Εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των Panama Papers αποφάσισε να συστήσει η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σε αυτή φέρεται να εμπλέκονται και αρχηγοί κρατών.
Πάντως την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά νομοσχέδιο το οποίο δέχεται κριτική ότι επιχειρεί να μετατρέψει τους πληροφοριοδότες σε εγκληματίες.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την εταιρική κατασκοπεία από αντιπάλους σε άλλα μέρη του κόσμου, ωστόσο κάποιοι διαβλέπουν ότι το ν/σ αυτό θα μπορούσε να ποινικοποιήσει και τη δράση πληροφοριοδοτών και δημοσιογράφων που δημοσιεύουν στοιχεία, όπως έγινε τώρα με τα Panama Papers.
Σύμφωνα με το BBC, οι αντίπαλοι του ν/σ λένε ότι οι διατάξεις δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες για το είδος των πληροφοριών που προσπαθεί να προστατεύσει. Φοβούνται ότι η νομοθεσία θα καταστήσει δυνατό για τις εταιρείες να διώκουν δημοσιογράφους ή πληροφοριοδότες που θα δημοσιοποιούν στοιχεία.
Ήδη περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει κατά αυτού του νομοσχεδίου.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι γίνεται κακή ερμηνεία των διατάξεων, την ώρα που ο Γάλλος ευρωβουλευτής Constance Le Grip που είναι υπεύθυνος για την πρόοδο του νομοσχεδίου και ο επίσημος εισηγητής του στο Ευρωκοινοβούλιο, αρνήθηκε να διαβεβαιώσει ότι θα ήταν δυνατό να διωχθούν ποτέ δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ευρώπη υπέστη μια προσπάθεια κλοπής των εμπορικών μυστικών της τα τελευταία 10 χρόνια.
σχόλια