Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Το πρώτο Weekend του Χρόνου θα λέγαμε αξίζει να το ρίξε κανείς έξω αν υπάρχουν ευκαιρίες, εις πείσμα των μίζερων καιρών.. Ένα άτσαλο μεθύσι όμως απειλεί να μας προσγειώσει ακόμη πιο μίζερα, είτε το ίδιο το βράδυ, ή με την ακεφιά του hangover το επόμενο πρωί.
Συνταγές- γιατροσόφια κατά του hangover γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν χιλιάδες, και οι πότες ( οι πιο άβγαλτοι ή περιστασιακοί ) πολύ συχνά τις συμβουλεύοντα μια και το πρωί ξυπνά κανείς με βάρος ασήκωτο, και συνήθως είναι αδύνατον να λειτουργήσει ή καν να σκεφτεί (!)... τι θα μπορούσε να τον σώσει.
Χρυσές αποδεικνύονται επτά τροφές, μετά από επανειλημμένες μελέτες των επιστημόνων, που καταφέρνουν και προλαμβάνουν την άσχημη μέθη όσο κανείς πίνει, εξαλείφοντας τις πιθανότητες hangover για το επόμενο πρωί. Εντοπίστε τες και τρατάρετε συστηματικά μ αυτές τον εαυτό σας στις εξόδους σας, ή καθιερώστε τες και ενσωματώστε τες στο γεύμα όποτε έχετε στο σπίτι καλεσμένους, για να τους μεθάτε ευχάριστα.......
Τρώτε όσο πίνετε, ή καταναλώστε αμέσως πριν
- Αγγουράκι τουρσί
Αντικαθιστά ιδανικά τους ηλεκτρολύτες που χάνει το σώμα με το ποτό συνδυάζοντας τις ιδιότητες από το αγγούρι με την άλμη από το τουρσί, και συμβάλλει έτσι στην πρόληψη της αφυδάτωσης στην οποία υποβάλλει το σώμα το αλκοόλ - Αμύγδαλα
Το Σοφό αντίδοτο στο hangover, μια μικρή χούφτα αμύγδαλα, είναι γνώση που προέρχεται από τους Ινδιάνους και τους Native Americans της Αμερικής. Διάσημα Party animals όπως η Γουίνεθ Πάλτροου το συνηθίζουν πριν εγκαταλείψουν καν την πόρτα του σπιτιού τους, όταν βγαίνουν έξω για drinks. - Φραγκόσυκο
Είναι δύσκολο να το βρείτε σερβιρισμένο σε μπαρ, θυμηθείτε το όμως όταν βρίσκεστε π.χ. στην εξοχή σε γραφικά καφενεδάκια, πριν πείτε άσπρο πάτο σε πολλαπλές ρακές! Έρευνα του 2004 το χαρακτηρίζει θαυματουργό στην απενεργοποίηση όλων των δυσάρεστων επιπτώσεων του αλκοόλ - Hummus
Το αλκοόλ μειώνει γρήγορα στο σώμα το σύμπλεγμα των βιταμινών Β΄, εξαιρετική φυσική πηγή των οποίων είναι το χούμους. Ο συνδυασμός του ρεβιθιού με τα αμινοξέα που υπάρχουν στο ταχίνι έχει αποδειχθεί με έρευνες προφυλάσσει και ότι απενεργοποιεί τα συμπτώματα του hangover. - Αυγά
Συστήνονται την επόμενη ημέρα για πρωινό μετά το πολύ ποτό, αλλά και προληπτικά, γιατί αποτελούν πολύ καλή πηγή κυστεΐνης, ένα αμινοξύ που σπάει τις τοξίνες που βρίσκονται σε αλκοόλη. - Γάλα
Ακούγεται πολύ... ξενέρωτο, αλλά ειδικά για όσους τους αρέσει, ένα ποτήρι γάλα πριν την έξοδο στρώνει το στομάχι και επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Αντενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα με την πέψη της λακτόζης. - Σπαράγγι
Βοηθά θεαματικά στο να μεταβολίζει ο οργανισμός το αλκοόλ και στην προστασία των κυττάρων του ήπατος. Μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας τε έδειξε ότι τα αμινοξέα και τα μέταλλα που περιέχει το σπαράγγι προφυλάσσουν τα ηπατικά α από τις τοξίνες του αλκοόλ, και έτσι, εξηγούν οι ειδικοί, αυτή η διαδικασία προλαμβάνει τη ναυτία την κόπωση και τους πονοκεφάλους.
Πίνετε όσο πίνετε
Η καλύτερη συμβουλή για να διατηρήσετε την αυτοκυριαρχία σας όσο το κέφι ανάβει, είναι να μην υπερβαίνετε το ένα ποτό την ώρα, και να πίνετε ένα ποτήρι νερό παράλληλα με κάθε ποτό.
Πόσο θα' πρεπε να πίνετε (με ακρίβεια)
Ακριβής λεπτομέρεια που καταφέρνουμε όλοι να ξεχνάμε. Το επιτρεπτό όριο για άντρες δεν ξεπερνά τις 4 μονάδες αλκοόλ ημερησίως και για τις γυναίκες τις 3. Μελετήστε τι εστί μονάδα αλκοόλ στην πίνακα που ακολουθεί, όπως τον παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας
σχόλια