Ένα νέο είδος βακτηρίου που τρέφεται με πλαστικό ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές. Πρόκειται για το Ideonella sakaiensis 201-F6 το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα του Fast Company είναι το μοναδικό είδος που μπορεί να τραφεί και να διασπάσει το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού.
Το βακτήριο, λειτουργεί διασπώντας το PET σε μια άλλη ουσία που ονομάζεται MHET και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα ένζυμο που διασπά το PET στα εξ ων συνετέθη.
Αν και η παραπάνω διαδικασία κάνει το βακτήριο να ακούγεται ως μια θαυματουργή λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα συσσώρευσης πλάστικών που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες μόλυνσης του πλανήτη, με δεδομένο ότι παράγονται 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως, οι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό εμπόδιο. Το εν λόγω βακτήριο είναι πολύ αργό.
Συγκεκριμένα, το I. sakaiensis χρειάστηκε έξι εβδομάδες για να "τραφεί" με ένα λεπτό φύλλο πλαστικού από PET. Γεγονός το οποίο έχει στρέψει την έρευνά τους στο πώς θα ενισχύσουν την ταχύτητα του βακτηρίου, δημιουργώντας ένα νέο είδος που θα διασπά το πλαστικό γρηγορότερα.
Επιστήμονες εικάζουν ότι το εν λόγω βακτήριο ίσως να αποδειχτεί ένας πολύτιμος σύμμαχος της ανθρωπότητας στην προστασία του περιβάλλοντος, όσον αφορά την ανακύκλωση υλικών με πρώτη ύλη το PET, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν πολλά ακόμη είδη πλαστικού και συνθετικών πολυμερών που δεν φτιάχνονται από PEΤ, οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική μέθοδος διάσπασής τους.