Ο ΟΗΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Ο ΟΗΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο Μπράιαν.


«Σήμερα το πρωί ένα αεροσκάφος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έριξε ένα πρώτο φορτίο βάρους 21 τόνων με προμήθειες στη Ντέιρ Εζόρ» στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, επισήμανε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.


Οι παλέτες με τις προμήθειες «προσγειώθηκαν στην περιοχή που είχαμε στοχοθετήσει όπως είχε προβλεφθεί» διευκρίνισε ο Στίβεν Ο Μπράιαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίαζε σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.


Οι περίπου 200.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Ντέιρ Εζόρ, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 450 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Δαμασκού, πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει ένα τμήμα της.


Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους ρίψεις, όπου ο στόχος δεν μπορεί απόλυτα να καθοριστεί λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα ασφαλείας, «παρουσιάζουν επιχειρησιακούς κινδύνους» και δεν εξετάζονται παρά ως «ύστατο μέσο».
Ωστόσο «έχουν πλεονεκτήματα σε ορισμένες περιοχές της Συρίας» προσέθεσε ο ίδιος.


Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ διανέμει βοήθεια στον πληθυσμό με αυτήν την μέθοδο, σε αντίθεση με την διανομή οδικώς με την αποστολή οχηματοπομπών. Ο Ο΄ Μπράιαν άσκησε δριμεία κριτική στα διοικητικά εμπόδια που υψώνουν οι συριακές αρχές στις αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ.

 

Η διανομή βοήθειας χθες στη Μαντιμάγε και το Καφρ Μπάτνα, στα περίχωρα της Δαμασκού, «δεν ήταν απλή» σημείωσε ο αξιωματούχος. Μια αυτοκινητοπομπή έπρεπε να περιμένει για πολλές ώρες τη νύχτα στην είσοδο της Μαντιμάγε προτού μπορέσει να ξεφορτώσει κι ενώ η πόλη απέχει μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Δαμασκού.


«Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να διαρκέσει περισσότερες από 48 ώρες για να φθάσει στους ανθρώπους που την χρειάζονται» τόνισε, καταγγέλλοντας «ανώφελους κι απαράδεκτους περιορισμούς, εμπόδια και εσκεμμένες καθυστερήσεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».


Απαντώντας ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάρ Τζααφάρι διαβεβαίωσε ότι η Δαμασκός «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διανείμει βοήθεια σε όλους τους πολίτες όπου κι αν βρίσκονται».


Κατήγγειλε δε την «πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» εκ μέρους των χωρών της Δύσης και τη βούληση «να δαιμονοποιήσουν» τη συριακή κυβέρνηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Διεθνή / Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Η Ιορδανία απαγορεύει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στη χώρα - Οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή και τη σταθερότητα;
LIFO NEWSROOM
Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Διεθνή / Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Η εμπλοκή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών συσκευών, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και κινδύνους για τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Διεθνή / Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, Αμερικανοί καθολικοί συντηρητικοί ελπίζουν σε μια επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία - Ο ρόλος του Τραμπ, οι σχέσεις Εκκλησίας–πολιτικής και η μάχη για την ψυχή του καθολικισμού
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Διεθνή / Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Οι υπάρχουσες ζώνες συγκέντρωσης είτε είναι ανεπαρκείς είτε έχουν πια αντικατασταθεί από τσιμεντένια κτήρια - Θα μπορούσε ο αναμενόμενος «μεγάλος σεισμός» να έρθει εξασθενημένος μετά τα 6,2 Ρίχτερ;
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Διεθνή / Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Ο διακεκριμένος καθηγητής γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ