4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε

4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε Facebook Twitter
0


 

Δεν είμαστε ποτέ αρκετά ενήλικες για το ετήσιο τσεκ απ στον οδοντίατρο. Ή για εκείνο το σφραγισματάκι. Ας μη μιλήσουμε για την περίπτωση απονεύρωσης ή εξαγωγής. Είτε 25, είτε 35, είτε 55 ετών, οι αντιδράσεις θυμίζουν 5χρονο.

 

Και πάντα φεύγουμε από το οδοντιατρείο γεμάτοι απορίες: μα, γιατί μας ρωτάει πράγματα τη στιγμή που το στόμα μας είναι γεμάτο βαμβάκια; Άραγε, τι θα το κάνει εκείνο το δόντι που μας έβγαλε; Καταλαβαίνει μήπως πότε στ' αλήθεια πονάμε ή θα προχωρήσει μ' εκείνη τη βελόνα της απονεύρωσης μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας; Εννοείται ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά, κάποιες από τις οποίες θα προτιμούσαν να μη γνωρίζουμε.

Ακολουθούν κάποιες από αυτές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνες και ερωτηματολόγια σε νοσοκομεία, οδοντιατρεία και πανεπιστημιακές σχολές (του Seattle, του Tufts και του Pittsburgh).

Γιατί μας πιάνουν κουβέντα την ώρα που μας πνίγει το βαμβάκι και είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Έχουν τον λόγο τους. Και αυτός είναι να μας αποσπούν την προσοχή την ώρα που κάτι πολύ σοβαρό θα λάβει χώρα μέσα στο στόμα μας. Δεν θέλουν να μας ανησυχεί ο παραμικρός θόρυβος, να εστιάζουμε σ' όλα εκείνα που δεν πρέπει.

Τι κάνουν τα πολύτιμα δόντια μας μετά την εξαγωγή; Συνήθως, τα πετούν. Πολλές φορές, όμως, είτε λόγω κάποιου ιατρικού παράξενου, είτε επειδή αυτά τα δόντια τα χρειάζονται οι φοιτητές οδοντιατρικής για τη δική τους πρακτική, τα κρατάνε σε μία γυάλα με συντηρητικό και κάπως έτσι πάει ένα βήμα παραπέρα η εξάσκηση σε σφραγίσματα και γέφυρες.

Φυσικά και ξέρουν ότι τα εργαλεία τους μας τρομοκρατούν! Γι' αυτό και πολλές φορές – ειδικά, όταν ο ασθενής είναι παιδί – φροντίζουν να τα κρύβουν στις τσέπες της ιατρικής μπλούζας τους ή να τα «στριμώχνουν» με άλλα – πιο αθώα στην όψη – ώστε να μην πάθουμε σοκ και εγκαταλείψουμε τρέχοντας το ιατρείο.

Μα, γιατί επιμένουν για πρωινά ραντεβού και αποφεύγουν τα μεσημέρια; Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ οι οδοντίατροι αποδίδουν καλύτερα μετά τις 8.30 – 9.00 το πρωί και μετά το απόγευμα πάλι. Το μεσημέρι το αποφεύγουν, για τον λόγο που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νυστάζουν: το μεσημεριανό φαγητό...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM