Ο Γιόνας Κάουφμαν ένας από τους πιο διάσημους τενόρους στον κόσμο δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία της κλασικής μουσικής σκοτώνει τον αυθορμητισμό και το πάθος των καλλιτεχνών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Κάουφμαν δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του νιώθουν να εγκλωβίζονται μέσα σε ένα καλούπι, κλείνοντας τα προγράμματά τους χρόνια νωρίτερα. «Πάντα το συγκρίνω με τη δουλειά ενός ζωγράφου. Σκεφθείτε να μπορούσε να αποφασίσει τι χρώματα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ένας ζωγράφος πέντε χρόνια νωρίτερα», είπε. «Ποιός ξέρει πώς θα αισθανόμαστε τότε; Επειδή ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της τέχνης είναι ο αυθορμητισμός και το πάθος που πηγάζουν από μέσα μας».
"Από την άλλη πλευρά, προφανώς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες που μπορούμε να έχουμε συμβόλαια για τόσο μεγάλα διαστήματα, αλλά καλλιτεχνικά μιλώντας πρόκειται για μια καταστροφή. Προσωπικά είμαι στη σπάνια θέση να μπορώ να αρνηθώ προτάσεις που φτάνουν πολύ νωρίτερα από το χρόνο που προτιμώ».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά φθηνά εισιτήρια στην όπερα αλλά ακόμα δεν είναι ένα προσιτό είδος για όλο τον κόσμο παρόλο που δε χρειάζεται πριν δεις μια όπερα να έχεις διαβάσει τρία βιβλία. Ο Κάουφμαν θεωρεί μεγάλη πολυτέλεια στη ζωή το να έχει κάποιος μια μηχανή του καφέ, επειδή «χωρίς καφέ η ζωή έχει τη μισή αξία».
σχόλια