Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer

Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
0
Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
Το σπίτι που ζωγράφισε ο Vermeer – αρ. 42 σήμερα – επιβίωσε μιας πυρκαγιάς του 1536 η οποία έκαψε σχεδόν όλα τα κτίσματα της πόλης.

Το Rijksmuseum ανακοίνωσε ότι ερευνητές στο Άμστερνταμ ταυτοποίησαν την τοποθεσία που απεικονίζεται στον πίνακα του Vermeer "Το δρομάκι" κάνοντας χρήση αρχείων του 17ου αιώνα και της εφαρμογής Google Maps. Η ακριβής διεύθυνση της ήσυχης αυτής σκηνής βρίσκεται στην γενέτειρα του καλλιτέχνη Delft, οδός Vlamingstraat 40-42. Τελικά πρόκειται για έναν δρόμο παράλληλο με ένα από τα κανάλια της πόλης παρότι μια προγενέστερη εκτενής μελέτη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για την οδό Nieuwe Langendijk 22-26.

Ο πίνακας, ο οποίος χρονολογείται από το 1658, εκτίθεται στο Rijksmuseum το οποίο αφιέρωσε μια έκθεση σχετικά με την ταυτοποίηση. Ο επιμελητής  των έργων τέχνης του 17ου αιώνα του μουσείου, Pieter Roelofs, σε σχετική δήλωση του είπε πως «η απάντηση σχετικά με την τοποθεσία του δρομίσκου του Vermeer είναι σπουδαίας σημασίας, και για την άποψη μας για τον συγκεκριμένο πίνακα του Vermeer και για την εικόνα που έχουμε για τον Vermeer ως καλλιτέχνη».

Ο πίνακας «Το δρομάκι» απεικονίζει μια ιδιαίτερης πολεοδομίας αστική εικόνα με δύο στενάκια (πύλες) στον ακόλουθο ρυθμό: από αριστερά προς τα δεξιά σπίτι-στενό-στενό-σπίτι. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να ξετρυπωθεί το σημείο με την συγκεκριμενη τυπολογία στον κατάλογο τελών δεδομένου ότι τα Ολλανδικά χειρόγραφα του τέλους του 17ου αιώνα είναι διαβόητα ως δυσανάγνωστα.

Προκειμένου να τεκμηριώσει αυτή την οριστική θέση ο Frans Grizenhout, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ερεύνησε έγγραφα που δημοσιεύθηκαν όσο ζούσε ο καλλιτέχνης. Μια σημαντική πηγή ήταν ένας κατάλογος του 1667 που κατέγραφε τα τέλη που κατέβαλλαν οι κάτοικοι πέριξ των καναλιών για την βυθοκόρηση και την διατήρηση των υδάτινων οδών, ποσά που καθορίζονταν από το πλάτος των κατοικιών. Οι μετρήσεις των κατοικιών και των εφαπτόμενων διόδων με απόκλιση ως 15 εκατοστά είχαν καταγραφεί λεπτομερώσ οπότε ο Grizenhout έπρεπε απλά να αναζητήσει μια πρόσοψη που να αντιστοιχεί στα κτήρια και τα δρομάκια που απαθανάτισε ο Vermeer συγκρίνοντας τα με λεπτομέρειες από τον κατάλογο και κατόψεις από το Google Maps.

Ο πίνακας «Το δρομάκι» απεικονίζει μια ιδιαίτερης πολεοδομίας αστική εικόνα με δύο στενάκια (πύλες) στον ακόλουθο ρυθμό: από αριστερά προς τα δεξιά σπίτι-στενό-στενό-σπίτι. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να ξετρυπωθεί το σημείο με την συγκεκριμενη τυπολογία στον κατάλογο τελών δεδομένου ότι τα Ολλανδικά χειρόγραφα του τέλους του 17ου αιώνα είναι διαβόητα ως δυσανάγνωστα. Σύμφωνα με το Rijksmuseum κάθε ιδιοκτησία καταλάμβανε περίπου 6,3 μέτρα κατά μήκους του καναλιού και χωρίζονταν από στενάκια πλάτους περίπου 1,2 μέτρων. Οι θέσεις μικρών κήπων πίσω από τα σπίτια επίσης επιβεβαίωσαν την τοποθεσία καθώς σύμφωνα με το μουσείο δεν υπήρχε την περίοδο εκείνη άλλο σημείο στο Delft  που να εμφανίζει τέτοια κτηριακή διαρρύθμιση.

 

Από τις αρχικές κατοικίες, οι οποίες θεωρείται ότι είχαν χτιστεί μετά το 1500 αν λάβουμε υπόψιν την λεπτομερή απόδοση των ρωγμών από τον Vermeer, δεν διασώζονται πολλά στοιχεία. Αφού συμβουλεύτηκε έναν παλαιό χάρτη στο Μουσείο Prinsenhof ο Grizenhout ανακάλυψε ότι το σπίτι που ζωγράφισε ο Vermeer – αρ. 42 σήμερα – επιβίωσε μιας πυρκαγιάς του 1536 η οποία έκαψε σχεδόν όλα τα κτίσματα της πόλης. Τα τρέχοντα κτήρια σύμφωνα με το Rijksmuseum χτίστηκαν την τελευταία εικοσιπενταετία του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατοικία προς τα δεξιά του πίνακα ανήκε στην χήρα θεία του Vermeer, Ariaentgen Claes van der Minne η οποία πουλούσε εντόσθια στην γειτονιά και το στενάκι που απεικονίζεται ήταν γνωστό στους ντόπιους ως Penspoort "Η πύλη των εντοσθίων". Η μητέρα και η αδελφή του Vermeer επίσης ζούσαν κοντά στο κανάλι απέναντι από τα εικονιζόμενα σπίτια και οι ερευνητές πιστεύουν πως ο ζωγράφος ήταν εξοικειωμένος με το θέμα που επέλεξε.

Για να εορτασθεί η ανακάλυψη αυτή το μουσείο δημιούργησε ένα διαδραστικό Google Art Project που επιτρέπει στους θεατές να μάθουν περσσότερα για την έρευνα και να εξερευνήσουν την Vlamingstraat. Η έκθεση Vermeer's The Little Street discovered θα διαρκέσει στο Rijksmuseum μέχρι τον Μάρτιο του 2016 πριν μεταφερθεί στο Μουσείο Prinsenhof στο Delft. Ο πίνακας, ο οποίος αποτελεί μέρος της έκθεσης, σπάνια απομακρύνεται από το μουσείο.

Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
Johannes Vermeer, "Το δρομάκι" 1658.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ