1797 : Γεννιέται κοντά στο Λονδίνο η Mary Shelley, συγγραφέας του Frankenstein.

Facebook Twitter
2

The Ghost of Frankenstein (1942), σε σκηνοθεσία Erle C. Kenton.

 

Mary Shelley, Percy Shelley.

Lord Byron, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη (1861). Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διακρίνεται με τη μαύρη ρεντινγκότα.

 

Μία σύγχρονη εικονογράφηση που μοιάζει με παλιά από τον Berni Wrightson,  αμερικανό σκιτσογράφο που έχει ειδικευτεί στα κόμικς τρόμου.

 

Η αδρή εικονογράφηση ενός άλλου αμερικανού σκιτσογράφου, του Lynd Ward, για την έκδοση του 1936.

Frankenstein (1910). H πρώτη μεταφορά του μυθιστορήματος της Mary Shelley στον κινηματογράφο (ακολούθησαν δεκάδες άλλες). Η σκηνοθεσία ήταν του J. Searle Dawley και η παραγωγή της Εταιρείας Edison.

The Bride of Frankenstein (1935). Για πολλούς, το αριστούργημα της σειράς της Universal. Η σκηνοθεσία ήταν του James Whale και η πρωταγωνίστρια, η Elsa Lanchester, έπαιζε το διπλό ρόλο της Mary Shelley και της νύφης του Frankenstein.

 

Η Elsa Lanchester/Mary Shelley αρχίζει να αφηγείται στην αρχή της ταινίας στον Percy Shelley και τον Lord Byron την ιστορία του Frankenstein.


 

Η μεταμόρφωση της  Elsa Lanchester σε υποψήφια νύφη του Frankenstein.


"Βρείτε τις διαφορές" στην εμφάνιση του Boris Karloff από το Frankenstein στη Νύφη του Frankenstein.

Πέντε προφίλ υποψηφίων νύφων του Frankenstein ; Από αριστερά προς δεξιά :  Brigitte Helm, Louise Brooks, Phyllis Brooks, Arletta Duncan και Elsa Lanchester, η επικρατέστερη, που άφησε και το στίγμα της στην ταινία.

Αll British tea time για τους ηθοπιούς σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων.

Technicolor test με τον Boris Karloff στα γυρίσματα του Γιου του Frankenstein (1939), όπου έπαιζε και ο Bela Lugozi  (σκηνοθεσία του Rowland V. Lee).

 

Frankenstein (1931), αμερικάνικη ταινία χαμηλού κόστους του James Whale με τον Boris Karloff στο ρόλο του Frankenstein.

 

Frankenstein (1931).

Frankenstein (1931).

Και ο Frankenstein έπλασε τη γυναίκα ! Frankenstein Created Woman (1967), αγγλική ταινία του Terence Fisher με τους Peter Cushing (6 φορές Βαρόνος Frankenstein) και Susan Denberg (Magda Kovacs στη σειρά του Star Trek).

Blackenstein (1973), αμερικάνικη ταινία του William A. Levey της κατηγορίας των "blaxploitation horror films", που δεν έφτασε όμως την επιτυχία του Blacula που είχε προβληθεί ένα χρόνο πριν.

Η Ivory Stone, πρωταγωνίστρια στο Blackenstein.

 

 Blackenstein,  αλλά και Bride of Blackenstein, με τη Nicki Minaj στο ρόλο της νύφης.

 

Η φιγούρα του Lurch, του γιγαντόσωμου (2.06μ) μπάτλερ της οικογένειας Addams είναι εμφανώς εμπνευσμένη από το ρόλο του Boris Karloff, στα πρώτα Frankenstein. Τον ερμήνευε ο ηθοποιός Ted Cassidy.

Addams Family. Jackie Cogan (Uncle Fester), Ted Cassidy (Lurch). 

Furankenshutain tai chitei kaijû Baragon (Frankenstein vs Baragon, ή αλλιώς Ο Frankenstein κατακτά τον κόσμο), αμερικανο-γιαπωνέζικη παραγωγή του 1965, με σκηνοθέτη τον Ishiro Honda και ηθοποιούς τους Nick Adams, Tadao Takashima, Kumi Mizuno. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Στο "στοίχημα" συμμετείχε και ο Τζων Γουίλλιαμ Πολιντόρι. Και το έργο "Ο Βρυκόλακας" δεν είναι ούτε του Λόρδου Βύρωνα, ούτε του Πέρσυ Σέλλεϋ, αλλά του κατάφορα αγνοημένου από το Πολιντόρι... Το κείμενο που έγραψε (πολύ αργότερα) για το στοίχημα εκείνο ο Μπάϋρον είναι το "Ένα απόσπασμα". Και οι τρεις ιστορίες (Φρανκενστάιν, Βρυκόλακας, Απόσπασμα) έχουν κυκλοφορήσει σατ ελληνικά σε μετάφραση Θάνου Σακκέτα από τις εκδόσεις Στοχαστής.