Φωτογραφίες, σχέδια, κατασκευές, βίντεο και έργα 100 νέων και καταξιωμένων εικαστικών γεμίζουν κάθε σπιθαμή στους τοίχους της γκαλερί CAN με αφορμή την ομαδική έκθεση «Kenophobia». Πρόκειται για τον φόβο για το κενό, το άδειο και είναι μάλλον ο καταλληλότερος τίτλος για να περιγράψει ακριβώς αυτό που θα δεις.
«Δεν είναι δόκιμος όρος παρ' όλα αυτά χαρακτηρίζει μία κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τέχνη για να περιγράψει αλλιώς το horror vacui έναν όρο τον οποίο εισήγαγε στην ιστορία της τέχνης ο τεχνοκριτικός Mario Praz για να περιγράψει την αποπνικτικά πυκνή και ακατάστατη εικόνα των χώρων στη Βικτοριανή εποχή» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Χριστίνα Ανδρουλιδάκη.
Τι κοινό όμως μπορεί να έχουν 100 έργα από ετερόκλητους καλλιτέχνες; Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξερευνήσει το Kenophobia.
Παρατηρώντας με προσοχή μπορείς να μαντέψεις ποιο έργο ανήκει στον καθένα καθώς οι τοίχοι γίνονται ένα πανόραμα της σύγχρονης δημιουργίας με πολύ χαρακτηριστικά δείγματα από την δουλειά εγχώριων καλλιτεχνών. Μια φωτογραφία του Σπύρου Στάβερη, ένα σχέδιο του Τάσου Παυλόπουλου, μια δημιουργία του Νίκου Σεπετζόγλου, η γλυπτική εγκατάσταση της Iωάννας Πανταζοπούλου. «Συμμετέχουν εικαστικοί που δουλεύουν με πάρα πολλά και διαφορετικά μέσα, στόχος μας όμως ήταν ο καθένας από αυτούς να συμμετέχει με κάτι χαρακτηριστικό, κάποιο signature piece, έργα δηλαδή με τα οποία έχουν γίνει γνωστοί και προέρχονται από το κύριο σώμα της δουλειάς τους».
Τι κοινό όμως μπορεί να έχουν 100 έργα από ετερόκλητους καλλιτέχνες; Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξερευνήσει το Kenophobia. H φετινή έκθεση προσπαθεί να αναδείξει και να ανιχνεύσει σχέσεις και πιθανές συγγένειες ανάμεσα σε φωτογραφίες, σχέδια και ζωγραφιές που ίσως με μια πρώτη ματιά φαίνονται ασύνδετα. Οι θεατές έχουν την ελευθερία να τα παρατηρήσουν στο σύνολό τους αλλά και μεμονωμένα, να επικεντρωθούν σε ο,τι τους εντυπωσιάζει, να εστιάσουν στις λεπτομέρειές από το πλήθος των έργων που εκτίθενται. «Στήνοντας την έκθεση προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά έργα τα οποία φαινομενικά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά αλλά υπάρχουν υπόγειοι συσχετισμοί ανάμεσά τους. Αυτό είναι και το πιο ευχάριστο κομμάτι της επιμέλειας. Έχει πολύ πλάκα να βλέπει κανείς τόσα έργα μαζί. Υπάρχουν κοινές αναφορές που βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο όταν τα δεις μαζί. Είναι σαν ένα παιχνίδι του μυαλού να προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει τις συνδέσεις».
Είναι η δεύτερη φορά που η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη διοργανώνει μια τόσο μεγάλη έκθεση. Πριν από περίπου 2 χρόνια, σε συνεργασία με τους τους Daily Lazy Projects είχε επιχειρήσει κάτι παρόμοιο στο Thrills and Chills. «Παρόλο που η προετοιμασία ήταν τεράστια και κόντεψε να μας πιάσει όλους φρενίτιδα στο τέλος ήταν μία πολύ fun έκθεση στην οποία αρκετός κόσμος ήρθε και ανακάλυψε δουλειές καλλιτεχνών που δεν ήξερε, ή είχε την ευκαιρία να αγοράσει ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό έργο κάποιων καλλιτεχνών που παρακολουθούσαν χρόνια αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν».
Φέτος, εκτός από τους καλλιτέχνες της CAN συμμετέχουν και εικαστικοί από τις γκαλερί Eleni Koroneou, Kalfayan, A.Antonopoulou art, Elika, Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Ελευθερία Τσέλιου, A.Δ., Ζουμπουλάκη, Q-Box, Nitra αλλά και αρκετούς ακόμη πολιτιστικούς χώρους με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.
Info:
KENOPHOBIA, group show
13/10- 14/11
Τρίτη- Παρασκευή: 11 π.μ.-3 μ.μ., 5 μ.μ.-8 μ.μ.
Σάββατο: 11 π.μ.-4 μ.μ.
Can Christina Androulidaki Gallery
Αναγνωστοπούλου 42, Αθήνα
www.can-gallery.com