Σχεδόν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν χθες στην Κροατία, ένας αριθμός ρεκόρ από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν να ακολουθούν τη διαδρομή μέσω της χώρας αυτής της ΕΕ προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά 8.750 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν χθες στο κροατικό έδαφος, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Στις 10:00 ώρα Ελλάδος σήμερα περισσότεροι από 44.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εξάλλου εισέλθει στην Κροατία σε διάστημα μιας εβδομάδας από την Σερβία, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Την ίδια ώρα σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, τις οποίες ενέκριναν χθες οι υπουργών Εσωτερικών της ένωσης.
"Θα ακολουθήσουμε δύο κατευθύνσεις: πρώτα θα προσφύγουμε στο δικαστήριο στο Λουξεμβούργο (...) και μετά δεν θα εφαρμόσουμε (την απόφαση) των υπουργών Εσωτερικών", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Ωστόσο παράλληλα ο Τσέχος ομόλογός του Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε ότι η δική του χώρα δεν θα προσφύγει κατά του συστήματος των ποσοστώσεων που ενέκριναν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ. "Αν και δεν μου αρέσει το ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις ποσοστώσεις, διαφωνώ με αυτές και εμείς ψηφίσαμε εναντίον τους, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαλυθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης", επισήμανε σε ανακοίνωσή του.
"Γι'αυτό δεν θέλω να κλιμακώσω περαιτέρω την ένταση με (δικαστικές) προσφυγές. Μπορεί κανείς να τραβήξει το σκοινί μόνον μέχρι ενός σημείου, μετά κόβεται", πρόσθεσε.
Την είδηση ότι η τσεχική κυβέρνηση δεν θα προσφύγει κατά των ποσοστώσεων της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα και το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας CTK επικαλούμενο υπουργούς που προσέρχονταν σε τακτικό υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε αυτή βάσει των ποσοστώσεων της ΕΕ. Ωστόσο ο Ρουμάνος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του που οι ποσοστώσεις αυτές εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία σε ψηφοφορία κι όχι κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ψήφισαν κατά της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος Γιοχάνις έχει δηλώσει εξάλλου ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν αποτελούν λύση για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
"Η απόφαση ελήφθη. Καταλαβαίνω τα σχέδια άλλων χωρών να προσφύγουν εναντίον της και θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα", σημείωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος πριν από την σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα αυτό.
"Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των προσφύγων που θα πρέπει να δεχθεί η Ρουμανία σε μια περίοδο 1-2 ετών (...) δεν είναι μεγάλος. Είναι διαχειρίσιμος και νομίζω ότι η Ρουμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη", κατέληξε.
Η χώρα του έχει δηλώσει ότι μπορεί να δεχθεί έναν μέγιστο αριθμό 1.785 προσφύγων βάσει ενός σχεδίου ανακατανομής των προσφύγων και των μεταναστών σε εθελοντική βάση. Επιπροσθέτως τώρα, θα δεχθεί 2.400 πρόσφυγες.
σχόλια