Παρελθόν για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί ο Ιωάννης Τροχόπουλος. Όπως επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ίδρυμα Νιάρχος, ο κ. Τροχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή 15/4 από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ, την οποία το ΔΣ του οργανισμού έκανε δεκτή.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του κυρίου Τροχόπουλου λίγο πριν την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ωστόσο ο ίδιος φέρεται να δηλώνει στην Καθημερινή: "Αυτά συμβαίνουν. Το έργο είναι μεγάλο και πρέπει να προχωρήσει. Τα άτομα δεν έχουν καμιά σημασία".
Eξίσου λιτή ήταν η δήλωσή του και στο αθηναϊκό πρακτορείο: «Η εμπειρία ήταν μεγάλη» δήλωσε σημειώνοντας για ακόμη μια φορά πως το έργο που πρέπει να προχωρήσει ενώ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τους λόγους της παραίτησής του.
Διευθυντής επί δεκαετίες της διεθνούς φήμης Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ο κ. Τροχόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΠΙΣΝ τον Ιούνιο του 2012. Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου εργάστηκε για την ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, που περιλαμβάνει τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα, στα καινούργια κτίρια που φέρουν την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
To βιογραφικό του Ι. Τροχόπουλου
Ο Ιωάννης Τροχόπουλος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια και υπηρέτησε ως Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας από το 1990 έως το 2012. Είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής (1982) του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού διπλώματος M.Lib από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο (1990).
Από το 1994 έως το 2004 κατείχε τη θέση του εθνικού συντονιστή για έξι ευρωπαϊκά προγράμματα, τα MOBILE, PLDP, Publica, ISTAR, PULMAN, και CALIMERA. Από το 2004 έως το 2007 ήταν αρμόδιος για το συντονισμό του Light Project, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Interreg III C East. Από το 2007 έως το 2011 διαχειρίστηκε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ENTITLE και UNTOLD, χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο του προγράμματος Grudvtiq, καθώς και τα ευρωπαϊκά έργα EDLocal και AccessIT, που έχουν ως θέμα την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών. Μέχρι σήμερα συντονίζει την υλοποίηση των έργων AccessITPLUS και Εuropeana Awareness. Τον Αύγουστο του 2010, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IFLA στο Gothenburg της Σουηδίας, του απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο "Access to Learning" του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates για λογαριασμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Το 2011, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα«Σταύρος Νιάρχος», δημιούργησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτότυπο πανελλήνιο πρόγραμμα με τίτλο "Future Library". Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με την κατάσταση και τις ανάγκες των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών της Ελλάδας, και συνεχίζεται με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες, με στόχο τη βελτίωσητης λειτουργίας τους και των προγραμμάτων που προσφέρουν στο κοινό. Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες να αναλάβουν τον ρόλο αστικών κέντρων στις κοινότητές τους.