Κάντε... τον θυμό γαργάρα!

Κάντε... τον θυμό γαργάρα! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Κάντε... τον θυμό γαργάρα! Facebook Twitter

Είναι τόσο αξεπέραστη πολλή συχνά η οργή μας, που με τίποτε, θεωρούμε, δεν θα μπορέσει ο νους μας να την καταπιεί. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε εξίσου τσαντισμένοι, μας πνίγει το μένος ξανά και ξανά, και η «διαχείριση» του θυμού, -μαζί και κάθε τεχνική- προκύπτει τέτοιες ώρες άκυρη για κάθε εκδοχή.

Δεν φταίμε εμείς, μας απαλλάσσει η επιστήμη, μια και αποδείχθηκε ότι η καλύτερη συνταγή για να αυγατίσει κανείς τον θυμό του, για το 24ωρο τουλάχιστον που ακολουθεί, είναι να κοιμηθεί με νεύρα την ώρα της οργής, να κοιμηθεί, γενικότερα, κάθε φορά που κάτι έχει εκνευρίσει τον εγκέφαλο και τον απασχολεί. Ο ανθρώπινος νους, απέδειξε πρόσφατη έρευνα, διαθέτει με τον ύπνο μηχανισμό που αποθηκεύει τις συναισθηματικές παραστάσεις που εγγράφει, ίσως και το ίδιο το κοκτέιλ που ο θυμός παράγει την ώρα της οργής. Η ανθρώπινη αντίδραση όλων μας, να μην μπορούμε εύκολα να κοιμηθούμε όταν κάτι μας εξοργίζει ή μας απασχολεί, είναι η υποσυνείδητη άμυνα του συνειδητού μας να μην «φορτώσει» ο σκληρός μας δίσκος ενοχλητικά δεδομένα που όσο κοιμόμαστε θα αναπαραχθούν.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην τελευταία Επιθεώρηση Journal of Neuroscience, κατέδειξαν ότι ακόμη και το ολονύκτιο ξενύχτι βοηθά αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει κανείς ένα αρνητικό ή τραυματικό περιστατικό την επόμενη ημέρα πιο αποστασιοποιημένα. Πολλοί πιστεύουν ότι με τον ύπνο δραπετεύουν και ότι θα ξυπνήσουν το πρωί με ψύχραιμο και καθαρό μυαλό. Ο ύπνος όμως διευρύνει τις συναισθηματικές μας μνήμες, τονίζουν οι ερευνητές, και τα πειράματα όντως απέδειξαν,- μετρώντας λεπτομερειακά ακόμη και τα REM του ύπνου στους συμμετέχοντες-, ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις επανέρχονται το ίδιο τραυματικά μετά από 12 ώρες όταν την προηγούμενη νύχτα τα άτομα έχουν κοιμηθεί.

Κάντε... τον θυμό γαργάρα! Facebook Twitter

Στοιχείο δυναμίτης που βοηθά την έκρηξη του θυμού στον ύπνο και τον ξύπνιο, είναι το άδειο στομάχι, η δίαιτα που μας στερεί συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά και ιδιαίτερα τη σεροτονίνη, όπως πρόσφατα απέδειξε το πανεπιστήμιο Cambridge. Δεν είναι τυχαίο το «good night sleep» σοκολατάκι, άλλωστε, κάτω από το μαξιλάρι στα αφράτα παπλώματα των καλών ξενοδοχείων για όνειρα γλυκά. Η σοκολάτα αυξάνει άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης στην εγκεφαλική μας χημεία. Μια άλλη τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης, έδειξε με τρόπο εντυπωσιακό ότι στο βαθμό του αυτοελέγχου και της αυτό-διαχείρισής μας, ( όχι μόνον σε σχέση με το θυμό) δραστικό ρόλο παίζει η ζάχαρη, ακόμη μάλιστα κι αν βρέχουμε απλώς τη γλώσσα μας σε ζαχαρούχο διάλυμα για λίγα λεπτά.

Κάντε... τον θυμό γαργάρα! Facebook Twitter

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Georgia απέδειξαν ότι στιγμιαία, όντως η ζάχαρη σε υδάτινο διάλυμα επαναφέρει τα αντανακλαστικά του self control, γιατί όπως εξήγησαν, διεγείρονται με την γλυκόζη οι αισθητήρες των απλών υδατανθράκων που υπάρχουν στην γλώσσα, κι αυτοί αμέσως δίνουν σήμα στα κέντρα κινητοποίησης του εγκεφάλου όπου εδράζει το «στρατηγείο» της αυτοδιαχείρισης και των προσωπικών μας στόχων. Στα τεστ που πραγματοποίησαν οι αμερικανοί ερευνητές ήταν αρκετή και η... γαργάρα με ζαχαρούχο διάλυμα (!) για λίγα δευτερόλεπταγια να ανακτήσουν ραγδαία οι συμμετέχοντες την αυτοσυγκέντρωσή τους και να ανταποκριθούν στα τεστ αυτοελέγχου με μεγάλη διαφορά απόδοσης από το άλλο γκρουπ που είχε αντίστοιχα καταναλώσει υδάτινο διάλυμα με γλυκαντική συνθετική ουσία.

Ο καθηγητής Leonard Martinη εξηγεί ότι η ζάχαρη σε κλάσματα χρόνου ενεργοποιεί όχι μόνον την αυτοσυγκέντρωση στις προσωπικές μας προτεραιότητες, -και όταν πρόκειται για διαχείριση θυμού- αλλά και την πειθαρχία μας να πραγματοποιήσουμε αυτό που πρέπει υπέρ του εαυτού μας. Λέει χαρακτηριστικά ότι η γλυκόζη ανοίγει τον διακόπτη της περιοχής self- investment στον εγκέφαλο. Μ αυτή τν έννοια, ακόμη και ένας μεγάλος καυγάς πριν από τον ύπνο θα μπορούσε εκ μέρους μας, για το καλό μας, να αποτραπεί.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι συγχύσεις φθείρουν σώμα και πνεύμα πιο επικίνδυνα από ποτέ. Βουτήξτε τη γλώσσα στη ζάχαρη αντί... σε πίκρες και φαρμάκια, για να κοιμάστε, όσο είναι δυνατόν στις μέρες μας... του Καλού Καιρού!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM