Με βάση την έκθεση του Πανεπιστημίου Ηνωμένων Εθνών που δημοσίευσε το BBC, από τους 41,8 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων που παρήγαγε ο παγκόσμιος πληθυσμός της Γης, το 60% αποτελείτο από παλιές οικοσυσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία και φούρνοι. Από όλο αυτό τον όγκο αποβλήτων, υποστηρίζει η έκθεση, μόνο το 16% διοχετεύθηκε για ανακύκλωση καθώς και σε προγράμματα επισκευής και μεταπώλησης.
Παράλληλα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου παραθέτουν στην έκθεσή τους και τις χώρες οι οποίες παρήγαγαν τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2014, με τις ΗΠΑ (7 εκ. τόνους) και την Κίνα (6 εκ. τόνους) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο ρυπογόνων εθνών παγκοσμίως.
Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές χώρες, ήταν κορυφαίες στη λίστα με την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων με τους κατοίκους της Νορβηγίας να παράγουν κατά μέσο όρο 28,4 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως για το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός σε χώρες της Αφρικής μόλις που πλησιάζει τα 1,7 κιλά.
Η τεχνολογική πρόοδος και η μειωμένη ανθεκτικότητα των μοντέρνων οικοσυσκευών, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την "έκρηξη" που σημειώνεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων για το 2014, σύμφωνα με την ίδια έκθεση η οποία αναφέρει την ανάγκη εκπαίδευσης όλων σε θέματα ανακύκλωσης, αφού κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια υλικά εξαρτημάτων όπως ο σίδηρος (16 εκ. τόνοι), ο χαλκός (1,9 εκ, τόνοι), ο χρυσός (300 εκ. τόνοι), αλλά και σπανιότερα μέταλα όπως το Παλλάδιο.
Η συνολική αξία όλων των παραπάνω υλικών που κατέληξαν στις χωματερές, άγγιξε το ποσό ρεκόρ των 52 δισεκαταμμυρίων δολαρίων, υπολογίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ην. Εθνών.