Ένας νέος νόμος που περιορίζει σημαντικά τις online ελευθερίες στους χρήστες του internet, τίθεται σε ισχύ από σήμερα στην Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπει ότι οι bloggers με περισσότερους από 3.000 αναγνώστες καθημερινά, πρέπει να υποβάλλουν το πλήρες ονοματεπώνυμό τους στην Roskomnadzor, τη ρυθμιστική αρχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανονισμούς που διέπουν μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Επιπρόσθετα, με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εταιρείες διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν στις ρωσικές αρχές να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών τους, αποθηκεύοντάς τις σε σέρβερ που βρίσκονται εντός των ρωσικών συνόρων, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Τόσο ο νέος νόμος όσο και η κυβέρνηση, έχουν δεχτεί έντονη κριτική από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλούν τον νόμο "δρακόντειο", ο οποίος "απειλεί να περιορίσει την ελευθερία του διαδικτύου στη Ρωσία".
Εδώ και καιρό, πάντως, αρκετοί δημοφιλείς bloggers έχουν λάβει τα μέτρα τους, περιορίζοντας τεχνητά τον αριθμό αναγνωστών τους ή αποκρύπτοντας εντελώς τα στατιστικά, ώστε να προστατευτούν από τον νέο νόμο περί "ασφάλειας πληροφοριών", σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Anton Nossik, που θεωρείται ο "internet guru" της Ρωσίας, έγραψε στο blog του ότι ο "νέος νόμος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένους blogger, αλλά πρρσφέρει το νομικό έδαφος για το μπλοκάρισμα δημοφιλών κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter, το LIveJournal και η Google" και συνεχίζει τονίζοντας, "Είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό, την έκβαση του οποίου θα καθορίσει ένα και μοναδικό άτομο", αφήνοντας ένα σαφές υποννοούμενο στον πρόεδρο Πούτιν.
σχόλια