Τι θα δει κανείς στην έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε;
Με τον Πάνο Κωνσταντόπουλο είμαστε δυο σχεδιαστές από διαφορετικές εφημερίδες που μας ενδιαφέρει πολύ ο σχεδιασμός γραφημάτων αλλά και η εξέλιξή τους στον Τύπο. Είναι η πρώτη φορά που σε έναν τόσο σημαντικό χώρο φιλοξενείται για δύο μήνες τέτοιου είδους έκθεση ντιζάιν (500 γραφήματα που έχουν δημοσιευτεί στην «Καθημερινή» και στον «Ελεύθερο Τύπο»). Επίσης, θα δείτε γραφήματα από 14 γερμανόφωνες εφημερίδες, βραβευμένα από τα European Newspaper Awards, καθώς και σπουδαστικές εργασίες με γραφήματα από τις Σχολές Ξυνή.
Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ως έργα τέχνης;
Είναι πρωτίστως προϊόν δημοσιογραφικού υλικού και ύστερα γραφιστικούσχεδιασμού. Μπορεί να είναι όμορφα και να φαντάζουν λόγω του ντιζάιν τους, αλλά ο σκοπός τους είναι ενημερωτικός.
Ποιος είναι ο ρόλος τον infographics στον Τύπο σήμερα;
Μετά την εμφάνιση των τηλεοπτικών μέσων αλλά και του ίντερνετ, οι εφημερίδες χρησιμοποιούν ως απαραίτητο εργαλείο το infographic στην παρουσίαση της ύλης τους. Δυναμώνει το δημοσιογραφικό θέμα, αναλύει, εξηγεί και λειτουργεί ως κράχτης για την ανάγνωση ενός θέματος.
Υπάρχει σωστή συνταγή για να στηθεί ένα infographic;
Το γράφημα πρέπει να είναι κατανοητό, με σαφή στοιχεία, χωρίς ερωτηματικά και, προπάντων, να μπορεί να σταθεί στον χώρο της σελίδας αυτόνομο.
Να έχει αρχή, μέση και τέλος. Τι, πού, ποιος, πότε, είναι οι ερωτήσεις-κλειδιά για να δεις αν είναι κατανοητό ένα γράφημα.
Χρησιμεύουν γι’ αυτούς που βαριούνται να διαβάσουν το κείμενο;
Ο καθένας μπορεί να το διαβάσει για τους δικούς του λόγους, αλλά το βασικό και κύριο που πρέπει να κάνει ένας σχεδιαστής γραφημάτων είναι να υπηρετεί, μέσα από το σχεδιαστικό του αποτέλεσμά, την είδηση.
Με τη χρήση του διαδικτύου αλλά και συσκευών, όπως τα smartphones και οι ταμπλέτες, έχουν αλλάξει οι τεχνικές διαμόρφωσης των infographics;
Η φιλοσοφία δεν αλλάζει, ακόμα και στην ψηφιακή τεχνολογία. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, όπως η κίνηση, αλλά το βασικό στοιχείο και η δομή του γραφήματος, που είναι η ενημέρωση, παραμένει ίδιο. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως οι εφημερίδες έχουν μέλλον. Μπορεί ν’ αλλάξει το μέσο προώθησης της είδησης, μπορεί να καταργηθεί το χαρτί, αλλά η είδηση θα υπάρχει και οι εφημερίδες θα χρειάζονται σίγουρα περισσότερα γραφήματα!
σχόλια