Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη

Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη Facebook Twitter
4

Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη. Θέλω να σου πω μια ιστορία. Της πλατείας Μαβίλη. Με ένα λάμδα και χωρίς σίγμα στο τέλος, όπως την αποκαλούν οι ταξιτζήδες, που έχουν μια εγγενή τάση να βάζουν ένα τελικό σίγμα στα τοπωνύμια (πλατεία Βάθης, οδός Μάρνης κ.λπ.).

Την ιστορία μιας πλατείας που στοίχειωσε τη γενιά μας, της πλατείας που βίαια μας έμαθε το αθηναϊκό μποτιγιόν, εκεί που γράφτηκε με ντανταϊστικά γράμματα το άλφα και το ωμέγα της Μεταπολίτευσης. Στη Μαβίλη ήμασταν κάποτε όλοι ένας για όλους και όλοι για έναν. Μπίρες, πλάκες, σεξ στα όρθια στο πάρκινγκ πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, πορτοκάλια απ’ το μανάβικο της Δορυλαίου και ουίσκι με παγωμένο νερό στον Λώρα, που δεν έπινε γουλιά αλκοόλ και όταν η κουβέντα άναβε, χτύπαγε το καμπανάκι πάνω από το μπαρ, γέμιζε ξανά τα ποτήρια και ο «ναύαρχος» (ο υπέροχος κύριος Παντελής που, επειδή ήταν πολύ αδύνατος, ο Λώρας του έλεγε πάντα ότι «εσύ πήγες να βγάλεις φωτογραφία και βγήκε ακτινογραφία») ξεκινούσε ακόμα μια ιστορία από τη θητεία του στη Λεγεώνα των Ξένων στην Αίγυπτο.

Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη Facebook Twitter

 

Ήταν σαν ταινία κάθε βράδυ εκεί στου Λώρα. Κάθε μέρα ξημέρωνε πρώτα και μετά ο Λώρας κατέβαζε τα ρολά και πήγαινε σπίτι του να ξεκουραστεί. Μέχρι και το «National Geographic» είχε έρθει και του είχε πάρει συνέντευξη λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004. Τότε, γύρω από την πλατεία υπήρχε το (παλιό) Flower με τη Βάσω στο μπαρ (τη Βάσω που μετά άνοιξε το Pairidaeza και το Drunk Sinatra) και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μόνιμο θαμώνα και το Μπρίκι, που εξαργύρωσε τη μεγάλη επιτυχία του Παγκρατίου με ένα νέο, καταπληκτικό μπαρ που παραμένει ένα από τα πιο ωραία της Αθήνας (και στο μυαλό μου είναι η πιο σωστή ελληνική εκδοχή των βρετανικών παμπ).

Υπήρχε (και υπάρχει) και ο Μικές, το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει υπέροχο καζάν ντιπί και πασταφλόρα, το πρακτορείο Προπό «Χρουσή Μερόπη» (τώρα έχει αλλάξει επωνυμία), το ανθοπωλείο που μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ένα «αρχαίο» μαγαζί με εσώρουχα, το καφενείο Αθηνά που είχε Νόβα και βλέπαμε ποδόσφαιρο τρώγοντας κεφτεδάκια (και πια έχει μετατραπεί σε μια αδιάφορη συνοικιακή καφετέρια) και μια κάβα ποτών που δεν άνοιγε σχεδόν ποτέ! Πίσω, στην Τιμολέοντος Βάσσου, δίπλα στο ξενοδοχείο Alexandros, το «θρυλικό» Μικρό Μπαρ του κύριου Γιάννη, που τρέφει μεγάλη αγάπη για τους σκύλους, έπαιζε μουσική από κασέτες και μαγειρεύει την πιο ωραία μαγειρίτσα της περιοχής.

Περίπου είκοσι χρόνια μετά η πλατεία ισορροπεί μεταξύ της παλιάς αστικής της αίγλης και της νέας nightlife αφήγησης, αλλά για κάποιον λόγο συνεχίζει να μαγνητίζει σε αυτό το ιδιότυπο αθηναϊκό τρίγωνο των Βερμούδων ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα ανθρώπων, από γιάπηδες των γύρω γραφείων σε after work drinks (οι οποίοι μεθάνε αποδεδειγμένα πιο γρήγορα απ' όλους), γηραιούς περίοικους με σκυλιά που λιάζονται στα παγκάκια γύρω από το σιντριβάνι, «επαγγελματίες» πότες, περιπλανώμενους ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφους, υπαλλήλους της Αμερικάνικης Πρεσβείας, γιατρούς της Βασιλίσσης Σοφίας, τον Αντώνη Πανούτσο και τον Γρηγόρη Ψαριανό στο MG και αστυνομικούς που κάνουν στάση για τυρόπιτες στο Everest.

Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη Facebook Twitter

Και η ζωή συνεχίζεται στην πλατεία που κάποτε αποκαθήλωσε την προτομή της Αλίκης Βουγιουκλάκη και την αντικατέστησε με μια σιδερώστρα, στο πιο καταστασιακό event που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη. *το κείμενο αυτό δεν περιέχει ούτε μια φορά τις λέξεις «καντίνα στη Μαβίλη».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια