Αυτός ο άλλος, ο κακός, αρνητικός σας εαυτός

Αυτός ο άλλος, ο κακός, αρνητικός σας εαυτός Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Οι περισσότεροι, τον ξέρουμε καλά. Θα μας τσακίσει την διάθεση, π.χ. την τελευταία στιγμή πριν βγούμε για ραντεβού ενώ κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. «Χάλια είσαι», μπορεί να πει, «καλύτερα να μην βγεις». Την ώρα που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι με τις δουλειές: «Τίποτε δεν θα γίνει πάλι, χωρίς μία θα μείνεις το καλοκαίρι» ή «Θα αποτύχεις, κακώς αγωνίζεσαι. Σιγά μην βρεις δουλειά».

Μπορεί να τον ακούσετε ακόμη και την ώρα που σας έχει συγκινήσει ένας καλός σας φίλος, ή σας έχει φερθεί απρόσμενα καλά ένας συνάδελφος. « Μάλλον ψέμα είναι. Κανείς δεν χρωστά σήμερα καλό. Θυμάσαι τι σου είπανε ότι είπε, που σε κατηγόρησε…» Και τόσα άλλα, δηλητηριώδη, απογοητευτικά βασανιστικά.

Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι κουβαλούν, ακοίμητο, τον κακό δαίμονα στο κεφάλι τους. Συχνά επίσης, όλοι, αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι, πιστεύουμε σε αυτόν. Την ώρα που μας μιλά, πατάμε ΟΚ στο κουμπί της ανησυχίας -ανασφάλειας– και παλιμβουλίας, κι έτσι Αυτός ο Άλλος μας διοικεί. Όχι απαραίτητα για κακό. Κάποιες φορές για το καλό μας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες και γνώστες της νευροψυχιατρικής και της μοντέρνας ψυχοθεραπείας που αναγνωρίζουν τις αρνητικές σκέψεις του τριβελίζουν την σκέψη και τα συναισθήματά μας ως μια άλλη αμυντική και ίσως εξισορροπητική διαδικασία του εγκεφάλου που λειτουργεί έτσι ασταμάτητα με στόχο να μας προφυλάξει.

Ο εγκέφαλος γνωρίζει ποια είναι τα σημεία alert, τονίζουν με έμφαση οι ειδικοί, και ο μηχανισμός των αρνητικών σκέψεων καταφέρνει να επισύρει τη βαθύτερη ανάγκη μας να φερθούμε με ασφάλεια. (Του τύπου : «Mη βγεις έξω είναι επικίνδυνα, καλύτερα κλεισμένος σπίτι. Μην κάνεις σχέσεις θα πληγωθείς, Μη δουλεύεις άσκοπα θα απογοητευθείς.») Είναι λίγο υπερβολικός αυτός ο άλλος, και αν τον λαμβάνουμε όντως σοβαρά υπόψη, θα μείνουμε παθητικότατα να περιμένουμε… το τέλος της ζωής!

Είναι ενδιαφέρων όμως ο μηχανισμός βάσει του οποίου λειτουργεί.

Ο εγκέφαλος κρατά σε ετοιμότητα τα αρχεία με καταγεγραμμένες τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τις φοβίες που ο καθένας στην ζωή έχει βιώσει, ή έχει ακούσει ότι θα μπορούσε και να βιώσει, κι έτσι τα ανασύρει την κατάλληλη στιγμή. Ειδικά, όταν πρόκειται να τολμήσουμε κάτι καινούργιο, ο εγκέφαλος χτυπά επείγον alert και σαρώνει εικόνες, φράσεις, ταινίες που έχουμε δει, ακόμη και τις … συμβουλές της δασκάλας από το κατηχητικό (!!!, λέμε τώρα…), στοιχεία που δεν απευθύνονταν συχνά καν σε μας προσωπικά, ώστε να πρέπει να τα πάρουμε όντως σοβαρά. Το καμπανάκι που χτυπά ο εγκέφαλος είναι για να μας προφυλάξει από την όποια αποτυχία, και γι αυτό μας εμφανίζει από τον σκληρό δίσκο δεδομένα, αδιακρίτως της σοβαρότητας ή της προτεραιότητας που θα΄ πρεπε να έχουν.

 

Ως καλοί διαιτητές του δικού μας εαυτού μαζί και του αντιδραστικού Άλλου, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα γιατί, ως πού και πώς.

Ο “mental coach” και διάσημος συγγραφέας John Wortmann, της Σχολής Πνευματικότητας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με άρθρο του στο περιοδικό Time:

  1. Οι αρνητικές σκέψεις που μεταδίδονται στο κεφάλι σας, από το δικό σας «τρανζιστοράκι της άρνησης», πολύ συχνά είναι απλώς μπαρούφες στο μεγαλύτερο ποσοστό, όπως οι ίδιοι οι ψυχίατροι παραδέχονται Το alarm του εγκεφάλου τις ενεργοποιεί αδιακρίτως, και ασταμάτητα, όσο τις αφήνουμε να κάνουν pending στο πεδίο σκέψης μας μέχρι να τις ενεργοποιήσουμε ή όχι στα σοβαρά. Ακριβώς σας έναν ενοχλητικό ραδιοφωνικό σταθμό στο αυτοκίνητό σας με παράσιτα. Μπορείτε απλά να πατήσετε το κουμπί του off.
  2. Δεχθείτε ότι η εσωτερική μας φωνή είναι συχνά και η σωστή. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το scrap από την σοβαρή πληροφορία. Κάντε το με ηρεμία, ώστε να αποφύγετε να αγχωθείτε από μόνοι σας περισσότερο, και, το κυριότερο, διατηρείστε έτσι την κρίση σας σωστή. Διαχωρίστε, σε κατάσταση πιθανού κινδύνου ποια φωνή είναι από τις δύο μέσα σας εντονότερη και καθαρότερη. Της τόλμης ή του Μη. Αν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε ότι το Μη, σίγουρα θέλει να σας προφυλάξει. Ίσως ο κίνδυνος όντως να είναι μεγάλος. Ξανασκεφθείτε το.
  3. Μη προσπαθήσετε να απαντήσετε στην φωνή της Άρνησης, με…. γελοία ψευδο-θετικά επιχειρήματα, είναι η πιο εντυπωσιακή συμβουλή! Η φωνή του Μη θα γίνει μ αυτό τον τρόπο πιο απειλητική, και εξοντωτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο εγκέφαλος απαιτεί σεβασμό ακόμη και εδώ. Αν φοβάστε να πετάξετε με αλεξίπτωτο πχ, και δεν έχετε ιδέα πώς, και την ώρα που ετοιμάζεστε να βουτήξετε στο κενό, καθησυχάζετε την ανησυχία σας λέγοντας «όχι, μα θα πετάξω σαν τον καλύτερα εκπαιδευμένο επαγγελματία», δεν θα πείσετε καθόλου τον Αρνητικό σας εαυτό, και η φωνή του Μη θα εξαγριωθεί. Μπορεί και να σας τρελάνει. Στην περίπτωση αυτή ίσως έχει δίκιο.
  4. Αντικαταστήστε τις φωνές του όχι, με τις δικές σας πειστικές και θετικές εικόνες, που μπορούν να σιγάσουν την φωνή του Μη. Στην περίπτωση της πτώσης με αλεξίπτωτο, για παράδειγμα, αποφύγετε τελικά να πέσετε, και πείτε στον εαυτό σας ότι την επόμενη φορά θα έχετε εκπαιδευτεί όντως καλύτερα κι από κομάντο(!), αν αυτό σας κάνει να νιώσετε καλά. Στις κακοήθειες και τις αμφιβολίες, που ίσως ακούτε μέσα σας για τους αγαπημένους και φίλους, πείτε «αγαπώ τους φίλους μου, κι ας με πληγώνουν, είναι μέσα στη ζωή»… με τέτοιου είδους διάλογο και μόνον, επιμένουν οι ειδικοί, οι βουβές δικές σας αυτό-λογομαχίες και εντάσεις θα εξομαλυνθούν.

Στην ζούγκλα της ζωής, από την εποχή ακόμη των σπηλαίων, «το gutfeeling», η φωνή του γνήσιου ενστίκτου που μας οδηγεί, έχει αναδειχθεί σε ό,τι πιο χρήσιμο και πολύτιμο, και πρέπει, λένε οι ψυχίατροι, να την ακούμε με σοφία όσο βαδίζουμε στην ζωή.

Η επιστήμη τώρα μας συμβουλεύει να μην την μπερδεύουμε. Όπως παντού και σε όλα συμβαίνει γύρω μας, ακούμε σειρήνες, υπερβολές και ψευδο-φωνές. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα μας, και απειλεί να μας μπερδέψει. Και το πιλοτήριο, το χρεωνόμαστε εμείς….

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Εχουμε την πιο ακριβη εικονα για τον εαυτο μας οταν ειμαστε σε ελαφρα καταθλιπτικη διαθεση. Ελαφρα, ειπα!Και αυτο γιατι συνηθως υπακουουμε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Illusory_superiority