Ακόμηκαι οι κλιματολογικές συνθήκες στο νησίθαρρείς κι έχουν εναρμονιστεί και αυτέςστην απίθανη εικόνα των «μεγάλωναντιθέσεων». Εικόνα στην οποία τοανθρώπινο χέρι αφήνει και αυτό, ολοφάνερα,το στίγμα του. Τον καιρό αυτόν η Κύπροςβιώνει μια από τις χειρότερες περιόδουςλειψυδρίας στην ιστορία της. Σε κάθεχωριό, κωμόπολη και πόλη της ελεύθερηςεπικράτειάς της, η κυβέρνηση «κόβει»το νερό για 3 μέρες την εβδομάδα. Οι κήποιτων σπιτιών δεν ποτίζονται. Η εικόνατης ερημοποίησης είναι ορατή σε πολλάμέρη.
Έναμεγάλο μέρος των έτσι κι αλλιώς πολύλίγων υδατικών αποθεμάτων πηγαίνειστις καλλιέργειες. Τα λεγόμενα«παλαιοχώρια» στο Παραλίμνιπαίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Οιπαραγωγοί, όταν δεν μπορούν να διαθέσουνόλο το προϊόν τους, λαμβάνουν γενναίαεπιδότηση για τους τόνους των πατατώνπου αναγκάζονται να πετάξουν. Πρόσφατα,η νεόκοπη κυβέρνηση του κ. Χριστόφιατους χάρισε και ένα σημαντικό μέρος τωνχρεών τους.
Εδώυπάρχει σαφώς ένα πρόβλημα. Και προκαλείτην αντίδραση των πολιτών σε πολλέςπόλεις, που τους άκουσα στα ραδιόφωνανα διαμαρτύρονται «που πάει τόσονερό από τα δικά μας φράγματα στουςπατατοχωρίτες, για να πετάνε τις πατάτεςτους και να πληρώνονται από πάνω!».
Όποιος είπε ότι ο επόμενος μεγάλοςπόλεμος της ανθρωπότητας θα γίνει γιατο νερό, στην Κύπρο μοιάζει να έχεικιόλας αρχίσει. Η οργή του κόσμουκατευθύνεται κυρίως προς τις κυβερνήσειςτου, που όταν ακόμα το πρόβλημα ήτανανεκτό, δεν φρόντισαν να πάρουν από τότεκαλά μελετημένα μέτρα, ώστε να μη φτάσειο κόσμος σήμερα στο σημείο να βλέπειτον τόπο του να γίνεται πράγματι αυτόπου λέει και το τραγούδι, «γη τουμαραμένου λιβαδιού», και όχι πια«χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στοπέλαγος». Κάθε μεγάλη αντίφαση στονησί φέρει διάστικτη επάνω της τησφραγίδα κάποιας κυβερνητικής ασυδοσίας,ανοησίας ή και διαπλοκής. Υπάρχουν,σκεφτείτε, 3 ωραιότατα γήπεδα γκολφ στηνΚύπρο, και έχουν δοθεί άδειες νακατασκευαστούν άλλα περίπου 10.
Ηπροηγούμενη κυβέρνηση έδωσε άδεια ναφτιαχτούν αυτά τα γκολφ, υπό την προϋπόθεσηοι επιχειρηματίες να κατασκευάζουν οιίδιοι μονάδες αφαλάτωσης που όχι μόνοθα καλύπτουν τις ανάγκες των γηπέδωναλλά θα τροφοδοτούν με νερό και τις γύρωπεριοχές. Οι επιχειρηματίες προχώρησανστην κατασκευή των γηπέδων, επενδύονταςπολλά εκατομμύρια ευρώ, και ταυτόχροναυπέβαλλαν, ως όφειλαν, τις αιτήσεις τουςστις αρμόδιες Αρχές για να ξεκινήσουντην κατασκευή και των μονάδων αφαλάτωσης.Οι αρμόδιες Αρχές με διάφορες δικαιολογίεςέχουν απορρίψει τις αιτήσεις αυτές.Αποτέλεσμα: Τα ήδη υπάρχοντα γήπεδαέχουν αρχίσει να ξηραίνονται, οι δεεπενδύσεις των επιχειρηματιών κοντεύουννα πάνε εντελώς στράφι, αφού πιθανώς ναμείνουν απούλητες αρκετές από τιςπαρακείμενες στα γκολφ πολυτελείςκατοικίες. Προφανώς, όλα αυτά τα «κολπάκια»ενισχύουν τη θεωρία που ξέρουμε καλάκαι στην Ελλάδα μας, ότι εδώ κάποιος, σεκάποια υπηρεσία, περιμένει να λαδωθείγια να βάλλει την τζίφρα του.
Αλλάτο θέμα μας δεν είναι το γκολφ ούτε οιπατάτες του Παραλιμνίου. Είναι ο τρόποςμε τον οποίο ακόμα και για ένα τόσοσοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της λειψυδρίας,παίζονται με τον πιο αισχρό τρόπο«πολιτικά παιχνίδια». Επίσης,καταδεικνύεται η απίστευτη προχειρότηταμε την οποία... αντιμετωπίζονται ταμεγάλα προβλήματα. Χωρίς σημασία στηνπρόβλεψη. Χωρίς διαρκή παρακολούθησηκαι καταγραφή. Χωρίς επιστημονικήμελέτη, πρόταση και υλοποίηση.
Δενβρέχει; Τρέχουμε να βρούμε νερό. Βρέχειπολύ; Τρέχουμε να σωθούμε και να σώσουμεκαι τις καλλιέργειες. Πιάνει φωτιά; Όπωςόπως να τη σβήσουμε, συνήθως με τακτικέςτης εποχής των σπηλαίων. Κάνει σεισμό;Για εβδομάδες μετά συζητάμε ότι πρέπεινα υπάρξει αντισεισμική πολιτική -θυμάμαι, μάλιστα, από τον προηγούμενομεγάλο σεισμό στην Αθήνα, που λέγανε οιαρμόδιοι ότι από την επόμενη σχολικήπερίοδο η αντισεισμική αγωγή θα γίνειμάθημα στα σχολεία.
Επίτου παρόντος, από όλα αυτά, το μόνο πουγίνεται είναι η... προ εκατονταετίαςγυμναστική: έκτασις, ανάτασις, περιστροφή,διάτασις, επίκυψις... ευχαριστούμε,συνηθίσαμε πια!
σχόλια