Ευθύνες στο ΔΝΤ για την εξάπλωση του Εμπολα στην Αφρική

Ευθύνες στο ΔΝΤ για την εξάπλωση του Εμπολα στην Αφρική Facebook Twitter
0

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, δημιούργησαν "ελλιπώς προετοιμασμένα συστήματα υγείας με ανεπαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό", συμβάλλοντας έτσι την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα επιστημόνων των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Αλέξανδρο Κεντικελένη.

Το ΔΝΤ απέρριψε τα πορίσματα της έρευνας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι από τον ιό, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στις συγκεκριμένες τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

«Ο βασικός λόγος μετάδοσης του Εμπολα σε τόσο ταχείς ρυθμούς ήταν η αδυναμία των συστημάτων υγείας της περιοχής και θα ήταν λάθος να αγνοηθούν τα βαθύτερα αίτια», επισημαίνει ο κ. Κεντικελένης στο BBC.

Οι πολιτικές που απαιτούσαν τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν εξαιρετικά αυστηρές, απορροφώντας κονδύλια που έπρεπε να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων στον τομέα της υγείας, αναφέρεται στην έρευνα. Ο κ. Κεντικελένης διευκρίνισε πως η μείωση των προϋπολογισμών για την υγεία σήμαινε πως οι χώρες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και να το πληρώσουν επαρκώς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM