,σχεδόν ποιητικής, κινηματογράφησης) είναι ότι διαθέτει και την καλύτερη σκηνή με χρήση steadycam μέχρι σήμερα. Είναι περίπου στο μέσο της ταινίας, όπου ένας ρώσος μαχητής κατεβαίνει την πλαγιά ενός λόφου,τρέχοντας,στην προσπάθειά του να αποφύγει τα πυρά των γερμανών. Ο εικονολήπτης,Radionov,αν θυμάμαι καλά,τον λένε,ακολουθεί τον ηθοποιό καθ' όλη την διάρκεια της κατάβασης με ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟ καδράρισμα, χωρίς να στραβώνει ούτε δευτερόλεπτο(ούτε σε τριπόδι να είχε τοποθετήσει την κάμερα,ένα πράμα). Έκτοτε, ο Radionov απολαμβάνει της καλλιτεχνικής αναγνώρισης των σινεφίλ, ως κάτι παραπάνω από ένας απλός οπερατέρ, νομίζω έχει βραβευθεί για την δουλειά του αυτή την συγκεκριμένη ή διδάσκεται στις σχολές, κάτι τέτοιο. Όπως και να χει, είναι μία ταινία-must για τους σινεφίλ.