H δύναμη της εικόνας: H χειραψία του πρωθυπουργού με τον Αντετοκούνμπο

Facebook Twitter
8

Καταλαβαίνω τα όσα γράφει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα παιδιά που τους στερούν την ελληνική ιθαγένεια. Συμφωνώ επίσης ότι ζούμε σε μια κοινωνία υποκρισίας: Ο μαύρος του NBA είναι ο «καλός» μαύρος και ο άγνωστος μαύρος για αρκετούς είναι ένα «σκουπίδι που πρέπει να φύγει εδώ που μαζεύτηκαν». Όμως, το κάλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου και οι τηλεοπτικές εικόνες που ακολούθησαν είναι όμορφες και, όσο και αν φαίνεται περίεργο ασκούν επιρροή σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Ο κόσμος εξακολουθεί να καταναλώνει αχόρταγα εικόνες ίσως περισσότερο από ότι πληροφορίες. Και επηρεάζεται από αυτές.

Μακάρι να τροφοδοτούσαν τα media καθημερινά με τέτοιες εικόνες. Θα ευχόμουν να υπήρχε πάντα αφορμή ώστε να ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου για την οποιαδήποτε μειονότητα. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα των μειονοτήτων. Η προβολή τους όμως με θετικό τρόπο ανοίγει μια πολύ μικρή χαραμάδα στο σκοτάδι. Και έχουμε αρκετό σκοτάδι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Έχουμε μια γυναίκα να αποκαλεί υπάνθρωπους τους συμπολίτες μας μέσα στην Βουλή και να παραμένει στην θέση της. Έχουμε άρνηση του Ολοκαυτώματος από μέλος μιας νεοναζιστικής ομάδας, που η άγνοια μερικών τον έριξε και αυτόν στη Βουλή. Έχουμε φλερτάκια με το νεοναζισμό από βουλευτές άλλων κομμάτων. Έχουμε ένα καρκίνο που εξαπλώνεται πάνω στο σώμα της κοινωνίας μας.

Δεν αλλάζουν τα μυαλά της κοινωνίας αν δώσει ο πρωθυπουργός το χέρι σε ένα μαύρο μπασκετμπολίστα. Ίσως να λειαίνονται κάποιες γωνίες μερικών απέναντι στο διαφορετικό. Ίσως αν τροφοδοτηθούν με τέτοιες εικόνες αρκετοί αλλάξουν γνώμη απέναντι στον διαφορετικό που τον θεωρούν και κατώτερο.

Πριν ένα χρόνο, σε ένα σούπερ μαρκετ του Μεταξουργείου, στην ουρά του ταμείου, καθόταν μπροστά μου μια γυναίκα με ένα σημάδι στο λαιμό. Ένα αυλάκι από την αλυσίδα που της είχε αρπάξει κάποιος πριν λίγο. «Ένας μαύρος μου την άρπαξε. Και έφυγε τρέχοντας» έλεγε η γυναίκα. «Τι τα φοράς; Με όλους αυτούς τους μαύρους που φέρανε εδώ, δεν μπορούμε να περπατήσουμε» της είπε ένας ηλικιωμένος. «Όλοι κλέφτες είναι» συνέχισε μια άλλη γυναίκα «να πάνε από εκεί που ήρθαν». Και η κουβέντα κύλησε σε γενικότητες που φαντάζεσαι. Όταν είδα τις εικόνες του νεαρού μπασκετμπολίστα με τον πρωθυπουργό, αυτοί οι άνθρωποι μου ήρθαν στο μυαλό. Μακάρι να κατάλαβαν ότι όλοι οι μαύροι που ζουν στην Αθήνα δεν είναι ίδιοι.

Υ. Γ

 

Για όσους τσουβαλιάζουν: Δεν είναι κείμενο υπέρ του Σαμαρά και της πολιτικής του. Είναι ένα κείμενο υπέρ του συγκεκριμένου καλέσματος και της επιρροής που ασκεί η εικόνα σε αρκετούς ανθρώπους που την καταναλώνουν αχόρταγα.

 

Υ.Γ2

 

Την μούντζα ο νεαρός μπασκετμπολίστας την έριξε στην κοινωνία και τους πολιτικούς όταν έπαιρνε καθημερινά το λεωφορείο για προπόνηση, όταν επικεντρώθηκε στον πρώτο στόχο του, τον οποίο και πέτυχε. Όταν σου δίνουν συγχαρητήρια για κάτι που κατάφερες δεν υπάρχει λόγος να γυρίσεις την πλάτη.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Δεν ξέρω για την δύναμη της εικόνας, είδα όμως την δύναμη του Αντετοκούμπο και της οικογένειάς του και με πόση σεμνότητα αλλά και σιγουριά στέκονταν στον πρωθυπουργό, παρόλες τις αντιξοότητες που έζησαν μέχρι στιγμής.Δύσκολα ο νεοέλληνας μπορεί να φτάσει το ήθος που έδειξε το παιδί αυτό! Μόνο να βρίζει, να καταστρέφει και να γκρινιάζει του έχει μείνει ως λαός.
Ο Αντετοκούνμπο είναι για το Σαμαρά ό,τι και ο Αη Βασίλης για τα παιδάκια. Ευκαιρία για να βγάλουν μια χαρούμενη και χαμογελαστή φωτογραφία, απολαμβάνοντας την αίσθηση ότι αν και συμπληρωματικές φιγούρες στο κάδρο του φωτογράφου, η λάμψη από τον εξωτισμό που εκπέμπει το "αντικείμενο" λατρείας τους, προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτε από τη δική τους λάμψη.Αλλωστε σε κάθε φωτο που έτυχε να δω ο Σαμαράς είναι με κάποιον τρόπο μπροστά από το παλικάρι οπότυε είτε έτσι είτε γιουβέτσι ο Αντωνάκης τα κατάφερε να γίνει το θέμα συζήτησης ή αλλιώς να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!
Νομίζω ότι η χαραμάδα που ψάχνετε κ. Μακρή θα ανοίξει όταν ο πρωθυπουργός ανοίξει την πόρτα και δώσει το χέρι του σε έναν μαύρο (ή οποιασδήποτε μειονότητας) παιδί που καταφέρνει να επιβιώσει σε μια πατρίδα που το αρνείται (αφού του αρνείται το προφανές, δηλαδή την υπηκοότητα) κάθε μέρα, χωρίς αυτό το παιδί να διαθέτει απαραίτητα κάποιο εξαιρετικό ταλέντο, και χωρίς να πρέπει να πετύχει μια μεγάλη, διεθνή διάκριση πρώτα.
Αυτό ε ν ν ο εί τ ε! Αν για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει ο άλλος να είναι μέλος της NASA, να έχει πολαπλάσιο IQ από αυτό του προθυπουργού, ή να έχει πάρει κάποιο Nobel, τότε το κάνει και ο Μιχαλολιάκος (που λέει ο λόγος).Το θέμα είναι πέρα από το PR και τις φωτογαφίες, να αξιοθεί κάποιος να εφαρμόσει και μια πολιτική που να ευνοεί τους μετανάστες χωρείς να γίνεται εις βάρος μας. Ας βρουν ένα τρόπο. Αν δεν είναι ικανοί να σκευτούν πως, ας αντιγράψουν ένα πετυχημένο μοντέλο άλλης χώρας.
Ο αρθρογράφος λέει κάτι απλό νομίζω: ότι οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των μεταναστών στα μμε είναι όλες αρνητικές και τροφοδοτούν αρνητικά στερεότυπα για αυτούς. Αυτό έχει επισημανθεί πολλάκις. Συνήθως στα μμε όποτε μιλάνε για μετανάστες αναφέρονται σε φόνους, κλοπές, παρεμπόριο κ.λπ. και σπάνια ή δυσανάλογα για τις επιτυχίες τους, τις δραστηριότητες τους, τα προβλήματα τους, την προσφορά τους στην υπόλοιπη κοινωνία κ.λπ. Από τη στιγμή που η εικόνα διαμορφώνει και αυτή συνειδήσεις έχει σημασία, πολλή μεγάλη. Φυσικά μία εικόνα δεν σώζει τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν τόσα χρόνια αλλά η αλλαγή ρότας θα βοηθούσε. Βέβαια όπως είναι τα πράγματα δεν προβλέπεται, όπως και δεν προβλέπεται η κυβέρνηση Σαμαρά να κάνει κάτι ουσιαστικό για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Αλλά σωστή παρατήρηση.
Ε, όχι και μειονότητα! Μειονότητα ήταν όταν έπαιζε στην Α2 κατηγορία. Τότε να τον έβλεπα τον Σαμαρά να άνοιγε τις πόρτες του. Τώρα ο Αντετοκούνμπο είναι εκατομμυριούχος παίκτης του ΝΒΑ!!
Μήπως αντί για εικόνες προς κατανάλωση, να ζητήσεις κάτι παραπάνω; Οχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί το κείμενο το διαβάζουν και παιδιά που αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε χρόνο 1000 και 1500 ευρώ για να έχουν την κάρτα παραμονής στην ελλάδα. Παιδιά χωρίς πατρίδα, που δεν παίζουν μπάσκετ και δεν σηκώνουν βάρη. Παιδιά σαν και μας. Παιδιά που μεγάλωσαν και έγιναν άριστοι φοιτητές και άριστοι φίλοι