Με αφορμή τις αλλαγές και την αυστηροποίηση των νόμων για τη μετανάστευση στη Δανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά του ανησυχία».
Οι νομοθετικές αλλαγές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάσχεση των τιμαλφών που φέρνουν μαζί τους οι μετανάστες ώστε να αποπληρωθεί το κόστος παραμονής τους, καθώς και ότι η επανένωσή τους με μέλη των οικογενειών τους μπορεί να καθυστερήσει για τρία χρόνια. Παράλληλα έχει προστεθεί ένας ακόμη όρος που μιλά για «δυνητική ενσωμάτωση» του μετανάστη προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου που καταθέτει.
Η ψηφοφορία για τις προτάσεις αυτές αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή της Δανίας την 26η Ιανουαρίου. Τις προτεινόμενες αλλαγές έχουν επικρίνει επίσης τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε επιστολή του προς την υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, Ίνγκα Στόιμπεργκ, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ανέφερε: «Έχω τονίσει επανειλημμένα πως οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες δεν θα πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες», αναφερόμενος στην πρόταση για κράτηση των μεταναστών «σε ειδικές περιστάσεις».
Σχολιάζοντας το σχέδιο να χρησιμοποιούνται περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών ως αντιστάθμισμα για το κόστος παραμονή τους στη Δανία, ο Μούιζνιεκς επεσήμανε: «Πιστεύω πως ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των ανθρώπων αυτών».
Η Δανία των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 21.000 αιτήσεις ασύλου το 2015, έναν αριθμό που την φέρνει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε ποσοστό ανά κάτοικο.