Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσουμε το πρωί;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσουμε το πρωί; Facebook Twitter
2

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν την τάση να μην παίρνουν στα σοβαρά όσους διαμαρτύρονται ότι πραγματικά υποφέρουν με το πρωινό ξύπνημα (και είναι πολλοί, αμέτρητοι). Ωστόσο, ο «τεμπελάκος», ο «υπναράς», ο «κακομαθημένος» δεν έχουν καμία σχέση με τις ταμπέλες που τους έχουν κολλήσει. Είναι οργανισμοί πολύ καλύτερα συντονισμένοι με το σώμα και τις ανάγκες τους και η επιστήμη έχει πολλά να πει για όσους κυριολεκτικά κλαίνε στο πρωινό ξύπνημα, πονάει το σώμα και σπάει το κεφάλι τους, από την απότομη εναλλαγή από την κατάσταση ύπνου στην αφύπνιση.

Σύμφωνα με τον Jean Matheson, ειδικό στις διαταραχές ύπνου στο ιατρικό κέντρο “Beth Israel” της Νέας Υόρκης, δεν είναι απαραιτήτως τεμπέλης κάποιος που πατάει συνεχώς το “snooze” το πρωί. «Συνήθως», εξηγεί, «πρόκειται για ανθρώπους που οι βιολογικοί τους ρυθμοί δεν είναι συγχρονισμένοι με τις απαιτήσεις της ζωής τους, οι οποίες, ακόμη χειρότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αυξημένες».

 

Ας ξεχάσουμε την αρχαία συμβουλή για το κρύο νερό, που κάνει καλό στο πλύσιμο του προσώπου και του λαιμού το πρωί. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πηγαίνουμε κόντρα σε όσα αντέχει το δέρμα, ο οργανισμός και η καρδιά μας.

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το να σηκωθούν από το κρεβάτι την ακριβή ώρα που χτυπάει το ξυπνητήρι τους – αλήθεια, υπάρχουν και τέτοιοι; - σύμφωνα με τον ειδικό έχουν το δικό τους, απολύτως σωστό εσωτερικό ρολόι. Αυτό το ρολόι, εξηγεί, δεν μπορείς να το ξεγελάσεις με τίποτα, γιατί ρυθμίζει επακριβώς, βάσει των αναγκών του οργανισμού, τις ώρες που το σώμα χρειάζεται για να αναπαυθεί και τις ώρες που θα ξυπνήσει. Ακούγεται βολική μία τέτοια επιστημονική εξήγηση, όμως, ο Matheson επισημαίνει ότι αυτή η λειτουργία είναι γνωστή και ως «καθυστέρηση φάσης» και είναι σωτήρια, όταν το σώμα εκπέμπει “sos” από σωματική ή ψυχολογική κόπωση.  

Ο ίδιος δίνει και μία χρυσή συμβουλή για το πώς όλο αυτό μπορεί να γίνει πιο ανώδυνο. «Μην κοιμάστε πολύ πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα», λέει και υπογραμμίζει ότι μπορεί εμείς να θεωρούμε ότι αναπληρώνουμε ώρες χαμένου ύπνου, αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάνουμε είναι να απορυθμίζουμε ακόμη χειρότερα το βιολογικό μας ρολόι. Επίσης, αυτή η συνήθεια με τα χρόνια κάνει ακόμη πιο επώδυνο το πρωινό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Matheson επαναλαμβάνει όλες τις συμβουλές για το τεχνητό φως που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ύπνου μας, ωστόσο δίνονται και κάποια τρικ, τα οποία ελαχιστοποιούν το αίσθημα δυστυχίας, που προξενεί το (πολύ) πρωινό ξύπνημα:

1.

Παρά τις οδηγίες που δίνονται περί «εκπαίδευσης» του οργανισμού με το να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας 15 λεπτά νωρίτερα, τα νεότερα από την επιστήμη βολεύουν περισσότερο. Το ξυπνητήρι το ρυθμίζουμε το αργότερο δυνατό. Κοιμόμαστε λίγο περισσότερο και πείθουμε τον εαυτό μας ότι τον κακομαθαίνουμε.

2.

Δεν παίζουμε με το “snooze”. Ο ύπνος που διακόπτεται ανά 10 λεπτά μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο κουρασμένοι, απ’ ό,τι πραγματικά είμαστε.

3.

Δεν σηκωνόμαστε απότομα και καθόμαστε λίγο στο κρεβάτι με τα πόδια να κρέμονται στο πάτωμα. Γνωστό αυτό. Αλλά μετά, κάνουμε κάτι που φαίνεται παιδιάστικο, αλλά δεν είναι. Αφήνουμε τα πόδια να κρεμάσουν απ’ το κρεβάτι, όπως βρισκόμαστε σε καθιστή στάση και αρχίζουμε να τα κουνάμε πέρα δώθε. Τα πιτσιρίκια που το κάνουν δεν είναι χαζά. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος για να «ξυπνήσουμε» χαλαρά και χαρούμενα το σώμα μας, να κυκλοφορήσει το αίμα παντού και να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος.

4.

Ας ξεχάσουμε την αρχαία συμβουλή για το κρύο νερό, που κάνει καλό στο πλύσιμο του προσώπου και του λαιμού το πρωί. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πηγαίνουμε κόντρα σε όσα αντέχει το δέρμα, ο οργανισμός και η καρδιά μας. Αν με το χλιαρό νερό νιώθουμε καλύτερα, δεν υπάρχει λόγος να φτάνουμε τις αντοχές μας στα άκρα, κυριολεκτικά με τα μάτια κλειστά ακόμη.

Στοιχεία από το Popular Science και το WebMD

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια