Xάρη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου έλαβε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι

Xάρη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου έλαβε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι Facebook Twitter
0

Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε η υπόθεση, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έδωσε χάρη στον καναδό δημοσιογράφο του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μαζί με δύο συναδέλφους του σε τριετή φυλάκιση για μετάδοση ψευδών ειδήσεων.


Το όνομά του περιλαμβάνεται σε κατάλογο 100 κρατουμένων στους οποίους χορηγείται χάρη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.


Ωστόσο, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται το όνομα του αιγύπτιου δημοσιογράφου Μπάχερ Μοχάμεντ, ο ο οποίος εκτίει την ποινή τους σε αιγυπτιακή φυλακή. Ο τρίτος καταδικασθείς δημοσιογράφος του Al Jazeera , ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, απελάθηκε στη χώρα του τον Φεβρουάριο.

Το αιγυπτιακό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Αύγουστο τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία ότι εργάζονταν χωρίς άδεια και ότι μετέδιδαν επιβλαβές για την Αίγυπτο υλικό, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο παγκοσμίως.

Η ετυμηγορία της νέας δίκης αφορά τους Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι καναδός πολίτης, τον αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ και τον Αυστραλιανό Πέτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε τον Φεβρουάριο.

Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ είχε πει πως οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί "Ο πυρήνας του Μάριοτ" επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, "δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων" και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.

Οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, μια αναφορά στην Αδελφότητα. Ωστόσο τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου και μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Αυστραλού δημοσιογράφου Πίτερ Γκρέστε, του Καναδού Μοχάμεντ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, χαρακτήρισε την απόφαση "σκόπιμη επίθεση στην ελευθεροτυπία" και "πολιτική υπόθεση", ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να απελευθερωθούν οι τρεις εργαζόμενοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM